Υγεία

Show_%ce%9a%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%82_%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bb%ce%b7%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82_forweb
Υγεία

Πώς να αποφύγετε τις καλοκαιρινές… «εκπλήξεις»!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις καλοκαιρινές εκπλήξεις; Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός, στον οποίο περιλαμβάνονται οι πιο συνηθισμένοι μεν, απρόσκλητοι δε καλοκαιρινοί επισκέπτες και τι πρέπει να κάνουμε για να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ή να τους προλάβουμε.

Πισίνες
Οι πισίνες είναι μέρος της καλοκαιρινής μας δραστηριότητας, ωστόσο κρύβουν κινδύνους, για τους οποίους καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι.
Τα μικρόβια προέρχονται από ρύπανση του νερού της πισίνας από ανθρώπινα περιττώματα, είτε άμεσα από τους λουόμενους, είτε έμμεσα από το ήδη μολυσμένο νερό που χρησιμοποιήθηκε για την πλήρωση της πισίνας, είτε ακόμα και από μόλυνση του νερού με περιττώματα πουλιών, τρωκτικών ή άλλων ζώων. Άλλη πηγή προέλευσης μικροοργανισμών (κυρίως ιών και μυκήτων-δερματόφυτα) μπορεί να είναι το δέρμα λουομένων ή των εργαζομένων κλπ, που έρχονται σε επαφή με το νερό, (αν αυτοί για παράδειγμα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας όπως είναι μια ίωση, δεν ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής κλπ). Σημειώνεται, ότι δυνητική εστία μόλυνσης -κυρίως για τις δερματομυκητιάσεις- εκτός από το νερό, ενδέχεται να είναι και οι μολυσμένες επιφάνειες, αντικείμενα κοινής χρήσης, αλλά και η άμεση επαφή μεταξύ των λουομένων. Πάντως, αν και αυτό καθαυτό το νερό μπορεί να αποτελεί εστία λοίμωξης, οι μυκητιάσεις μεταδίδονται κυρίως από την άμεση επαφή ή από κοινή χρήση αντικειμένων (πετσέτες, καθίσματα κλπ).
Οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των ανακυκλούμενων νερών (πισίνες, τζακούζι), εκδηλώνονται με μολύνσεις των αυτιών, του δέρματος, του αναπνευστικού και των ματιών. Συνηθέστερη εκδήλωση, όμως, αποτελεί η διάρροια, από μικρόβια όπως το κρυπτοσπορίδιο, η σιγκέλλα, και το κολοβακτηρίδιο. Πιο συγκεκριμένα, οι λοιμώξεις από την κολύμβηση σε μολυσμένο νερό από ανθρώπινα ή ζωικά περιττώματα, θα εκδηλωθούν ως διαρροϊκά σύνδρομα που στην περίπτωση των παρασίτων μπορεί να είναι και χρόνια. Οι λοιμώξεις από λεγιωνέλα εκδηλώνονται ως πνευμονία, από ψευδομονάδα κυρίως ως λοίμωξη του δέρματος αλλά και ως εξωτερική ωτίτιδα, από δε τους μύκητες κυρίως ως δερματομυκητιάσεις.
Αν η χλωρίωση της πισίνας γίνεται σωστά, με βάση τις οδηγίες, οπωσδήποτε προστατεύει. Σημειώνεται πάντως ότι παράσιτα, όπως η λάμβλια και το κρυπτοσπορίδιο, εμφανίζουν αντοχή στην χλωρίωση. Όταν λοιπόν έχουν εμφανιστεί κρούσματα λοιμώξεων από αυτά τα παράσιτα, πρέπει η απολύμανση της δεξαμενής να γίνεται με άλλο τρόπο.

