Lifestyle

Show_gamos_548x328
Lifestyle

Γάμος: Τα μυστικά της επιτυχίας

της Νεκταρίας Καρακώστα

Η στιγμή που ένα ζευγάρι φτάνει στα σκαλιά της εκκλησίας συνοδεύεται από χαμόγελα και όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης. Όλα μοιάζουν ιδανικά. Μπορούν όμως όλα αυτά τα όμορφα συναισθήματα να αντέξουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας;

Το να βρεις το άλλο σου μισό και να θέλεις να περάσεις μαζί του όλη σου την υπόλοιπη ζωή είναι σίγουρα μοναδικό. Και ασφαλώς –στην αρχή τουλάχιστον- φαντάζει ειδυλλιακό. Παρ’ όλα αυτά, τα ζευγάρια που φτάνουν ερωτευμένα και αγαπημένα ως τα βαθιά τους γεράματα είναι λίγα. Στη σύγχρονη εποχή, με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, τις πολλές υποχρεώσεις, τα ζευγάρια συχνά αποξενώνονται, χάνουν την πραγματική επαφή, τη συζήτηση και την επικοινωνία, παρόλο που τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό σε μία σχέση συμβίωσης από το μοίρασμα. Το χρόνιο άγχος, η υπερφόρτιση από τα πολλά και δύσκολα καθήκοντα, λειτουργούν διαβρωτικά στη σχέση και στο γάμο.

Μεγάλες προσδοκίες
Συχνή διαπίστωση των οικογενειακών θεραπευτών είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα πιστεύουν πως οι προσωπικές τους ανάγκες δεν ικανοποιήθηκαν με το γάμο τους. Στις εξωπραγματικές προσδοκίες των ανθρώπων που «θέλουν να ζήσουν ευτυχισμένοι για πάντα», που προσδοκούν ότι ο γάμος θα δώσει στόχο και νόημα στη ζωή τους, αποδίδει τη φθορά του γάμου και η καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στα Πανεπιστήμια Berkeley στις ΗΠΑ και Βen-Gurion στο Ισραήλ, Ayala Malach-Pines, συγγραφέας του βιβλίου «Η φθορά στην ερωτική σχέση (Couple Burnout)».

«Η φθορά πλήττει περισσότερο τα άτομα που ξεκινούν ένα γάμο εκστασιασμένοι και γοητευμένοι, που εξιδανικεύουν τον/τη σύντροφο και πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον/την πρίγκιπα/πριγκίπισσά τους», τονίζει η κ. Pines. Τα άτομα αυτά πολλές φορές δυσκολεύονται να αντέξουν τις καθημερινές γκρίνιες, τους καυγάδες και την πίεση της καθημερινότητας. Πέρα από εκείνους που έχουν μια ιδεαλιστική, σχεδόν εξιδανικευμένη άποψη για τον γάμο, υπάρχουν και οι πιο ρεαλιστές, εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα πρακτικά ζητήματα της ζωής με την ίδια ψυχραιμία και αποστασιοποίηση που αντιμετωπίζουν λ.χ. τα ζητήματα της δουλειάς τους. Οι τελευταίοι είναι σαφώς πιο ανθετικοί απέναντι στις καθημερινές προστριβές, θεωρώντας ότι είναι «στο πρόγραμμα».

Πώς θα καταλάβουμε όμως αν ένας γάμος πηγαίνει καλά ή όχι; Τα κοινά σημάδια προειδοποίησης ενός γάμου που είναι συγκρουσιακός είναι οι τσακωμοί για οικονομικά θέματα, οι εθιστικές συμπεριφορές (χρήση αλκοόλ κ.λπ.), οι μικροκαβγάδες, η ψυχική απόσυρση, οι χειροδικίες, η απουσία οποιασδήποτε κοινής διασκέδασης, η απαξίωση του άλλου, η έλλειψη σεβασμού, η πλήρης ασυμφωνία, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η ελάχιστου ή κανενός βαθμού σεξουαλική επιθυμία, η απιστία, η επιθυμία για απομόνωση, τα υποτιμητικά πειράγματα, η ικανοποίηση όταν ο σύντροφος είναι απών ή όταν είναι μακριά από το σπίτι, η υπερεπένδυση στα παιδιά.

