Lifestyle

Show_kolagono_forweb
Lifestyle

Επιλέγοντας κολλαγόνο!

Tα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκε στα ράφια των φαρμακείων το κολλαγόνο, ένα μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής, που ενισχύει την υγεία και την ομορφιά μας εκ των έσω. Ολοένα και περισσότερος κόσμος αποφασίζει πλέον να εντάξει το κολλαγόνο στην καθημερινή του διατροφή και οι διαθέσιμες επιλογές στην αγορά είναι πλέον πολλές. Είναι όμως όλα τα προϊόντα ποιοτικά και κατάλληλα για εμάς; Σε όλες τις ερωτήσεις που θα διευκολύνουν την επιλογή μας στο ράφι του φαρμακείου, απαντά ο φαρμακοποιός MSc, κ. Άρης Πασχαλίδης.

Tο κολλαγόνο και η δράση του
Γιατί όμως το κολλαγόνο έχει αποκτήσει τόση φήμη και γιατί ολοένα και περισσότερος κόσμος το επιλέγει ως συμπλήρωμα διατροφής; Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι το κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι μια αδιάλυτη, ινώδης πρωτεΐνη που αποτελεί το βασικότερο συστατικό του συνδετικού ιστού του οργανισμού, ο οποίος εντοπίζεται και σε όλη την επιφάνεια κάτω από το δέρμα μας.
Έχει διαπιστωθεί ότι το κολλαγόνο:
• Καλύπτει την επιδερμίδα με ένα φιλμ διατηρώντας την υγρασία της.
• Μεταφέρει πολυπεπτίδια και αμινοξέα στον εξωκυτταρικό χώρο του δέρματος.
• Διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και απαλή.
• Συσφίγγει και ενυδατώνει το δέρμα.
• Εξομαλύνει τις μικρές ρυτίδες.
• Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος.
Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι ίνες του κολλαγόνου χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο δέρμα χαλάρωση και σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.
«Με το κολλαγόνο, το δέρμα διατηρεί την ελαστικότητα και τη λάμψη του, ανταποκρίνεται καλύτερα απέναντι στις επιδράσεις του περιβάλλοντος και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει ρυτίδες.
Το κολλαγόνο βοηθά τέλος στην ενδυνάμωση των μυών και των αρθρώσεων ενώ γενικά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, γιατί "μπλοκάρει" τις ελεύθερες ρίζες», σημειώνει ο φαρμακοποιός κ. Άρης Πασχαλίδης.

Τι κολλαγόνο να διαλέξω και σε τι μορφή;
Υπάρχουν πολλοί τύποι κολλαγόνου, με πιο γνωστούς τους τύπους Ι και ΙΙ. Το κολλαγόνο τύπου Ι είναι κατάλληλο για όσους λαμβάνουν το κολλαγόνο ως συμπλήρωμα ομορφιάς, καθώς έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα στους ιστούς του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, σε αντίθεση με το κολλαγόνο τύπου ΙΙ, το οποίο βρίσκεται κυρίως στις αρθρώσεις και στηρίζει περιφερειακά τη δομή της άρθρωσης, τους τένοντες και τα οστά.
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του κολλαγόνου παίζει και η μορφή στην οποία το προσλαμβάνουμε. Το κολλαγόνο σε μορφή πεπτιδίων (μικρές πρωτεΐνες έτοιμες προς απορρόφηση από τον οργανισμό) είναι ήδη διασπασμένο στο καταλληλότερο για απορρόφηση από τον οργανισμό μέγεθος, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση. Το υδρολυμένο κολλαγόνο PEPTAN™ που περιέχεται στο BEAUTIN™ COLLAGEN της myelements είναι κολλαγόνο τύπου Ι που συμβάλλει στην προαγωγή της ομορφιάς εκ των έσω, καθώς διατηρεί τα σωστά επίπεδα υγρασίας του δέρματος, τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του, δρώντας κατά της γήρανσης.
Πιο συγκεκριμένα, κλινικές μελέτες1 έδειξαν ότι με χρήση 12 εβδομάδων κολλαγόνου ιχθύων Peptan™ επιτυγχάνεται βελτίωση της κατάστασης και της δομής του δέρματος. Ειδικότερα, αυξάνει την ενυδάτωση του δέρματος κατά 28%, λειαίνει τις αυλακώσεις του δέρματος κατά 26% και προλαμβάνει τον σχηματισμό βαθιών ρυτίδων2 και μειώνει τον κατακερματισμό του κολλαγόνου κατά 31%.

