Fitness

Show_baby_yoga_for_web
Fitness

Baby yoga & Kids’ yoga: Γιόγκα ΜΕ παιδιά και ΓΙΑ παιδιά


Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τη γιόγκα μάλλον... γυναικεία ενασχόληση. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι άνδρες έχουν μπει δυναμικά στο «παιχνίδι», ενώ σήμερα, η δημοφιλία της γιόγκα έχει αγγίξει και τα παιδιά. Έτσι λοιπόν, στα σύγχρονα yoga studios συναντάμε παιδιά που κάνουν γιόγκα από... κούνια στο πλαίσιο προγραμμάτων baby yoga ή παιδιά που αντί για μπαλέτο ή καράτε γράφονται σε κάποιο τμήμα kids’ yoga!
Μετά το baby swimming, η νέα τάση στην άσκηση μαμάς – μωρού είναι η baby yoga. Τι ακριβώς είναι όμως η baby yoga; Είναι μαθήματα γιόγκα στα οποία οι μητέρες συμμετέχουν... μαζί με τα μωρά τους. «Η βρεφική γιόγκα υπάρχει στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια. Στο δικό μας στούντιο ξεκίνησε όμως... από ανάγκη. Από την ανάγκη των γυναικών που παρακολουθούσαν μαθήματα γιόγκα και γέννησαν, να επαναφέρουν το σώμα τους στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη, χωρίς να έχουν την αγωνία πού θα αφήσουν το μωρό τους και χωρίς να χρειαστεί να το αποχωριστούν», σημειώνει η personal trainer Ιωάννα Νεράντζου, ιδιοκτήτρια του studio Fit me by Ioanna, στην Καλλιθέα. Εκεί, υπό την καθοδήγηση της Kids’ and baby yoga instructor,  κ. Χριστίνας Μάτση, οι μαμάδες που έχουν επιλέξει τη baby yoga, αλλά και τα μωρά τους απολαμβάνουν μια σειρά από οφέλη.
Με τη γιόγκα, μια γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει ωφελείται σημαντικά, καθώς ανακουφίζεται από τους μυϊκούς πόνους στην πλάτη, στους ώμους, στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη, που συνήθως εμφανίζονται από το πολύωρο κράτημα του μωρού στην αγκαλιά και από την κακή στάση του σώματος κατά τον θηλασμό.
Ωστόσο, σημαντικά είναι και τα οφέλη που μαμά και βρέφος αποκομίζουν σε ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο. «Η άσκηση είναι ένας δρόμος αποφόρτισης από τις συναισθηματικές ανισορροπίες που μπορεί να επιφέρει ο ερχομός ενός μωρού.
Η πρακτική της γιόγκα, σε συνδυασμό με τη διαδραστική επαφή με το βρέφος μπορεί να επιφέρει συναισθηματική ανακούφιση και αρμονία στον ψυχισμό της μητέρας και να οδηγήσει στην ευεξία».
Στα μαθήματα βρεφικής γιόγκα μπορούν να λάβουν μέρος μητέρες και βρέφη από 3 μηνών. Ακόμη και γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους γιόγκα ή κάποιο άλλο είδος γυμναστικής, μπορούν να μπουν σε μια τέτοια τάξη και να τα καταφέρουν περίφημα, αφού όπως εξηγεί η κ. Νεράντζου «υπάρχει σταδιακή προσαρμογή του μαθήματος, ανάλογα με τις ανάγκες των μαμάδων».

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα baby yoga;
Τα μαθήματα ξεκινούν με ασκήσεις αναπνοής και ολιγόλεπτη στενή επαφή με το βρέφος. Ακολουθεί βρεφικό μασάζ, απαλές κινήσεις και ήπια τεντώματα για το μωρό. Το μάθημα συνεχίζεται με ασκήσεις προθέρμανσης και ενδυνάμωσης για τη μαμά, ενώ στη συνέχεια προστίθενται ασκήσεις και για τους δύο για την ενίσχυση του δεσμού τους. Το μάθημα ολοκληρώνεται με αναπνοές και χαλάρωση.
«Τι γίνεται αν το μωρό πεινάσει ή λερωθεί στη διάρκεια του μαθήματος», ρωτάμε την ειδικό. «Είναι απόλυτα φυσικό, όταν χρειαστεί, οι μαμάδες να διακόψουν για λίγο, ώστε να φροντίσουν το μωρό τους και να επανέλθουν. Σε περίπτωση που πεινάσει ένα βρέφος κατά τη διάρκεια του μαθήματος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να διακόψει μια γυναίκα την άσκηση για να θηλάσει το μωρό ή να του αλλάξει πάνα- πάντα έχουν προτεραιότητα οι ανάγκες του βρέφους», σημειώνει η κ. Νεράντζου.