«Τεστ αγάπης»
Αμερικανοί επιστήμονες σε μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό Science υποστηρίζουν ότι τα συναισθήματα που οι σύντροφοι δεν εξωτερικεύουν ο ένας στον άλλο και οι ενστικτώδεις αντιδράσεις παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο για τη διατήρηση της σχέσης, σε σχέση με εκείνα που εκφράζονται με λέξεις.
Tο «τεστ αγάπης» βασίστηκε στην υποσυνείδητη και αυτόματη θετική ή αρνητική αντίδραση κάθε συζύγου στην αστραπιαία θέα (για δέκατα του δευτερολέπτου) μιας φωτογραφίας του/της συντρόφου του.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, κατάφεραν -με τη χρήση του σχετικού «κουίζ»- να προβλέπουν με επιτυχία για περισσότερα από 50 ζευγάρια αν θα χώριζαν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Το τεστ χρησιμοποιεί μια ψυχολογική τεχνική για να ανακαλύπτει τι σκέφτονται πραγματικά οι άνθρωποι για τον/τη σύντροφό τους. Το τεστ «κρίνει» το πόσο εύκολα οι δύο σύντροφοι συσχετίζουν το «έτερον ήμισύ» τους με θετικές ή αρνητικές λέξεις. Αν σε κάποιον, για παράδειγμα, του έρχεται ενστικτωδώς πιο εύκολο να συσχετίσει τον/τη σύντροφό του με μια λέξη που έχει θετικό περιεχόμενο (χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το κάνει), τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίζει να ζει μαζί του/της στο μέλλον.
Οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί πόσο ικανοποιημένοι είναι δύο άνθρωποι από τη σχέση τους, επειδή συχνά λένε στους ερευνητές διαφορετικά πράγματα από αυτά που πραγματικά νιώθουν. «Όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν μια καλή σχέση και μπορούν να πείσουν τους εαυτούς τους γι' αυτό. Όμως οι ενστικτώδεις αντιδράσεις τους είναι πιο ενδεικτικές για το πώς νιώθουν άμεσα για τη σχέση τους», τονίζουν οι ειδικοί. Το νέο τεστ, υποστηρίζουν, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εγγενή εμπόδια και να αποκαλύψει τα πραγματικά συναισθήματα των δύο συντρόφων και έτσι να προβλέψει την πιθανή εξέλιξη της σχέσης τους.

Τα στοιχεία ενός καλού γάμου
Αφού μελέτησε 50 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα 9 χρόνια, είχαν παιδιά και θεωρούσαν τον γάμο τους ευτυχισμένο, η συγγραφέας του βιβλίου «Ο καλός Γάμος: Πώς και γιατί διαρκεί η Αγάπη;», Δρ Judith S. Wallerstein, κωδικοποίησε τα βασικά συστατικά ενός καλού και επιτυχημένου γάμου. Για όσους λοιπόν θέλουν έναν γάμο επιτυχημένο και με διάρκεια η κ. Wallerstein προτείνει:

• Διαχωριστείτε συναισθηματικά από την οικογένειά σας (γονείς, αδέλφια). Όχι σε βαθμό αποξένωσης, αλλά τόσο ώστε να διαμορφώσετε τη δική σας οικογενειακή ταυτότητα.
• Επενδύστε στο χτίσιμο της συντροφικότητας και της οικειότητας με τον/την σύντροφό σας, βάζοντας παράλληλα όρια, ώστε κάθε σύντροφος να διατηρεί την αυτονομία του.
• Εμπλουτίστε τη σεξουαλική σας ζωή, φροντίζοντας να είναι απολαυστική.
• Αν έχετε παιδιά, αποδεχθείτε τον ρόλο του γονέα, φροντίζοντας να «απορροφήσετε» τους... κραδασμούς από την... «εισβολή» των παιδιών στη ζωή σας. Προστατεύστε τη σχέση σας με τον/τη σύντροφό σας.
• Αντιμετωπίστε μαζί τις κρίσεις της ζωής - είναι αναπόφευκτες.
• Διατηρήστε δυνατό τον συζυγικό δεσμό απέναντι σε κάθε δυσκολία. Ο γάμος θα πρέπει να λειτουργεί σαν ένα ασφαλές καταφύγιο μέσα στο οποίο οι δύο σύντροφοι μπορούν όχι μόνο να συνεργαστούν και να συμπορευτούν, αλλά και να εκφράσουν τις διαφορές τους, τον θυμό τους ή ακόμη και να συγκρουστούν.
• Χρησιμοποιήστε το γέλιο και το χιούμορ για να ξεπερνάτε την ανία και την αποξένωση που μπορεί να φέρει ο χρόνος.
• Μην ξεχνάτε να φέρεστε τρυφερά στον/ στη σύντροφό σας, να του προσφέρετε παρηγοριά και ενθάρρυνση όταν το έχει ανάγκη.
• Φέρτε στο νου σας τις ρομαντικές, πρώτες εικόνες του έρωτά σας, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος.

