Υγεία

Show_%ce%9f%ce%b4%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%82_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%cf%8e%ce%bd_forweb
Υγεία

Οδηγός για ταξιδιώτες!

Το καλοκαίρι προσφέρεται για βουτιές στη θάλασσα, extreme sports, βόλτες στο βουνό, μακρινές εκδρομές και άλλες πολλές δραστηριότητες, που απέχουν από την κλασική μας καθημερινότητα και οι οποίες κρύβουν παράλληλα σημαντικούς γνωστούς και άγνωστους κινδύνους. Η πολυπόθητη καλοκαιρινή «επιστροφή στη φύση», η αυξημένη θερμοκρασία, η επαφή με τη θάλασσα, αλλά και η χαλαρότητα που διακρίνει την τήρηση μέτρων υγιεινής αυτή την περίοδο μας φέρνει σε επαφή με διάφορα μικρόβια. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μερικές πολύ συχνές παθήσεις, που εύκολα προλαμβάνονται, ώστε να έχουμε ανέμελες διακοπές.

Γαστρεντερίτιδα – Τροφική δηλητηρίαση
Οι οξείες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, στις οποίες ανήκει και η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να κυμαίνονται, από ήσσονος σημασίας νοσήματα που απλά διαταράσσουν τις διακοπές μας, μέχρι την πρόκληση σοβαρής αφυδάτωσης που χρήζει άμεσης θεραπείας. Η τροφική δηλητηρίαση σημαίνει την είσοδο και ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων στο γαστρεντερικό σύστημα, με πηγή την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει επίσης τη «διάρροια των ταξιδιωτών», μόνο που η πρώτη οφείλεται συνήθως σε βακτήρια, έχει άμεση συσχέτιση με κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής, ενώ τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από ολιγόωρη περίοδο επώασης. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος σχετίζεται αναλογικά με την ανάπτυξη μικροβίων εντός των τροφίμων, γι’ αυτό και η τροφική δηλητηρίαση εμφανίζεται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.
Η τροφική δηλητηρίαση περιλαμβάνει διάρροια, εμέτους, κοιλιακούς πόνους και πυρετό, σε ποικίλους συνδυασμούς και ένταση. Σημαντικό ρόλο για τη βαρύτητα της περίπτωσης παίζει ο αριθμός των μικροβίων που θα εισέλθουν στο έντερο, η παραγωγή τοξινών, η ικανότητα προσκόλλησής τους στο εντερικό τοίχωμα κλπ. Η εμφάνιση δίψας, ξηρότητας στο στόμα, μειωμένης εφίδρωσης και μειωμένης αποβολής ούρων μπορεί να υποδηλώνουν αφυδάτωση και στην περίπτωση αυτή απαιτείται εκτίμηση από γιατρό.
Η θεραπεία, στις απλές περιπτώσεις, βασίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Όμως τα πράγματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν ο παθών είναι παιδί ή υπερήλικας. Οι έμετοι και οι διάρροιες έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή των ηλεκτρολυτών και την αφυδάτωση. Επομένως αν ο παθών είναι παιδί αναζητούμε πάντα ιατρική συμβουλή. Η δίαιτα για ένα τουλάχιστον 24ωρο (ανάλογα με την εξέλιξη των συμπτωμάτων), καθώς και η αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών (υπάρχουν ειδικά παρασκευάσματα στα φαρμακεία) αποτελούν τα θεραπευτικά μέτρα. Για το πρώτο 24ωρο η απόλυτη δίαιτα (μόνο υγρά, νερό, τσάι, κόκα κόλα) βοηθάει δραστικά. Το επόμενο 24ωρο επιτρέπονται ρύζι, λαπάς, μακαρόνια σκέτα. Σημαντική είναι και η συμβολή των προβιοτικών, που ενισχύουν το πεπτικό και το γαστρεντερικό σύστημα.

Η διάρροια των ταξιδιωτών
Η διάρροια των ταξιδιωτών (ΔΤ) αποτελεί το συχνότερο αλλά και πιο προβλέψιμο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το ταξίδι. Το ποσοστό προσβολής κυμαίνεται από 30-70%, ανάλογα με τον προορισμό (Πηγή: Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Η διάρροια αποτελεί το συχνότερο νόσημα των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν προς θερμότερα κλίματα από αυτά στα οποία ζουν. Συνήθως εμφανίζεται κατά τις πρώτες ημέρες παραμονής στον καινούριο τόπο και δεν διαρκεί πάνω από 1-2 ημέρες. Αποτελεί «αυτοϊούμενη κατάσταση», δηλαδή περνά χωρίς φάρμακα. Η περισσότερο επιρρεπής στην πάθηση ομάδα είναι τα παιδιά.
Η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από μία ποικιλία μικροβίων που αναπτύσσονται (επωάζονται) αρχικά στο έντερο, συνήθως εντός μερικών ωρών και ακολούθως εκκρίνουν ουσίες που ονομάζονται «εντεροτοξίνες», διότι ερεθίζουν τα τοιχώματα και το νευρικό ιστό του εντέρου με συνέπεια να αυξηθεί σε παθολογικό βαθμό η κινητικότητα αυτού. Το αποτέλεσμα είναι η αιφνίδια εμφάνιση πονόκοιλου που αυξομειώνεται σε ένταση και υδαρούς διάρροιας. Συνήθως υπάρχει ανορεξία και μπορεί να σημειωθεί και έμετος.