Παιδιά... γιόγκι!
Τι γίνεται όμως με τα μεγαλύτερα παιδιά; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ένα παιδί για να γίνει ένας μικρός... γιόγκι; Η πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, κ. Χάρις Λυρώνη, μιλάει στο healthyme για την παιδική γιόγκα και την απόφασή της να φτιάξει ένα τμήμα μόνο για παιδιά στο Shakti Yoga Studio όπου διδάσκει.
«Η σκέψη να διδάξω σε παιδιά γεννήθηκε όταν στην τάξη των ενηλίκων άρχισαν να εμφανίζονται παιδιά από... ανάγκη, επειδή οι γονείς τους δεν είχαν πού να τα αφήσουν για να έλθουν στο μάθημα. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα γεμάτα ενέργεια παιδιά δεν έμειναν αμέτοχα στο μάθημα και άρχισαν να προσπαθούν κι εκείνα να κάνουν τις ασκήσεις. Τότε άρχισε να με απασχολεί μήπως, παρακολουθώντας τα μαθήματα των ενηλίκων, τα παιδικά αποκομίσουν λάθος εικόνα για τη γιόγκα», σημειώνει η δασκάλα yoga. «Κι αυτό γιατί το σύστημα που διδάσκουμε στο στούντιό μας, η Iyengar yoga, έχει πολλές οδηγίες, κανόνες και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και την ευθυγράμμιση του σώματος. Τα παιδιά όμως δεν μπορούν να διδαχθούν τη γιόγκα με αυτόν τον τρόπο! Μαθαίνουν καλύτερα και πιο ευχάριστα μέσα από την παρατήρηση και τη μίμηση. Κάπως έτσι άρχισε να καλλιεργείται η ιδέα για ένα παιδικό τμήμα», συμπληρώνει η κ. Λυρώνη. Έτσι, στο Shakti Υoga Studio, στο Μετς, κάθε Παρασκευή απόγευμα 18.00-18.50 μ.μ. παιδιά ηλικίας 6-12 ετών μπορούν πια να παρακολουθήσουν ένα μάθημα yoga, απόλυτα προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Η παιδική γιόγκα δεν ενδείκνυται για παιδιά κάτω των 6 ετών, καθώς σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά δεν αρέσκονται στις στατικές ασκήσεις και δεν έχουν την ικανότητα για πολλές δυναμικές κινήσεις.

Πώς ωφελείται όμως το παιδί μέσα από ένα τέτοιο μάθημα;
«Στο μάθημα της γιόγκα, το παιδί αποκτά δραστηριότητα, επιδεξιότητα, ευκαμψία, κινητικότητα, ευστροφία και αντοχή. Έρχεται σιγά-σιγά σε επαφή με το σώμα του, το βάζει σε στάσεις ζώων και μιμείται ίσως τη στάση ενός πολεμιστή, ενός ήρωα ή και ενός παιδιού, δημιουργώντας έτσι μια αρμονική σχέση με τον εαυτό του, τη φύση και το περιβάλλον. Με τη γιόγκα, τα παιδιά γίνονται πιο ευέλικτα, όχι μόνο σωματικά, αλλά και στον τρόπο που σκέφτονται και αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις και το περιβάλλον. Παράλληλα, αποδέχονται τον εαυτό τους, χαλαρώνουν και βάζουν τα θεμέλια για καλύτερη διαχείριση της ενήλικης ζωής τους. Το παιδί μαθαίνει να σκέφτεται θετικά και να επιδιώκει να είναι χαρούμενο και ισορροπημένο», εξηγεί η δασκάλα της yoga.
Για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα το μάθημα της παιδικής γιόγκα, θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: το παιδί να έλθει στο μάθημα με τη θέλησή του- τότε είναι γεμάτο ενθουσιασμό και επιθυμία να μάθει καινούρια πράγματα- και ο δάσκαλος να έχει την ικανότητα να τροποποιεί και να συνδυάζει τις ασκήσεις κατά τρόπο ώστε να κάνει το μάθημα ενδιαφέρον και να κρατά αμείωτο τον ενθουσιασμό των παιδιών. Επίσης, η συμμετοχή του δασκάλου στο μάθημα είναι καθοριστικής σημασίας, αφού όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα παιδιά δεν μπορούν απλώς να εκτελούν εντολές. Μαθαίνουν μέσα από την παρατήρηση και τη μίμηση.
Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς, θεωρώντας πως η γιόγκα δεν είναι απλό πράγμα, προβληματίζονται σχετικά με την ασφάλεια της εφαρμογής της στα παιδιά. Η κ. Λυρώνη είναι απόλυτα καθησυχαστική: «Οι ασκήσεις που διδάσκονται είναι ασφαλείς, εκτονώνουν τα παιδιά και δεν τα θέτουν σε κανένα κίνδυνο. Αντίθετα, καλλιεργούν και οξύνουν τον νου και τη φαντασία τους, βοηθώντας τα να νιώθουν ευεξία και χαρά! Η γιόγκα, όταν διδάσκεται σωστά, είναι ένας απόλυτα ασφαλής τρόπος καλλιέργειας του σώματος και του νου, που βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε υγιείς και ισορροπημένους ενήλικες.
Σε κάθε περίπτωση, ο δάσκαλος θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και πάντα παρών, φροντίζοντας ανά πάσα στιγμή τα παιδιά να είναι ασφαλή σε κάθε στάση και κάθε δραστηριότητα», διευκρινίζει η δασκάλα.

