Lifestyle

Show_odoiporiko_for_web
Lifestyle

Οδοιπορικό στον Αργοσαρωνικό μέρος Β’

της Νεκταρίας Καρακώστα

Άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορική εξέλιξη του νεότερου ελληνικού κράτους, αλλά και με τις σημαντικότερες πολιτικές στιγμές της εθνικής παλιγγενεσίας, ο Αργοσαρωνικός Κόλπος προσφέρει ποικιλία σε πλήθος διαφορετικών επισκεπτών, αποτελώντας ταυτόχρονα τόπο διακοπών, μία απλή ευκαιρία εξόρμησης για τον ταξιδιώτη του Σαββατοκύριακου, αλλά -γιατί όχι- και μία καλή επιλογή για μονοήμερη εκδρομή. Σύμμαχοι σε αυτό, οι μικρές αποστάσεις από την Αθήνα, τα πευκόφυτα τοπία και τα καθαρά νερά του.

Ύδρα
Κοσμοπολίτισσα και Αρχόντισσα, πρωταγωνίστρια πλαισιώνοντας την Σοφία Λόρεν στο «Παιδί και το Δελφίνι» η Ύδρα έχει μία άγρια γοητεία, εφάμιλλη της Ιταλίδας ντίβας.
Η φυσική σκληρότητα του βραχώδους περιβάλλοντος συνδυάζεται αρμονικά με την ομορφιά των κρυστάλλινων νερών και την απόλυτα αρμονική αρχιτεκτονική, διατηρώντας αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της ανά τους αιώνες. Το νησί προσφέρει πληθώρα αξιοθέατων, χωρίς να απεμπολεί και τον σύγχρονο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Μια σειρά από εστιατόρια και (λιγότερα σε αριθμό) μπαράκια ικανοποιούν και τους πλέον απαιτητικούς, παρασύροντάς τους σε ρυθμούς έντονης διασκέδασης. Στην Ύδρα ισχύει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Τον πρώτο λόγο για τις μεταφορές τον έχουν τα γαϊδουράκια και τα θαλάσσια ταξί. Οι πιο όμορφες παραλίες με τα καταγάλανα νερά που μοιάζουν με πισίνα είναι προσβάσιμες μόνο με καραβάκια. Το εισιτήριο (πήγαινε-έλα) είναι μεν «τσουχτερό» (μπορεί να φτάσει και τα 15 ευρώ ανά άτομο), αλλά το σκηνικό θα σας αποζημιώσει. Γραφικότητα, ομορφιά, θάλασσα, ήλιος και πολλή ιστορία, συνθέτουν την σύγχρονη εικόνα ενός νησιού που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα -σε αξία- πετράδια του στέμματος του Αργοσαρωνικού.

Μέθανα
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για χερσόνησο της Πελοποννήσου, η παρουσία της θάλασσας όμως, και οι εντυπωσιακές παραλίες κάνουν τα Μέθανα εφάμιλλα των νησιωτικών προορισμών. Η χερσόνησος των Μεθάνων ξεχωρίζει για το φυσικό της κάλλος και είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τα ιαματικά της λουτρά. Απέχοντας 180 χλμ. από την Αθήνα, αλλά και με σύνδεση από το λιμάνι του Πειραιά, τα Μέθανα αποτελούν προορισμό με ιστορική σημασία, λόγω των πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων του, αλλά και μία καλή ευκαιρία για φρέσκο ψάρι και μια βουτιά στο νησάκι των Αγίων Αναργύρων.

Σπέτσες
Με ευρωπαϊκό αέρα που τους χαρίζει το εμβληματικό Ποσειδώνιο, τα κτίρια της Αναργυρείου – Κοργιαλενείου Σχολής και τα κτίρια στο παλιό λιμάνι, αλλά και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της σπετσιώτικης κατοικίας, οι Σπέτσες υποδέχονται τον ταξιδιώτη από την Κόστα, το Πορτοχέλι ή τον Πειραιά στην παραδοσιακή «ντάπια» με τις πολεμίστρες και τα κανόνια.
Η σύνδεση με την ξηρά θυμίζει Βενετία με τα θαλάσσια ταξί να πηγαινοέρχονται ακατάπαυστα, ενώ τα δίτροχα (μηχανάκια και ποδήλατα), οι άμαξες και τα μετρημένα στα δάκτυλα τους ενός χεριού ταξί, είναι τα μοναδικά μέσα μεταφοράς που επιτρέπονται στο νησί. Για να φέρει κάποιος αυτοκίνητο στο νησί χρειάζεται ειδική άδεια, με εξαίρεση την περίοδο του Ράλι Κλασικού Αυτοκινήτου που διοργανώνεται κάθε Απρίλιο και ελάχιστες εξαιρέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του νησιού (π.χ. μεταφορές, ανεφοδιασμός κ.λπ.).
Με πληθώρα καταλυμάτων και τουριστικών υπηρεσιών, μπορεί να φιλοξενήσει πολλά βαλάντια. Η ποιότητα και η ατμόσφαιρα όμως του νησιού της Μπουμπουλίνας δεν είναι μόνο τουριστική. Οι βαθιές ιστορικές ρίζες και οι παραδόσεις κρύβονται σε κάθε γωνιά του ιδιόρρυθμου αυτού μέρους. Τόπος συνάντησης κατά τον εορτασμό της Αρμάτας, της
εντυπωσιακής γιορτής που λαμβάνει χώρα στο λιμάνι των Σπετσών κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, τόπος διακοπών, κάποτε δε και τόπος διαπαιδαγώγησης ευπόρων και μη, νέων της χώρας μας, που φοιτούσαν σε ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά σχολεία του 20ού αιώνα, την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή των Σπετσών.
Το νησί, πέρα από τις ένδοξες μνήμες του παρελθόντος, απωτέρου ή μη, ως τόπος διακοπών έχει δύο έντονα χαρακτηριστικά: έντονη διασκέδαση και ακριβό φαγητό. Η πίσω πλευρά του νησιού και τα σημεία εκτός της πόλεως των Σπετσών συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, με κρυστάλλινα νερά και απέραντο πράσινο. Μία εικόνα καθαρά αντιπροσωπευτική της ομορφιάς του Αργοσαρωνικού, όπου το πεύκο συναντάει τη θάλασσα. Από την πίσω πλευρά του νησιού άλλωστε, θα δει κανείς και τα νησάκια που αποτελούν το σύμπλεγμα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του θρυλικού νησιού του Νιάρχου, της Σπετσοπούλας.
Απέναντι από τις Σπέτσες, οι ακτές της Ερμιόνης συνθέτουν με τη φυσική τους δαντέλα και τα κρυστάλλινα νερά ένα σκηνικό μοναδικό που προσέλκυσε τις τελευταίες δεκαετίες πλήθος διασήμων και γαλαζοαίματων στην περιοχή, δίνοντας ακόμα έναν ξεχωριστό τόνο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόλπο.

 

Δείτε το Α΄μέρος του Οδοιπορικού στον Αργοσαρωνικό!

 

 

  • Σχετικά Θέματα