Υγεία

Show_gera-osta_for_web
Υγεία

Κ2+D3= γερά οστά - H εξίσωση της υγείας των οστών

του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Μέχρι σήμερα, όταν μιλούσαμε για την υγεία των οστών, δίναμε πάντα προτεραιότητα στο ασβέστιο κι έπειτα στη βιταμίνη D. Τα τελευταία χρόνια όμως, μία άλλη βιταμίνη μας αποκάλυψε τη σημασία της και έτσι ήλθε να προστεθεί στο οπλοστάσιο της υγείας των οστών. Ο λόγος για τη βιταμίνη Κ, που πολλοί πλέον την αποκαλούν «νέα βιταμίνη D». Ο ορθοπεδικός – χειρουργός κ. Ιωάννης Κουλούρης γίνεται ο οδηγός μας σε ένα «ταξίδι γνωριμίας» με τη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Η βιταμίνη Κ ανακαλύφθηκε το 1929 και οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν κυρίως στο ζωτικό της ρόλο στη διαδικασία της πήξης του αίματος. Γι’ αυτό είναι ακόμη και σήμερα γνωστή ως «βιταμίνη της πήξης». Η βιταμίνη Κ ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών. Λιποδιαλυτή βιταμίνη σημαίνει ότι το διαιτητικό λίπος είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική της απορρόφηση. Έτσι, εάν η διατροφή μας δεν περιέχει επαρκείς ποσότητες λιπαρών, η απορρόφησή της θα επηρεαστεί αρνητικά. Διακρίνουμε τρεις βιταμίνες Κ, την Κ1 ή φυλλοκινόνη που περιέχεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά, τη βιταμίνη Κ2 ή μενακινόνη που σχηματίζεται από την εντερική χλωρίδα, δηλαδή από τα μικρόβια του εντέρου, και τη βιταμίνη Κ3 ή μεναδιόνη, που παρασκευάζεται συνθετικά.

Άλλες ιδιότητες
Εκτός από τον ρόλο της στη λειτουργία των διαφόρων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος, έχει ρυθμιστικό ρόλο στον μεταβολισμό των οστών και στην αναστολή της ασβεστοποίησης των αιμοφόρων αγγείων.
Ο ρόλος της βιταμίνης Κ στην προστασία των οστών δεν είναι άμεσος, αλλά έμμεσος. Η βασική αποστολή της είναι «να πλοηγήσει το ασβέστιο που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος προς τον προορισμό του, που είναι τα οστά και τα δόντια», τονίζει ο ορθοπεδικός κ. Ιωάννης Κουλούρης.
Πώς το κάνει αυτό; Ενεργοποιώντας την οστεοκαλσίνη, «την πρωτεΐνη δέσμευσης του ασβεστίου», που παράγεται από τους οστεοβλάστες.
«Η οστεοκαλσίνη είναι μία φυσική πρωτεΐνη, η οποία υπάρχει σε δύο μορφές, μία αδρανή μορφή που δεν μπορεί να δεσμεύσει το ασβέστιο και μία δραστική μορφή που μπορεί να δεσμεύσει το ασβέστιο. Εκτεταμένες έρευνες, έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη ώστε αφενός να παραχθεί στον οργανισμό ικανοποιητική ποσότητα της πρωτεΐνης και αφετέρου να ενεργοποιηθεί. Mέσω αυτού του μηχανισμού, η βιταμίνη Κ μειώνει έμμεσα τον κίνδυνο καταγμάτων», εξηγεί ο ειδικός.

Ποιοι μπορεί να έχουν έλλειψη της βιταμίνης;
«Έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να παρατηρηθεί σε καταστάσεις αποφρακτικού ίκτερου, δυσαπορρόφησης των λιπών (στεατόρροια) ή όταν διαταραχθεί η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου (π.χ. κατάχρηση αντιβιοτικών). Ορισμένα αντιβιοτικά (κεφαλοσπορίνες) μπορεί να σκοτώσουν την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου που παράγουν τη βιταμίνη και να παρατηρηθεί έλλειψή της», σημειώνει ο κ. Κουλούρης. Ένα βασικό σύμπτωμα, που υποδηλώνει έλλειψη της βιταμίνης Κ2 στον οργανισμό, είναι η αιμορραγία των ούλων ή άλλες αιμορραγίες που διαρκούν περισσότερο από 4 λεπτά, διευκρινίζει ο ίδιος.

Ο συνδυασμός της Κ με τη βιταμίνη D
Χορηγούμενες συνδυαστικά, οι βιταμίνες D και Κ συνεργάζονται και παράγουν ένα πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα από εκείνο που θα πετύχαιναν αν χορηγούντο μεμονωμένα. Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί ο ειδικός, η βιταμίνη D3, όταν χορηγείται μόνη της, διεγείρει την κυκλοφορία του ασβεστίου από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά δεν πλοηγεί το ασβέστιο μετά από αυτό το βήμα προς τον τελικό στόχο του, που είναι τα κόκκαλα.Η βιταμίνη Κ2, ενισχύοντας την παραγωγή της οστεοκαλσίνης, συμβάλλει στο να οδηγείται το ασβέστιο στον προορισμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, το ασβέστιο θα παρέμενε στην κυκλοφορία του αίματος και μέρος του θα μπορούσε να καταλήξει σε άλλα ζωτικά όργανα, όπως στη καρδιά, προκαλώντας ασβεστοποίηση και άλλα προβλήματα.

Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης Κ1

ΤΡΟΦΙΜΟ

ΒΙΤ. Κ1 σε μgr/100g

Σπανάκι

266

Σογιέλαιο

200

Λάχανο

149-275

Κουνουπίδι

191

Μπρόκολο

154

Μαρούλι

113

Φλοιός σιταριού

83

Βρώμη

63

Ελαιόλαδο

58

Αυγά

50

Ρεβίθια

48

Ντομάτες

48

Σπαράγγια

39

Φασόλια

28-33

Φράουλες

14

 

Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν βιταμίνη Κ;
• Άτομα με γενετική διαταραχή έλλειψης του ενζύμου G6PD (γλυκόζη-6-φωσφορική δεϋδρογενάση)
• Ασθενείς με νεφρική ή ηπατική νόσο
• Όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοεταλιακά φάρμακα

 

Info
Ιωάννης Χρ. Κουλούρης
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντιπρόεδρος Τμήματος Έρευνας Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.