Διατροφή

Show_%cf%86%ce%b1%ce%b3%ce%b7%cf%84%cf%8c-%ce%ad%ce%be%cf%89_forweb
Διατροφή

Επιχείρηση «φαγητό έξω» στις διακοπές

Μικρά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία, αλλά και καντίνες αποτελούν τις γευστικές προκλήσεις των καλοκαιρινών μας διακοπών. Ανεξαρτήτως από το αν επιλέξουμε βουνό ή θάλασσα, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μακριά από τη βάση μας, οι παραπάνω επιλογές, μπαίνουν «αναγκαστικά» στο πρόγραμμά μας, με στόχο να δώσουν «νοστιμιά» στις ημέρες χαλάρωσής μας. Τι πρέπει, όμως, να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε, όταν τρώμε έξω;

Μία εικόνα = χίλιες λέξεις
Η πρώτη εντύπωση πάντα μετράει και μπορεί να δώσει μια σημαντική εικόνα για το εστιατόριο που έχουμε επιλέξει. Η αυξημένη κίνηση σε τουριστικούς προορισμούς, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κάποιους χώρους εστίασης, ώστε να ακολουθούν ελλιπώς τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Εμείς μπορούμε από μια γρήγορη ματιά, να εντοπίσουμε κάποια «σημεία κλειδιά», που θα μας δώσουν μια γενικότερη εικόνα για τον χώρο και την καθαριότητά του. Παρατηρώντας τα πατώματα, τους τοίχους, τα τραπεζομάντιλα, αλλά και τα ρούχα εργασίας του προσωπικού μπορούμε να αντιληφθούμε πολλά για την ποιότητα του μαγαζιού. Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα μπορούν να μας δώσουν οι τουαλέτες του συγκεκριμένου χώρου εστίασης, που για πολλούς, αποτελούν τη «βιτρίνα του».

Ψαράκι κανείς;
Όταν επισκεπτόμαστε ένα εστιατόριο για πρώτη φορά, πολλές φορές αφηνόμαστε στις προτάσεις των σερβιτόρων, που πάντα έχουν να μας προτείνουν τα αγαπημένα πιάτα των πελατών τους και τις σπεσιαλιτέ του σεφ. Καλό θα ήταν, να μην δεχόμαστε αβίαστα τις όποιες επιλογές μας προτείνονται και να δείχνουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ένστικτο, την κριτική ματιά, αλλά και το «διάβασμα» που κάναμε πριν τις διακοπές (πληροφορίες για το χώρο, τι πρέπει να προσέξουμε κτλ).
Το καλοκαίρι τα ψάρια έχουν την τιμητική τους. Πολλές φορές, θεωρούμε δεδομένο ότι είναι φρέσκα και λόγω της περιόδου, αλλά και λόγω του προορισμού (νησί, παραθαλάσσια μέρη κτλ). Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο κανόνας, γι’ αυτό και πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην παραγγελία ψαριών και θαλασσινών. Ακόμη κι αν έχουν... βλέμμα σαν να βγήκαν μόλις από τη θάλασσα, μην γελιέστε. Παρατηρήστε τα μάτια και τα βράγχια του ψαριού. Tα μάτια του θα πρέπει να είναι λαμπερά. Επιπλέον, τα βράγχια πρέπει να έχουν ζωντανό κόκκινο χρώμα και να είναι υγρά και όχι στεγνά. Tα θαμπά και καφετιά βράγχια υποδηλώνουν ότι το ψάρι είναι τουλάχιστον τριών ημερών. Τέλος, όταν αγγίζετε ένα φρέσκο ψάρι, μόλις το αφήνετε θα πρέπει να ανακτά το αρχικό του σχήμα. Μην ξεχνάτε ποτέ, πως τα μεγάλα ψάρια, θα πρέπει πάντα να ζυγίζονται ωμά και παρουσία σας.