Τσιμπήματα πάσης φύσεως
Η σχέση ανθρώπου και εντόμων δεν υπήρξε ποτέ φιλική. Συνήθως, στους χώρους που καταλαμβάνει ο άνθρωπος δεν χωρούν τα έντομα και το αντίστροφο, με εξαίρεση την…παραγωγή μελιού. Τα τσιμπήματα από πάσης φύσεως έντομα, είναι κι αυτά κομμάτι της καλοκαιρινής μας καθημερινότητας.
Αν το τσίμπημα είναι από μέλισσα ή σφήκα θα δείτε το κεντρί, που πρέπει να αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι ή μια καρφίτσα που έχετε «κάψει» πριν. Προσέξτε μόνο να μην το πιέσετε, γιατί θα μπει πιο μέσα και θα απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο στην πληγή, μεγαλώνοντας τον πόνο. Για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα και το κάψιμο τοποθετήστε κρύες κομπρέσες, πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα ή οτιδήποτε έχετε παγωμένο (ακόμα κι ένα κουτάκι αναψυκτικού) πάνω στο τσίμπημα. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για ειδικές κρέμες που μπορούν να βοηθήσουν. Αν σας τσίμπησε τσούχτρα, ξεπλύνετε το σημείο με θαλασσινό νερό, για να φύγουν τυχόν υπολείμματα της τσούχτρας, αλλά όχι με γυμνά χέρια γιατί θα κολλήσουν και σε αυτά. Αν δεν έχετε άλλο τρόπο, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε την περιοχή. Για τον πόνο χρησιμοποιήστε πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό για την χρήση κάποιας κρέμας.
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι τα πιο απλά, χωρίς όμως να παύουν να είναι ενοχλητικά. Μια ειδική αλοιφή ή ένα στικ για να προλάβετε τα τσιμπήματα ή για μετά, από το φαρμακείο είναι αρκετά. Για όλα τα τσιμπήματα όμως χρειάζεται προσοχή. Αν παρουσιαστεί δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο ή κάποιο άλλο σύμπτωμα αλλεργίας, οδηγείστε τον παθόντα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Ουρολοιμώξεις
Oι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες παθήσεις που οδηγούν κάποιον στο φαρμακείο ή στον γιατρό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού εμφανίζονται με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό και κοιλιακό πόνο. Ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις).
Οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι, είναι οι κακές συνθήκες υγιεινής, που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό και η έκθεση σε μολυσμένα νερά (π.χ. πισίνα με ανεπαρκή καθαρισμό). Ένας ακόμα σημαντικός λόγος, πολύ συχνός στις γυναίκες, είναι η αποφυγή της χρήσης ξένης τουαλέτας, με αποτέλεσμα το «κράτημα των ούρων» για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστεως (κυστίτιδες) είναι πολύ συχνές στο γυναικείο πληθυσμό, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες. Συνήθως οφείλoνται σε κολοβακτηρίδια (Escherichia Coli, E.coli) σε ποσοστό 90% και η λοίμωξη ανέρχεται μέσω της ουρήθρας στην κύστη. Η οξεία κυστίτιδα προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα όπως πολυουρία, επιτακτική ούρηση, νυκτουρία και τσούξιμο κατά την ούρηση. Παρατηρούνται, επίσης, πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, γενική αδιαθεσία, ακράτεια ούρων. Η κυστίτιδα μερικές φορές ακολουθεί μια περίοδο έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας γι’ αυτό ονομάζεται και «νόσος του μήνα του μέλιτος».
Για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από κυστίτιδες προσφέρεται το φυτό Cranberry. Το φυτό αυτό (κράνο) έχει αποδειχτεί ότι περιέχει ουσίες που εμποδίζουν την προσκόλληση των μικροβίων στα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του ουροποιητικού. Συστήνεται η χρήση του, για μακρά περίοδο, σε γυναίκες που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα κυστίτιδας ή έχουν συχνά συμπτώματα κυστίτιδας.

 

who is who

Ερμίνα Σάκκου
Joy Pharmacy
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4, Γλυφάδα
Τηλ: 211 1016970