Υγεία

Show_aities-efidrwsis_2_forweb
Υγεία

Για ποιο λόγο ιδρώνουμε;

Όλοι ιδρώνουμε! Άλλοι λιγότερο (μπορεί να κάνουν ολόκληρο πρόγραμμα άσκησης με ελάχιστη εφίδρωση) κι άλλοι περισσότερο (ανεβαίνοντας μόλις 5 σκαλιά) και για διαφορετικούς λόγους! Άλλοι ιδρώνουν όταν ζεσταίνονται, άλλοι όταν αγχώνονται κι άλλοι όταν κοιμούνται! Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο συχνές αιτίες της εφίδρωσης:

  1. Ζέστη και υγρασία.
  2. Έντονη σωματική δραστηριότητα.
  3. Ισχυρά συναισθήματα, π.χ. το πολύ στρες, ο θυμός ή ο έρωτας! Σε αυτές τις καταστάσεις, η αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ιδρώτα.
  4. Ασθένεια. Ο πυρετός είναι το «εργαλείο» που έχει στη διάθεσή του ο οργανισμός μας για να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, το σώμα επιστρατεύει την εφίδρωση για να τη μειώσει. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την αυξημένη εφίδρωση, όπως ο διαβήτης, νοσήματα του παγκρέατος, η στηθάγχη κ.ά.
  5. Νικοτίνη. Όταν κάποιος καπνίζει, απελευθερώνεται στο αίμα η ουσία ακετυλοχολίνη, η οποία διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αν μέχρι σήμερα δεν είχατε πειστεί ότι πρέπει να κόψετε το κάπνισμα, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να το κάνετε!
  6. Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος και η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, είναι οι αιτίες της αυξημένης εφίδρωσης στην εγκυμοσύνη. Ορμονική είναι η αιτιολογία της εφίδρωσης και στην εμμηνόπαυση. Η πτώση των οιστρογόνων προκαλεί διακύμανση στη θερμοκρασία του σώματος. Οι εξάψεις (τα λεγόμενα “hot flashes”) και η εφίδρωση που τις συνοδεύει υποδηλώνουν την προσπάθεια του οργανισμού να καταπολεμήσει την αυξημένη θερμοκρασία. Οι υπέρβαρες γυναίκες, εκείνες που πίνουν ή/και καπνίζουν, εμφανίζουν μάλιστα, πιο έντονα συμπτώματα. Μία λύση σε αυτό είναι να φοράει κανείς ελαφριά ρούχα που αναπνέουν. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό για να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε.
  7. Ορισμένα σκευάσματα. Τα αντιπυρετικά, τα αντιδιαβητικά, τα αντιυπερτασικά και τα αντικαταθλιπτικά ή τα φάρμακα για τη θεραπεία ορμονικών καταστάσεων, σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο.
  8. Η διατροφή. Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών και αλκοόλ, ακόμη και ο καφές, δρουν διεγερτικά στους ιδρωτοποιούς αδένες.

 

Δείτε εδώ τρόπους αντιμετώπισης της εφίδρωσης!