Κολλαγόνο από ψάρι ή από άλλες πηγές;
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κολλαγόνο από ψάρι αξιοποιείται πιο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε αντίθεση με το κολλαγόνο που προέρχεται από άλλα είδη, όπως για παράδειγμα από χοιρινό3,4. «Το κολλαγόνο από ψάρι Τιλάπια που περιέχει το BEAUTIN™ COLLAGEN, διαθέτει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός αξιοποιεί για τη σύνθεση του κολλαγόνου3, συγκριτικά με το κολλαγόνο από άλλα είδη. Αυτή η φυσική πηγή έχει ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα – επειδή η λήψη του ψαριού Τιλάπια γίνεται υπό συνθήκες ελεγχόμενης αλίευσης και παραγωγής το κολλαγόνο που παίρνουμε από αυτά είναι απαλλαγμένο από επιβαρυντικούς και επιμολυντικούς για την υγεία παράγοντες, όπως βαρέα μέταλλα, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητά του», σημειώνει ο κ. Πασχαλίδης.

Είναι καλύτερο να διαλέξουμε κάποιο κολλαγόνο που να περιέχει και βιταμίνες;
«Ασφαλώς», υπογραμμίζει ο ειδικός, «αφού χαρίζει πρόσθετα οφέλη. Οι βιταμίνες δρουν συνεργιακά με το κολλαγόνο και συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εξειδικευμένη φόρμουλα, που συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών». Για παράδειγμα, οι βιταμίνες που περιέχει το BEAUTIN™ COLLAGEN (ανα δόση 30ml: 80mg Βιταμίνη C, 1,6mg Βιταμίνη Β2, 18mg Βιταμίνη B3, 60μg Βιοτίνη, 800μg Βιταμίνη Α και 10mg Ψευδάργυρο) βοηθούν και στην ενίσχυση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου από τον ίδιο τον οργανισμό.

Είναι προτιμότερα τα σκευάσματα κολλαγόνου που περιέχουν και υαλουρονικό οξύ;
«Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα προϊόν που να περιέχει αυτόν τον συνδυασμό», σημειώνει ο κ. Πασχαλίδης, «καθώς μόνο τότε θα μπορέσουμε να δούμε τα βέλτιστα αποτελέσματα». Το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί συμπληρωματικά με το κολλαγόνο ως filler του δέρματος εκ των έσω, συμβάλλοντας στην απάλυνση των ρυτίδων.

Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα προϊόν με ευχάριστη γεύση;
Το να χρησιμοποιούμε ένα προϊόν το οποίο έχει απολαυστική γεύση και άρωμα και καταναλώνεται ευχάριστα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν θέλουμε να το ενσωματώσουμε στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μας! Το BEAUTIN™ COLLAGEN της myelements διατίθεται σε τρεις υπέροχες γεύσεις φράουλα-βανίλια, μάνγκο-πεπόνι & σοκολάτα με στέβια για να επιλέξετε αυτή που σας αρέσει! Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα της εμπειρίας κατανάλωσης του προϊόντος κατά τη χρήση του, η φόρμουλα σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει επίγευση ψαριού μετά την κατανάλωσή της.

 

Who is Who
Άρης Πασχαλίδης
Φαρμακοποιός MSc
Ανοίξεως Σταμάτας 2, πλατεία Ανοίξεως
14569, Άνοιξη, Αττική
τηλ. 210 6219 328
www.pharmacydiscount.gr

Πηγές: 1. Μελέτη 2008-A00654-51 2. Μελέτη 2008-A00654-51 3. A. A.Karim, et al. ‘Fish gelatin: properties, challenges and prospects as an alternative to mammalian gelatins’. Food Hydrocoloids.2009; 563-567. 4. Zhou, P. et al. ‘Properties of Alaska Pollock Skin Gelatin: A Comparison with Tilapia and Pork Skin Gelatins. Journal of Food Science. 2006; 71 (6)