Υγεία

Show_192
Υγεία

Χρήσιμες Πληροφορίες για τον Ιδρώτα

της Ιωάννας Ράπτη

Υπάρχουν περίπου 3.000.000 εξωκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες στο σώμα μας. Οι περισσότεροι βρίσκονται στο μέτωπο, τις παλάμες, τα πέλματα των ποδιών και τις μασχάλες. Εκκρίνουν τον ιδρώτα απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος. Ο ιδρώτας αυτός αποτελείται κατά 99% από νερό και, φυσιολογικά, είναι άοσμος. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν είναι;

Oι αποκρινείς αδένες, οι οποίοι δεν ενεργοποιούνται πριν από την εφηβεία, συγκεντρώνονται στις περιοχές που καλύπτονται από τρίχες, όπως στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Αποβάλλουν πρώτα το έκκριμά τους, πριν να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, μέσα στους θύλακους που βρίσκονται οι τρίχες. Ο ιδρώτας που απελευθερώνουν οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες δεν μυρίζει, αλλά αποτελεί περιβάλλον και θρεπτικό υλικό ανάπτυξης των μικροβίων που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος, και τα οποία δίνουν τη χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή στον ιδρώτα.
Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί, επομένως, τον πιο σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο της οσμής του σώματος. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητα: Το καθημερινό μπάνιο, η χρήση ενός κατάλληλου αποσμητικού ή αντιιδρωτικού και η επιλογή (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) εσώρουχων και ενδυμάτων από βαμβάκι που απορροφούν τον ιδρώτα - αποφύγετε τα συνθετικά ρούχα, που δεν έχουν απορροφητικές ιδιότητες και ευνοούν την κακοσμία.


Ένας ενήλικας παράγει περίπου μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα, ενώ όταν το θερμόμετρο αγγίζει τους 40 βαθμούς και τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά, μπορεί να φτάσει και τα 2 λίτρα! Όσο φυσιολογική, όμως, και αν είναι η εφίδρωση, συχνά προκαλεί αμηχανία, λόγω των  δυσάρεστων επιπτώσεων που έχει, όπως η κακοσμία, οι λεκέδες στα ρούχα κ.λπ. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη σωστή υγιεινή και φυσικά στην επιλογή του σωστού αποσμητικού!


Τα τελευταία χρόνια, τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλυστεί από προϊόντα που υπόσχονται τέλος στην εφίδρωση και στην κακοσμία. Η πληθώρα των προϊόντων, σε συνδυασμό με τους μύθους που συνοδεύουν τα αποσμητικά και τα θέλουν να προκαλούν από αλλεργίες έως και Αλτσχάιμερ, μπερδεύουν τους καταναλωτές. Deodorant ή Antiperspirant; Με άλατα αλουμινίου ή φυσικό; Spray, stick ή roll on; Ο παρακάτω οδηγός διακρίνει τους μύθους από τις αλήθειες και σας βοηθά να κάνετε τις ανάλογες επιλογές!


Υπεριδρωσία και Βρωμιδρωσία
Με τον όρο υπεριδρωσία, ονομάζουμε την παθολογικά αυξημένη έκκριση ιδρώτα. Η εντοπισμένη μορφή υπεριδρωσίας εντοπίζεται σε παλάμες, πέλματα, μασχάλες, μηρογεννητικές πτυχές, πρόσωπο, χωρίς να είναι απαραίτητο ένα άτομο να ιδρώνει σε όλα αυτά τα σημεία! Αιτιολογικά, η υπεριδρωσία  σχετίζεται με ευσυγκίνητα, ντροπαλά, αγχώδη άτομα, που ζεσταίνονται εύκολα ή έχουν οικογενειακή προδιάθεση.  Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος,  ακολουθείται η ανάλογη θεραπεία. Σε βαριές περιπτώσεις, όταν η υπεριδρωσία προκαλεί πρόβλημα στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, αντιμετωπίζεται με ενέσεις Botox. Αυτές γίνονται σε μασχάλες, παλάμες και πέλματα. Τα αποτελέσματα διαρκούν 6-8 μήνες. Σε πιο ήπια περιστατικά, για την υπεριδρωσία των μασχαλιαίων κοιλοτήτων χρησιμοποιούνται άλατα αλουμινίου, οινόπνευμα 70 βαθμών και αποσμητικά.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συχνή κακοσμία του ιδρώτα, ιδίως στις μασχαλιαίες κοιλότητες. Αυτό λέγεται βρωμιδρωσία και διακρίνεται σε αποκρινή και εκκρινή. Η αποκρινής αφορά κυρίως τις μασχάλες όπου οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες είναι περισσότεροι και μεγαλύτεροι και λειτουργούν πιο έντονα. Ο ιδρώτας που παράγεται είναι στείρος μικροβίων και χωρίς οσμή. Αλλά τα βακτηρίδια της περιοχής προκαλούν τελικά την άσχημη οσμή. Αν το άτομο έχει πολλή τριχοφυΐα στην περιοχή ή κακές συνθήκες υγιεινής, τότε γίνεται εντονότερη η οσμή. Η εκκρινής βρωμιδρωσία παράγεται σε πόδια και σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή.


Για τη βρωμιδρωσία επιβάλλεται  συχνός καθαρισμός της περιοχής (μία φορά την ημέρα τους χειμερινούς μήνες και δύο τους καλοκαιρινούς), προσεκτική εξάλειψη της τοπικής τριχοφυΐας,θεραπεία της υπεριδρωσίας και εφαρμογή αποσμητικών.

Ιδρωμένες παλάμες
- Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο αυτό οφείλεται, κυρίως, σε συναισθηματική ένταση, και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει πάντως:
- Να προσπαθείτε να επανακτήσετε την ηρεμία σας, όταν βρίσκεστε σε καταστάσεις έντασης.
- Να αποφεύγετε τη λήψη διεγερτικών ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και ο καφές.
- Να συμβουλευτείτε το δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει ένα προϊόν που να είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, τα οποία «κλείνουν» τους πόρους του δέρματος.
- Η εφαρμογή Botox μπορεί να λύσει το πρόβλημα αν είναι σοβαρό.

 

  • Σχετικά Θέματα