Έφτασεεεεε!
Οι σαλάτες αποτελούν συνήθως τις πρώτες «αφίξεις» στο τραπέζι μας. Όσο «αθώες» και δροσερές κι αν φαίνονται, ενδέχεται να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Τα λαχανικά, αν δεν είναι καλά πλυμένα, γίνονται εστίες για μικροοργανισμούς και ζωύφια. Μια καλή και ασφαλής επιλογή σαλάτας σε μαγαζιά που δεν γνωρίζουμε, είναι η πατροπαράδοτη χωριάτικη, μιας και οι ντομάτες και τα αγγούρια είναι σαφώς πιο εύκολα στον καθαρισμό τους από το λάχανο ή το μαρούλι.
Και ας περάσουμε τώρα στο κυρίως πιάτο. Ένα από τα πρώτα σημεία που τονίζει ο ΕΦΕΤ, είναι να προσέξουμε το χρώμα, τη γεύση και τη μυρωδιά, πριν προχωρήσουμε στην κατανάλωση των φαγητών, που μας έχουν φέρει. Αν κάτι από τα παραπάνω μας ξενίσει ή απλά δεν μας «γεμίσει το μάτι», το αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο πιάτο. Οι ειδικοί που ασχολούνται με τον τομέα της διατροφής τονίζουν πως, αν δεν γνωρίζουμε καλά το μαγαζί στο οποίο πάμε για φαγητό, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα φαγητά με κιμά και σάλτσες, γιατί μπορούν εύκολα να μας ξεγελάσουν για την ποιότητά τους, μέσω των διαφόρων καρυκευμάτων που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή τους. Σε κάθε περίπτωση, όταν επιλέξετε να φάτε κάτι σε κρέας, ζητήστε να είναι καλοψημένο.

Και κάτι για το τέλος...
Ένα καλό γεύμα ή δείπνο δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο, αν δεν περιλαμβάνει και το απαραίτητο επιδόρπιο. Επιλέξτε μεμονωμένα φρούτα και όχι φρουτοσαλάτα, καθώς το μέλι, η σαντιγί και τα άλλα υλικά που προστίθενται, αλλοιώνουν τη γεύση του φρούτου και ως εκ τούτου και τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε, αν είναι φρέσκο ή όχι.
Αν θελήσετε χύμα παγωτό, φροντίστε να ελέγξετε αν οι συνθήκες διατήρησής του, είναι επαρκείς. Το ψυγείο θα πρέπει να είναι καθαρό, να μην το βλέπει ο ήλιος και να δουλεύει σε θερμοκρασία μικρότερη των -18οC. Αν το μαγαζί διαθέτει ψυγείο με επώνυμα τυποποιημένα παγωτά, πριν το απολαύσετε, ελέγξτε αν το σχήμα του παγωτού είναι αναλλοίωτο και η συσκευασία του δεν παρουσιάζει φθορές. Αν για οποιοδήποτε λόγο, παρατηρήσετε κρυστάλλους πάνω στο παγωτό, αποφύγετε να το καταναλώσετε, καθώς αυτό είναι σημάδι απόψυξης και ψύξης ξανά.

Και μια... «μερίδα» γενικές πληροφορίες
1. Το κατάστημα υποχρεούται να έχει ένα τιμοκατάλογο πάνω σε κάθε τραπέζι. Αν δεν υπάρχει, να τον ζητάτε πάντα.
2. Ένας κατάλογος θα πρέπει να υπάρχει στην είσοδο του μαγαζιού, για να δείτε την ποικιλία που διαθέτει το εστιατόριο, αλλά και τις τιμές, πριν αποφασίσετε αν θα το επιλέξετε.
3. Τα κατεψυγμένα προϊόντα, θα πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο.
4. Οι τιμές των προϊόντων στον κατάλογο πρέπει να είναι αυτές που θα αναγράφονται στην τελική απόδειξη.
5. Θα πρέπει να αναφέρεται η χρήση και το είδος των ελαίων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των φαγητών.

 

Δείτε οδηγίες του ΕΦΕΤ για το φαγητό του ταξιδιού!

 

 

  • Σχετικά Θέματα