Γάμος: Πώς θα κρατήσει πολλά χρόνια;
«Κλειδί» για την επιτυχία σε ένα γάμο είναι να καταβάλλεται προσπάθεια για να κρατηθεί ο γάμος ζωντανός, όχι μόνο στην αρχή αλλά και σε όλη τη διάρκειά του, σαν ένα φυτό που χρειάζεται συνεχή φροντίδα για να διατηρηθεί στη ζωή. Επιτυχημένος θεωρείται ο γάμος που έχει διάρκεια και παρέχει στα άτομα συντροφικότητα. Τα άτομα τότε νιώθουν ικανοποιημένα με τον σύντροφό τους, υπάρχει σωστή επικοινωνία, αγάπη, αφοσίωση, ειλικρίνεια και κατανόηση.
Παράγοντες που βοηθούν έναν γάμο να κρατήσει για πολλά χρόνια, αποτελούν σύμφωνα με τους επιστήμονες:

 1. Η θετική αντιμετώπιση της σχέσης σαν σύνολο και η λειτουργία σαν ομάδα.
 2. Η ποσότητα και ποιότητα της επικοινωνίας. Όσο περισσότερο χρόνο περνά ένα ζευγάρι μαζί (ποσότητα) τόσο πιο πιθανό είναι να συζητηθεί κάτι αληθινά σημαντικό (ποιότητα). Είναι σημαντικό για ένα ζευγάρι να έχει την ωριμότητα να συζητά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, καταλήγοντας σε κάποιο συμπέρασμα ή απόφαση.
 3. Η ποιότητα και η ποικιλία στη σεξουαλική ζωή. Η ποικιλία κάνει την ερωτική πράξη πιο συναρπαστική, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του σεξ και κάνει τους συντρόφους πιο ελκυστικούς τον ένα για τον άλλο.
 4. Η εκτίμηση μεταξύ των συντρόφων.
 5. Η αγάπη. Τα δύο άτομα θα πρέπει να αγαπιούνται μεταξύ τους αλλά και καθένας από τους δύο να αγαπά τον εαυτό του. Μην ξεχνάτε να λέτε «σ’αγαπώ».
 6. Η ασφάλεια. Η ασφάλεια δίνει στη σχέση τις ρίζες της, το βάθος της και τη δύναμή της.
 7. Η υποστήριξη. Όταν το κάθε μέλος της σχέσης/ γάμου αισθάνεται ότι ο άλλος τον ακούει και τον υποστηρίζει χωρίς όρους, αυξάνει η αίσθηση της ασφάλειάς μας στη σχέση.
 8. Η δυνατότητα αυτοπραγμάτωσης και η αυτογνωσία. Όσο περισσότερο μπορούν οι άνθρωποι να πραγματώνουν τον εαυτό τους στη σχέση τους, τόσο λιγότερη είναι η φθορά που έχουν υποστεί.
 9. Η πνευματική έλξη. Τα ζευγάρια που έχουν ανεξάρτητη σκέψη και ενδιαφέροντα είναι πιο ικανά να προκαλούν το σύντροφό τους και να διατηρούν την πνευματική σπίθα στη σχέση.
 10. Οι θυσίες και οι θετικές πράξεις για το/τη σύντροφο. Δεν έχει σημασία τι θα είναι αυτό. Τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες θυσίες που κάνουν οι σύντροφοι μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά μία σχέση, αρκεί ένα γίνονται επειδή το θέλουν. Τα ζευγάρια που δείχνουν αληθινό ενδιαφέρον ο ένας για τις ανάγκες τους άλλου λύνουν πολύ πιο εύκολα τα προβλήματα που προκύπτουν.
 11. Η προστασία από τη ρουτίνα. Μία έξοδος για το ζευγάρι «όπως παλιά», μία φορά την εβδομάδα ή τουλάχιστον όποτε υπάρχει χρόνος, για ποτό, χαλάρωση και βόλτα, θα λειτουργήσει αναζωογονητικά.
 12. Νερό στο κρασί. Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς πως σε έναν ευτυχισμένο γάμο υπάρχουν μόνο αγκαλιές και τρυφερότητα, επικοινωνία, συζήτηση και αλληλοσεβασμός. Κάθε γάμος έχει τις προστριβές και τις κακές στιγμές του. Η επιτυχία είναι να γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις και να υπάρχει παραδοχή των λαθών, ώστε η κατάσταση γρήγορα να ισορροπεί και πάλι.
 13. Σημασία δεν έχει το πόσο συχνά καυγαδίζεις, αλλά το πώς καυγαδίζεις. Όταν στον καυγά του ζευγαριού μπαίνουν η επίκριση, η άρνηση, η περιφρόνηση και η αμυντικότητα, τα νέα για το μέλλον της σχέσης/ του γάμου δεν είναι και τόσο αισιόδοξα.
 14. Η ηρεμία δεν είναι αυτοσκοπός. Η αναζήτηση της ιδανικής, ήρεμης, αρμονικής συζυγικής σχέσης, μπορεί να είναι ζημιογόνα. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν και αυτά συχνά προβλήματα, καβγάδες, συζητήσεις για τα χρήματα, το νοικοκυριό, τα παιδιά, τα πεθερικά, τους συγγενείς και άλλα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε το εξής: Η επιτυχία σε έναν γάμο δεν κρύβεται στο να βρεις τον σωστό σύντροφο, αλλά στο να είσαι εσύ ο ίδιος ο σωστός σύντροφος.