Ναυτία ταξιδιωτών
Η ναυτία των ταξιδιωτών αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα και ενοχλητικά προβλήματα των διακοπών, γιατί δεν περιορίζεται μόνο στη διάρκεια του ταξιδιού. Αντίθετα, ταλαιπωρεί πολλά άτομα και αποτελεί αιτία κακοδιαθεσίας, για πολλές ώρες ή μέρες, ακόμα και μετά το τέλος του ταξιδιού. Η ναυτία μπορεί να συνοδεύεται από εμέτους.
Τι πρέπει, όμως, να κάνουν τα ευαίσθητα άτομα, ώστε να προλάβουν ή να βελτιώσουν το πρόβλημά τους; Παρακάτω παρέχονται ορισμένοι βασικοί κανόνες, για να αποφευχθεί η ναυτία των ταξιδιωτών. Καταρχάς δεν ταξιδεύουμε ποτέ με άδειο στομάχι και φροντίζουμε το γεύμα που θα πάρουμε να είναι ελαφρύ. Επίσης, αποφεύγουμε τη λήψη οινοπνευματωδών ποτών πριν από το ταξίδι.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Ταξιδεύουμε με ανοιχτό παράθυρο, όσο χρειάζεται για να έχουμε ροή φρέσκου και δροσερού αέρα. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν (ζέστη, κρύο ή βροχή) τότε βρίσκουμε το ιδανικό άνοιγμα του παραθύρου, για να υπάρχει ροή αέρα στο πρόσωπο. Κοιτάζουμε έξω, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ αν πρόκειται για παιδιά τα βάζουμε να καθίσουν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να βλέπουν έξω και όχι την πλάτη των μπροστινών καθισμάτων. Αποφεύγουμε το διάβασμα. Αν το ευαίσθητο άτομο θέλει να συμβουλευτεί χάρτη ή βιβλίο, καλύτερα να σταματήσουμε το αυτοκίνητο. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις, να βγαίνουμε έξω από το αυτοκίνητο, να παίρνουμε βαθιές ανάσες και να χαλαρώνουμε. Στο λεωφορείο διαλέγουμε ένα κάθισμα περίπου στο μέσον όπου οι όποιοι κραδασμοί είναι ηπιότεροι.
ΠΛΟΙΟ: Καθόμαστε στο «κέντρο του καραβιού», όπου υπάρχει η μικρότερη κίνηση. Αν είναι εφικτό, αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και παραμένουμε στο κατάστρωμα, καθηλώνοντας το βλέμμα μακριά στον ορίζοντα. Αποφεύγουμε τις ισχυρές οσμές, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από το εστιατόριο ή από το κατάστημα που πουλάει αρώματα.
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ: Ζητούμε κάθισμα στα φτερά του αεροπλάνου γιατί αποτελεί το πιο σταθερό σημείο. Ανοίγουμε τον εξαερισμό πάνω από το κάθισμά μας, για να έρχεται φρέσκος αέρας. Διαλέγουμε ελαφρύ γεύμα και δεν πίνουμε οινοπνευματώδη.
ΤΡΕΝΟ: Διαλέγουμε κάθισμα, με προσανατολισμό ίδιο με την κατεύθυνση που ταξιδεύει το τρένο.

Εκτός από τα παραπάνω πρακτικά μέτρα, που μπορεί κάθε ταξιδιώτης να εφαρμόσει, υπάρχουν και ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται, πριν από το ταξίδι και τα οποία, σε ένα σημαντικό ποσοστό, αντιμετωπίζουν, αποτελεσματικά, το πρόβλημα της ναυτίας και των εμετών του ταξιδιού, όπως π.χ. η δραμαμίνη. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται πριν από το ταξίδι και αν πρόκειται να κρατήσει αρκετές ώρες, η δόση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6-8 ώρες. Ο φαρμακοποιός σας είναι πάντα πρόθυμος να σας δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές και πληροφορίες.

 

who is who

Ερμίνα Σάκκου
Joy Pharmacy
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4, Γλυφάδα
Τηλ: 211 1016970

 

Δείτε πώς θα κάνετε τον ήλιο του καλοκαιριού φίλο σας!