 

Who is Who

Iωάννα Νεράντζου
Personal Trainer
Γεννήθηκε το 1981 στο Μαρούσι Αττικής. Η ενασχόλησή της με τον αθλητισμό ξεκίνησε στα 5 της χρόνια με την ενόργανη αγωνιστική γυμναστική. Υπήρξε αθλήτρια του Γ.Σ. Καλλιθέας με πολλές διακρίσεις και μέλος της εθνικής Ελλάδος. Μετέπειτα ασχολήθηκε με το παραδοσιακό καράτε WADO RYU, τον σύγχρονο χορό και το μπαλέτο. Διδάχτηκε χαλαρωτικό μασάζ στο ΙΕΚ VITA θεραπευτηρίου Υγεία. Είναι απόφοιτη της σχολής GR.A.F.T.S. με εξειδίκευση στο Personal Training και στο Group Exercise. Έχει πιστοποιηθεί ως ZUMBA instructor καθώς και UBOUND (τραμπολίνο),
FACTOR F (ιμάντες- κυκλική προπόνηση) instructor της εταιρίας RADICAL FITNESS.
Μέσα από μία μεγάλη πορεία στο χώρο του αθλητισμού, θέλησε να προσαρμόσει τη γυμναστική στη σύγχρονη εποχή που ζούμε. Έτσι, το 2013 δημιούργησε έναν ζεστό & φιλικό χώρο, όπου με τη κατάλληλη καθοδήγηση και λίγο χρόνο, μπορεί ο καθένας να πετύχει σημαντική βελτίωση στη φυσική κατάσταση και στους πόνους που τον ταλαιπωρούν.

Fit me by Ioanna
Γρυπάρη 103 & Μενελάου, Καλλιθέα, τηλ. 210-9512545, e-mail: fitmebyioanna@yahoo.gr

Χάρις Λυρώνη
Πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar yoga
Μέλος του Iyengar Yoga Association UK
Κατάγεται από την Κρήτη, ωστόσο γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάη του ’69. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας και άσκησε το επάγγελμα της μεταφράστριας για 14 συνεχή χρόνια, ώσπου η γιόγκα εμφανίστηκε στη ζωή της σαν ευλογία. Πιστοποιήθηκε ως δασκάλα της μεθόδου Iyengar από το ΙΥΑUK (Iyengar Yoga Association U.K.) και τον Σεπτέμβρη του 2006, σε συνεργασία με τον δάσκαλο και συνοδοιπόρο της Χρήστο Παύλου ίδρυσε τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Σάκτι και το Shakti Yoga Studio, όπου διδάσκει Iyengar yoga, ενώ παράλληλα διοργανώνει oμιλίες σχετικά με τον ινδικό πολιτισμό, μαθήματα ινδικής φιλοσοφίας και σανσκριτικής γλώσσας, καθώς και yoga retreats στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα κατέχει το δίπλωμα Junior Intermediate I, και παρακολουθώντας μαθήματα ινδικής φιλοσοφίας και σανσκριτικής γλώσσας κοντά στον Δρ. Δημήτριο Βασιλειάδη, ακολουθεί με αφοσίωση το προσωπικό της dharma και πορεύεται αεί διδασκόμενη.

Shakti Yoga Studio,
Λ. Φωτιάδου 17-19 Μετς, Αθήνα, τηλ. 2107569376, 6936134111, e-mail: info@shakti.gr, site: www.shakti.gr