Ψυχολογία

Show_210
Ψυχολογία

6 προτάσεις για ομαλή επανένταξη στο γραφείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

της Νεκταρίας Καρακώστα

Το φερμουάρ της βαλίτσας κλείνει. Οι διακοπές φτάνουν στο τέλος τους κι εσείς από τα γαλανά νερά καλείστε να κάνετε «βουτιά» στην πραγματικότητα, σε υποχρεώσεις, σε εκκρεμότητες και απαιτητικές επαγγελματικές συναντήσεις εν μέσω κρίσης…
Δείτε 6 προτάσεις για ομαλή… επανένταξη!

α. Αν μένετε μόνος. Για να μην …προσγειωθείτε ανώμαλα από τις διακοπές με την παρέα, στην μοναξιά των τεσσάρων τοίχων του σπιτιού, είναι καλό, τουλάχιστον για τις πρώτες μεταβατικές μέρες της επανόδου σας, να προγραμματίσετε εξόδους και ευχάριστες δραστηριότητες, ώστε να μην συνδυάσετε την επιστροφή σας με δυσάρεστες καταστάσεις όπως ένα άδειο σπίτι, δουλειές και υποχρεώσεις.
β. Αν υπάρχει οικογένεια. Η προσαρμογή στην οικογενειακή ζωή πρέπει να γίνει ομαλά. Το κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να ξαναμπεί στο ρόλο του με χαλαρούς ρυθμούς. Καλό είναι, για παράδειγμα, η μητέρα να μην «προσγειωθεί απότομα» στη λάτρα του σπιτιού. Τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να τη βοηθήσουν στις δουλειές της.
γ. Επαφή με τη δουλειά. Aπαγορεύεται!  Είναι σοφό πριν από την αναχώρησή σας να έχετε εκπαιδεύσει και αφήσει στη θέση σας έναν αντικαταστάτη, αν αυτό είναι απαραίτητο. Πάντως,  ένα τηλεφώνημα μερικών λεπτών, μια φορά την ημέρα, μπορεί να είναι καθησυχαστικό για κάποιον που έχει αφήσει πολλές εκκρεμότητες φεύγοντας ή κατέχει θέση-κλειδί σε μια δουλειά.
δ. Αναγνωριστικό τηλεφώνημα. Στη διάρκεια των μεταβατικών ημερών είναι καλό να καλέσετε έναν συνάδελφο, να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στη δουλειά, να μάθετε αν άλλαξαν κάποια πράγματα και προς ποια κατεύθυνση, ακόμη και για λίγο κουτσομπολιό, ώστε να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε επιστρέφοντας.
ε. Η πρώτη μέρα. Αποφύγετε την έντονη εμπλοκή με τα πράγματα, τις σημαντικές επαφές και συναλλαγές. Λόγω της επιστροφής, μπορεί να αισθάνεστε μεγαλύτερη ένταση και να είστε περισσότερο ευερέθιστοι. Μια καλή λύση είναι να κλειστείτε στο γραφείο και να αποφύγετε τις πολλές επαφές. Περάστε τη μέρα ελέγχοντας την αλληλογραφία, τσεκάροντας τις εκκρεμότητες που συσσωρεύθηκαν και καταρτίζοντας ένα  πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες.
στ. Σουβενίρ. Ένα αντικείμενο από τις διακοπές που θα τοποθετηθεί πάνω στο γραφείο, ομαλοποιεί την επάνοδο στη δουλειά. Θυμίζει τις διακοπές και συνδέεται με το πρόγραμμα και το σχεδιασμό της επόμενης απόδρασης…