Υγεία

Show_ashwagandha_forweb
Υγεία

Αshwagandha: Αντίδοτο στον σύγχρονο τρόπο ζωής

Γνωστή κυρίως για τις τονωτικές της ιδιότητες, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά βότανα της αγιουβερδικής βοτανολογίας και χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια, στη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων. Η εξωτική ashwagandha, γνωστή και ως «ινδικό ginseng» ή «κεράσι του χειμώνα», χάρη στην ιδιότητά της να μειώνει το στρες και τις καταστροφικές του συνέπειες για τον οργανισμό και να εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, θεωρείται μια πολύτιμη ασπίδα απέναντι στις επιδράσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Αν το στρες, η κόπωση, η έλλειψη ενέργειας και η δυσκολία συγκέντρωσης αποτελούν για εσάς καθημερινή πραγματικότητα, η ashwagandha φαίνεται να έχει τη λύση. Ως βότανο, ανήκει στα λεγόμενα προσαρμογόνα βότανα, μία φαρμακολογική κατηγορία φυτικών προϊόντων που έχει απόλυτη ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ένταση του μοντέρνου τρόπου ζωής- στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Rhodiola Rosea.  Επίσης, oι ιδιότητές του συχνά χαρακτηρίζονται συγκρίσιμες με εκείνες του σιβηρικού, αλλά και του κινέζικου/κορεάτικου ginseng (panax ginseng).

Ενίσχυση του οργανισμού
Στα σανσκριτικά, ashwagandha (ashwa=άλογο & gandha=μυρωδιά) σημαίνει «η μυρωδιά του αλόγου», καθώς σύμφωνα με τις εικασίες, το βότανο εσωκλείει τη δύναμη ενός επιβήτορα. Η αλήθεια είναι πως μία από τις συνηθέστερες χρήσεις της είναι η ενίσχυση του οργανισμού μετά από ασθένεια. Ενώ και τα φύλλα του διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, αυτό που κατ΄ εξοχήν χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι η ρίζα του, που περιέχει μεταξύ άλλων χολίνη, αλκαλοειδή, βιταμίνες, σίδηρο, λιπαρά οξέα, αμινοξέα και σάκχαρα.
Από τα φυτοστοιχεία της, τα πλέον μελετημένα είναι τα whithenolides, που παρουσιάζουν αντιμικροβιακή, αντιμυκητισιακή, ισχυρή αντιφλεγμονώδη, καθώς και ηπατοπροστατευτική δράση από χημικά τοξικά στοιχεία.
Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη του και καταναλώνετέ το σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει.

Κάποιες από τις κύριες ιδιότητες της ashwagandha
• Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή αναστέλλει τη δράση των ελευθέρων ριζών και διαθέτει  αντιμυκητισιακή δράση.

• Μειώνει το στρες και καταπολεμά τις επιδράσεις του.
• Σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης. Μελέτη[1] έδειξε ότι η χορήγηση ashwagandha μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα κατά 26%, μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου νηστείας και βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ.
• Προστατεύει και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα[2].
• Παρέχει νευροπροστασία. Γιαπωνέζικες μελέτες[3],[4] έδειξαν ότι η ashwagandha υποστηρίζει την αναγέννηση των νευραξόνων και των δενδριτών των νευρικών κυττάρων. Θεωρητικά, θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως το Πάρκινσον και η νόσος Αlzheimer. Μία μελέτη5 έδειξε ότι η ashwagandha ανέστρεψε όλες τις παραμέτρους της νευροεκφύλισης. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη η δόση, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η προστασία που διαπιστώθηκε στο πλαίσιο των μελετών.

• Βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει τη μάθηση.

• Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενώ έχει φανεί χρήσιμη και σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας).

• Βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις ανδρών και γυναικών και συμβάλλει στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος και των δύο φύλων.

• Καταπολεμά τη χρόνια κόπωση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

• Διατηρεί την ενέργεια, τη δύναμη και τη ζωντάνια του οργανισμού.

• Προάγει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και προστατεύει το ήπαρ.

• Αυξάνει την αντοχή στην άσκηση.

• Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες – καταπολεμά αποτελεσματικά δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα6.

• Συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης και στη μείωση του γκριζαρίσματος των μαλλιών.

• Έχει αναλγητική δράση7.

 

Πηγές 1. Unpublished study, 2005. NutrGenesis, LLC. 2. Davis L, Kuttan G. Immunomodulatory activity of Withania somnifera. J Ethnopharmacol. 2000 Jul;71(1-2):193-200. 3. Kuboyama T, Tohda C, Komatsu K. Neuritic regeneration and synaptic reconstruction induced by withanolide A. Br J Pharmacol. 2005 Apr;144(7):961-71. 4. Tohda C, Kuboyama T, Komatsu K. Dendrite extension by methanol extract of Ashwagandha (roots of Withania somnifera) in SK-N-SH cells. Neuroreport. 2000 Jun 26;11(9):1981-5. 5. Ahmad M, Saleem S, Ahmad AS, et al. Neuroprotective effects of Withania somnifera on 6-hydroxydopamine induced Parkinsonism in rats. Hum Exp Toxicol. 2005 Mar;24(3):137-47. 6. Owais M, Sharad KS, Shehbaz A, Saleemuddin M. Antibacterial efficacy of Withania somnifera (ashwagandha) an indigenous medicinal plant against experimental murine salmonellosis. Phytomedicine. 2005 Mar;12(3):229-35. 7. Twaij HAA, Elisha EE, Khalid RM. Analgesic studies on some Iraqi medicinal plants. International Journal of Crude Research. 1989;27:109–112.