Υγεία

Show_sindromo_for_web
Υγεία

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο: Η ταλαιπωρία που επιστρέφει!

της Νεκταρίας Καρακώστα

Κακή διάθεση, κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλος, νεύρα, πόνος στην κοιλιά και στο στήθος. Τα νιώθετε κι εσείς κάθε φορά που περιμένετε περίοδο; Τότε είστε μία από τις πολλές γυναίκες που ταλαιπωρούνται από το λεγόμενο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Υπάρχει τρόπος όλα αυτά τα συμπτώματα να γίνουν πιο ήπια; Η φαρμακοποιός κ. Σοφία Καμαριανάκη μας δίνει τις απαντήσεις.

Η αλήθεια είναι πως «εκείνες τις μέρες του μήνα», ή μάλλον, λίγο πριν από αυτές, πολλές γυναίκες αισθάνονται «πρησμένες» και κακόκεφες, ενώ κάνουν διαρκώς... επιδρομές στο ψυγείο, ψάχνοντας, κυρίως, για κάτι γλυκό. Είναι οι στιγμές που ένα μικροσυμβάν που άλλοτε θα θεωρούσαν φαιδρό ή αδιάφορο, τις κάνει να δακρύζουν. Είναι, επίσης, εκείνες οι φορές που ο σύντροφος/σύζυγος, μένει έκπληκτος απέναντι στην ξαφνική έκρηξη θυμού, για ασήμαντη αφορμή και κάνει την ερώτηση: «Περιμένεις περίοδο;»
Ο όρος προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠΕΣ) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1953, αν και είχε περιγραφεί ήδη από το 1931, από τον γυναικολόγο Τ. Frank, ως «μια απερίγραπτη ένταση 10 έως και 7 μέρες πριν την εμμηνορρυσία». Αν και οι αιτίες του συνδρόμου δεν έχουν πλήρως διερευνηθεί, έρευνες έχουν δείξει ότι 8 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από αυτό. Για ένα μέρος μάλιστα του γυναικείου πληθυσμού, οι εκδηλώσεις του συνδρόμου είναι τόσο έντονες, που επηρεάζουν αρνητικά την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.
«Τα συνηθέστερα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, εκτός από εκείνα που ήδη αναφέρθηκαν, είναι η αδυναμία και η καταβολή δυνάμεων, ο πονοκέφαλος, ο πόνος και το πρήξιμο στην κοιλιά και στους μαστούς, η τάση για εμετό. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, εμφανίζονται θυμός, αϋπνία, θλίψη ή ημικρανίες. Οι τελευταίες, κάνουν πολλές γυναίκες πραγματικά να υποφέρουν τις μέρες πριν από την εμφάνιση της περιόδου», σημειώνει η κ. Καμαριανάκη.

Διάγνωση
Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως μερικές μέρες μετά την ωοθυλακιορρηξία και σταματούν με την έναρξη της περιόδου. «Αιτία είναι, κατά πάσα πιθανότητα, οι διακυμάνσεις των γυναικείων ορμονών, δηλαδή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης», τονίζει η ειδικός και εξηγεί: «Tα οιστρογόνα αυξάνονται στην ωοθυλακιορρηξία, στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξει γονιμοποίηση, αρχίζουν να μειώνονται και όσο πλησιάζει η προεμμηνορρυσιακή φάση, μαζί με τα επίπεδα των οιστρογόνων που πέφτουν, πέφτει και η διάθεση. Μόλις αρχίσει η ροή του αίματος, όλα τα συμπτώματα, ως διά μαγείας, εξαφανίζονται»!
Δεν υπάρχουν κλινικές ή εργαστηριακές εξετάσεις ή αντικειμενικό εύρημα κατά την εξέταση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης του ΠΕΣ. Ουσιαστικά, η διάγνωση βασίζεται στην αναφορά των συμπτωμάτων από την ασθενή, η οποία όμως είναι ανεπαρκής, αν δεν έχει παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη σε τουλάχιστον 2 ή 3 κύκλους. Η διάγνωση ωστόσο του συνδρόμου προϋποθέτει ότι έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, όπως γυναικολογικές νόσοι, ενδομητρίωση, έναρξη της κλιμακτηρίου, αναιμία, ψυχιατρικές παθήσεις ή διαταραχές στη λειτουργία των επινεφριδίων ή του θυρεοειδούς. Ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η υπολειτουργία του θυρεοειδή και σπανιότερα ο υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή η αυξημένη λειτουργία του θυρεοειδή, προκαλούν συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτά του συνδρόμου.

