Lifestyle

Show_%ce%99%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8a%ce%ba%cf%8c_forweb
Lifestyle

Σαλπάρουμε με ιστιοπλοϊκό

Η εναλλακτική όψη των διακοπών

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος, χωρίς αμφιβολία, συνιστούν μία εξαιρετική εναλλακτική ιδέα σε σχέση με τις συμβατικές διακοπές σε δωμάτια ξενοδοχείων. Μπορεί να γίνουν αφορμή για αξέχαστες στιγμές, όχι μόνο για παρέες φίλων, αλλά και για την οικογένεια ή για ζευγάρια.
Η Ελλάδα, χάρη στα γραφικά νησιά της, τις πανέμορφες παραθαλάσσιες περιοχές της, τους φιλόξενους κατοίκους και τα γαλαζοπράσινα νερά της αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο και προορισμό για διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Οι φυσικές ομορφιές, οι δαντελωτές παραλίες και οι τοπικές νοστιμιές , κάνουν τη κάθε στιγμή του ταξιδιού μοναδική.

Συμβουλές προς επίδοξους ναυτιλλομένους…

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος μπορούν να γίνουν με δυο τρόπους:
Η μια εναλλακτική είναι η ενοικίαση από εμάς ή κάποιο φίλο εφόσον έχουμε δίπλωμα ιστιοπλοΐας (bareboat sailing). Διαφορετικά χρειάζεται να μισθωθεί skipper (ειδικευμένος ιστιοπλόος- καπετάνιος). Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται η ενοικίαση σκάφους μόνο αν, τουλάχιστον, ένα άτομο διαθέτει το συγκεκριμένο δίπλωμα και κάποιος άλλος που θα συνταξιδέψει υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι, έχει ναυτική πείρα και μπορεί να βοηθήσει, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωσή μας, τότε ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέξουμε για την ενοικίαση ιστιοπλοϊκού, είναι και η αμοιβή του skipper. Από την άλλη, το κόστος ενοικίασης του σκάφους εξαρτάται από το μέγεθος, την παλαιότητα, τον τύπο και την κατασκευή του, φυσικά από τις μέρες ενοικίασής του, αλλά και από την τουριστική περίοδο (αν είναι υψηλή ή όχι). Ακόμη, ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως, το αν θα αναλάβουμε εμείς την καθαριότητα, αν θα είναι εξοπλισμένο με τρόφιμα και νερό το σκάφος καθώς επίσης και το πόσο πετρέλαιο (ή βενζίνη ανάλογα τον τύπο του) θα χρειαστούμε. Σε κάθε περίπτωση, όταν απευθυνθούμε σε κάποια εταιρία που ενοικιάζει ιστιοπλοϊκά, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ενημερωθούμε ενδελεχώς για όλα τα παρελκόμενα έξοδα ενός σκάφους, πριν προχωρήσουμε στην διαδικασία ναύλωσης. Το «πακέτο» θα είναι σίγουρα πιο οικονομικό εάν επιλέξουμε να κάνουμε τις διακοπές μας εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου (31 Ιουλίου - 21 Αυγούστου), αν αναλάβουμε εμείς την καθαριότητά του και αν τρώμε στο σκάφος . Το πιο πρακτικό είναι να έχουμε τροφή που δεν χρειάζεται ψυγείο, φαγητά που είναι εύκολα στο μαγείρεμα, αρκετά σνακ για τη λιγούρα και υλικά για καλό πρωινό. Ο ανεφοδιασμός στα λιμάνια είναι εύκολος, ακόμα κι αν δεν έχουμε δέσει εκεί - θα «πεταχτούν» κάποιοι με το tender (φουσκωτό σκάφος) να ψωνίσουν.

Πριν σαλπάρουμε: Επιλέγουμε την κατάλληλη παρέα: Είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζουμε καλά και να εμπιστευόμαστε τα άτομα με τα οποία θα περάσουμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σκάφος. Όχι μόνο για να αποφευχθούν τυχόν ασυνεννοησίες, αλλά γιατί οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό προϋποθέτουν ενεργή συμμετοχή όλων και καλή συνεργασία στον περιορισμένο χώρο του σκάφους. Θα πρέπει, λοιπόν, οι συνεπιβάτες μας να είναι εξοικειωμένοι με το υγρό στοιχείο και να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ναυτίας -ή έστω να μπορούν να το ελέγξουν. Επίσης, να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις δουλειές που απαιτεί ένα σκάφος (π.χ. πλοήγηση, καθαριότητα, μαγείρεμα, τροφοδοσία) και, φυσικά, να έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων για το πρόγραμμα του ταξιδιού.

Οργανώνουμε το ταξίδι: Το να χαράξουμε την πορεία που θα ακολουθηθεί, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καλό είναι να επιλέξουμε εκείνη, που είναι περισσότερο ασφαλής και πιο σύντομη. Η καλή χάραξη πορείας θα μας βοηθήσει στο να μην καταναλώνουμε πολύ χρόνο ταξιδεύοντας και στο να επιλέξουμε σημεία για να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε.

Βρίσκουμε το ιστιοπλοϊκό που μας ταιριάζει: Ανάλογα με το πόσα άτομα θα είμαστε και την πορεία που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε, διαλέγουμε και το ιστιοπλοϊκό που θα ταξιδέψουμε. Ένα μικρό ιστιοπλοϊκό έχει περίπου μήκος από 8 έως 10 μέτρα, διαθέτει συνήθως δύο καμπίνες (μέχρι τέσσερα άτομα), μικρή κουζίνα και μπάνιο, και προορίζεται περισσότερο για μικρής διάρκειας ταξίδια. Ένα μεσαίο σκάφος φτάνει τα 13 μέτρα, έχει κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο με ντουζιέρα και μπορεί να φιλοξενήσει έως έξι άτομα. Τα μεγάλα ιστιοπλοϊκά στη χώρα μας κυμαίνονται στα 15 μέτρα -βέβαια υπάρχουν και μεγαλύτερα- και είναι προτιμητέα για μεγάλα ταξίδια. Περιλαμβάνουν ότι και ένα μεσαίο σκάφος, είναι πιο ευρύχωρα και μπορούν να φιλοξενήσουν οκτώ ή και παραπάνω άτομα.

Ελέγχουμε το σκάφος: Τα ενοικιαζόμενα σκάφη εκτός από GPS, ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοΐας, «ηλεκτρικό εργάτη» (εξάρτημα που χειρίζεται άγκυρα και αλυσίδα), αυτόματο πιλότο, tender (φουσκωτό σκάφος) και σωστικά μέσα καλό είναι να διαθέτουν από πλευράς διαμονής πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ιματισμό, παροχή ζεστού νερού και φαρμακείο. Ο καλός έλεγχος λειτουργίας τους (παρέα με τον skipper), είναι απαραίτητος. Οπότε, πριν «λύσουμε» από το λιμάνι πρέπει π.χ. να τσεκάρουμε ότι λειτουργούν οι παροχές νερού στο μπάνιο, αλλά και η αντλία που βγάζει το νερό, να ανεβοκατεβάσουμε την άγκυρα και να βεβαιωθούμε ότι δουλεύει το πηδάλιο (το μέρος του σκάφους, που μας επιτρέπει να κρατάμε και να ελέγχουμε την πορεία μας, να διευθύνουμε, να στρίβουμε). Έτσι, θα αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

 

Δείτε εδώ τους τοπ ελληνικούς προορισμούς για να ταξιδέψετε με ιστιοπλοϊκό:

  • Σχετικά Θέματα