Lifestyle

Show_oreivasia_site
Lifestyle

Ορειβασία: Μια φυσιολατρική απόδραση γεμάτη συγκινήσεις

Γιατί ορειβασία; Αρχικά διότι στην Ελλάδα υπάρχουν 315 βουνά με κορυφές πάνω από τα 1000 μέτρα που περιμένουν να τις γνωρίσουμε: Χελμός, Παρνασσός, Δίρφη, Πάρνωνας, Ταΰγετος, Όλυμπος, Ψηλορείτης, Πίνδος, Βαρδούσια κα.
Γιατί τα δάση και οι πλαγιές -χιονισμένες ή καταπράσινες- μας «διδάσκουν» τη φύση, συντροφιά με τα κελαηδίσματα των πουλιών, βοηθώντας μας να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Γιατί έτσι μπορούμε να βιώσουμε ένα γνήσιο συναίσθημα ελευθερίας, εξερευνώντας και απολαμβάνοντας την ανεπιτήδευτη ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, που οι πόλεις και οι πιεστικοί καθημερινοί ρυθμοί μας έχουν υποχρεώσει να ξεχάσουμε. Η ορειβασία είναι μια ενασχόληση που μας βοηθά να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε την καλή φυσική μας κατάσταση, να χαλαρώσουμε θαυμάζοντας την ομορφιά της φύσης, να αποδράσουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τώρα το φθινόπωρο να ζήσουμε καινούργιες εμπειρίες υπό τη σκέπη ενός σαγηνευτικού ουρανού.

Η ορειβασία δεν είναι «μία»
«Με την ευρύτερή της έννοια, η ορειβασία περιλαμβάνει την αναρρίχηση, το ορειβατικό σκι, τον αλπινισμό και την ορεινή πεζοπορία, η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη μορφή της», εξηγεί ο κ. Γκάρο Αγαμπατιάν μέλος του ΕΟΣ Αχαρνών, αρχηγός ορειβατικών /πεζοπορικών εξορμήσεων.
Αναρρίχηση είναι η δραστηριότητα κατά την οποία σκαρφαλώνουμε, χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια, ένα βράχο ή πεδία πάγου με μεγάλη κλίση. Κατά την ανάβαση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σχοινί για να προστατευτούμε από πιθανή πτώση. Η συνήθης ομάδα αναρρίχησης αποτελείται από δυο άτομα, τους «σχοινοσυντρόφους», για αλληλοβοήθεια, υποστήριξη και μεγαλύτερη ασφάλεια. Το ορειβατικό σκι είναι χειμερινό άθλημα, που συνδυάζει την δυνατότητα μετακίνησης (ανάβαση και κατάβαση) σε αδιαμόρφωτες επιφάνειες καλυμμένες από χιόνι με τη χρήση χιονοπέδιλων και ορειβατικού εξοπλισμού. Ο αλπινισμός είναι η ορειβασία σε μεγάλο υψόμετρο, με υψηλό βαθμό δυσκολίας που περιλαμβάνει πολλές φορές και παραδοσιακή αναρρίχηση. Ονομάστηκε αλπινισμός, γιατί παλαιότερα οι πιο τολμηρές αναβάσεις γίνονταν στις Άλπεις.
Η ορεινή πεζοπορία είναι η ανάβαση, η διάσχιση ή η κατάβαση στα μονοπάτια ενός βουνού, για την οποία δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, σε αντιδιαστολή με τα άλλα είδη της ορειβασίας. Γι’ αυτό είναι η πιο απλή και δημοφιλής μορφή ορειβασίας, με την οποία ασχολούνται τα περισσότερα μέλη των ορειβατικών συλλόγων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Αγαμπατιάν, ο βαθμός δυσκολίας μιας διαδρομής ορεινής πεζοπορίας ποικίλλει. Μπορεί είτε να περπατήσουμε για 2-3 ώρες σε ένα σχετικά βατό μονοπάτι, ή να κάνουμε μια ορειβατική εξόρμηση στο βουνό το Σαββατοκύριακο -διανυκτερεύοντας σε ένα καταφύγιο- ή ακόμη και να διασχίσουμε ένα βουνό μέσα σε μία εβδομάδα (με τα κατάλληλα εφόδια και αντίσκηνο).
Οι πεζοπορικές διαδρομές συνήθως διαβαθμίζονται με βάση 3 βαθμούς δυσκολίας, από τις πιο εύκολες (νούμερο 1) στις πιο δύσκολες (νούμερο 3).