Ορμόνες είναι η αιτία;
Πού οφείλεται όμως αυτή η μηνιαία... αναταραχή; Γενικά, έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες για το συγκεκριμένο σύνδρομο, που ενοχοποιούν ορμονικές διαταραχές (οιστρογόνων και προγεστερόνης), διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών (προλακτίνη, αλδοστερόνη, ρενίνη/ αγγειοτενσίνη και βαζοπρεσίνη), νευροδιαβιβαστές (μονοαμίνες και ακετυλοχολίνη) και άλλες ορμόνες (ενδορφίνες, ανδρογόνα, γλυκοκορτικοειδή, μαλετονίνη και ινσουλίνη).

Οδηγός... επιβίωσης
Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που ταλαιπωρείται κάθε μήνα από το ΠΕΣ; Βοηθητικό ρόλο στην ύφεση των συμπτωμάτων παίζει η ήπια σωματική άσκηση (αεροβική), καθώς και μια διατροφή φτωχή σε αλάτι και πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες Α, Ε και Β6.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και προϊόντων ολικής αλέσεως, ελαττώνει τα συμπτώματα, ενώ αντίθετα η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών, καφέ και αλκοόλ φαίνεται να επιτείνει τα συμπτώματα.
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D1 σχετίζεται με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, Σημαντικό είναι, επίσης, η γυναίκα να πίνει πολύ νερό.
«Αν τα παραπάνω δεν επαρκούν, μπορούν να χορηγηθούν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ουσίες που βοηθούν, όπως το έλαιο νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil, EPO). Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, χρησιμοποιούνται και τα αντισυλληπτικά, καθώς προκαλούν καταστολή του κύκλου και ανακουφίζουν κυρίως από το οίδημα και τον πόνο», εξηγεί η κ. Καμαριανάκη. Βοήθεια θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, αφού καταπραΰνουν τα σωματικά συμπτώματα, αλλά και το άγχος.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα
Σωματικά: Διόγκωση και πόνος των μαστών, αύξηση του βάρους, κούραση, αϋπνία ή υπνηλία, εξάψεις, πονοκέφαλος, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς (λεκάνη, πύελος), διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ανορεξία ή βουλιμία, τάση για κατανάλωση γλυκών, ενοχλήσεις στο στομάχι, ναυτία και τάση για εμετό, φούσκωμα, ακμή, ταχυκαρδίες.

Ψυχικά: Μελαγχολική διάθεση, τάση για κλάμα, αλλαγές διάθεσης, άγχος, ευερεθιστότητα, εκνευρισμός, θυμός, δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης, ένταση, αντιδράσεις πανικού, αφηρημάδα, επιθετικότητα.

Γι΄ αυτό δεν ψήφιζαν οι γυναίκες;
Και ποιος δεν έχει γελάσει με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Ημέρα», της 20ής Μαρτίου 1928 που, προσπαθώντας να αντικρούσει τη διεκδίκηση για την ψήφο των γυναικών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθεί ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα, διαπρεπέστατος επιστήμων είχε άλλοτε αναπτύξει από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστο, άλλως τε, γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός… Επειδή εν τούτοις αι ημέραι αύται, δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνην ημέρα να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον».

 

who is who

Καμαριανάκη Σοφία
Φαρμακοποιός
Αγίου Αλεξάνδρου 22, Παλαιό Φάληρο Αττικής
τηλ. 2109853583

 

 

Πηγή: 1. Bertone-Johnson ER1, Hankinson SE, Bendich A, Johnson SR, Willett WC, Manson JE., «Calcium and vitamin D intake and risk of incident premenstrual syndrome», Arch Intern Med. 2005 Jun 13;165(11):1246-52.