Παίζει ρόλο η φυσική κατάσταση ή η ηλικία;
Σε αντίθεση με την αναρρίχηση, το ορειβατικό σκι και τον αλπινισμό, για να ξεκινήσουμε την ορεινή πεζοπορία σε ένα βατό μονοπάτι, δεν απαιτείται να είμαστε νέοι και γυμνασμένοι. Σταδιακά, καθώς συνεχίζουμε την ενασχόλησή μας με αυτό το σπορ και βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση, μπορούμε να ανταποκριθούμε και σε πιο απαιτητικές διαδρομές.
Υπάρχουν ορειβάτες που εξακολουθούν να κάνουν ορειβασία στα 80 ή 90 τους χρόνια, καθώς και εκείνοι που πρωτοξεκινούν στα 50 ή τα 60 τους μετά την προτροπή του γιατρού τους να ασχοληθούν με μια φυσική δραστηριότητα.
Και τούτο διότι η ορεινή πεζοπορία συμβάλλει στην ενδυνάμωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, καθώς και στην εκγύμναση όλου του σώματος και ιδιαίτερα των ποδιών. Εάν χρησιμοποιούμε μπατόν (ειδικά μπαστούνια για περπάτημα), τότε γυμνάζουμε και τα χέρια. Επιπλέον τα μπατόν παρέχουν μεγαλύτερη ευστάθεια τόσο σε ανηφορικές όσο και σε κατηφορικές διαδρομές, όπου καταπονούνται περισσότερο τα γόνατα.

3+1 Διαδρομές στα υπόψιν
Υμηττός: Με φαντασμαγορική θέα και με φουντωτά πεύκα να τα περιβάλλουν, τα μονοπάτια του Υμηττού αποτελούν τον απόλυτο φυσιολατρικό προορισμό σε ακτίνα ελάχιστων χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Κάποια μονοπάτια είναι δασικοί δρόμοι, με μικρή κλίση, από εκείνους που λατρεύουν οι αρχάριοι περιπατητές.
Παρνασσός: Ειδυλλιακά ορεινά μονοπάτια, πυκνά δάση, τρεχούμενα νερά, αρχαιολογικοί χώροι και σπήλαια συνθέτουν το σκηνικό μιας αξέχαστης ορεινής πεζοπορίας.
Όλυμπος: Το βουνό των Θεών είναι από κάθε άποψη ένα ευλογημένο μέρος με ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές που δύσκολα θα αφήσουν κάποιον ασυγκίνητο. Είναι ενδεικτικό ότι ανακηρύχτηκε ως ο πρώτος επίσημος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, με ένα πάρκο που απλώνεται σε 234.000 πανέμορφα στρέμματα.
Ταΰγετος: Ένας παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας –αρχάριους και μη. Περισσότερες από πέντε διαφορετικές διαδρομές, εκπληκτικά φυσικά τοπία και εξαιρετική σήμανση των μονοπατιών, υπόσχονται μοναδικές συγκινήσεις.

Ορειβατικοί σύλλογοι
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 91 ορειβατικοί σύλλογοι, για τους οποίους μπορούμε να ενημερωθούμε από την Ομοσπονδία Ορειβασίας (τηλ.: 210 3645904, site: www.eooa.gr).

 

Δες εδώ τον βασικό εξοπλισμό της ορειβασίας:

 

  • Σχετικά Θέματα