Υγεία

Show_prostatis_548x328
Υγεία

Προστάτης: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

Προστάτης: Είναι μικρός όσο ένα κάστανο, αλλά με μεγάλη σημασία για τη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Κατανοητό, αν σκεφθεί κανείς πως ο μικρός αυτός αδένας έχει ως κύρια αποστολή του την παραγωγή ενός υγρού που αραιώνει και μεταφέρει το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση.

Oι διεθνείς στατιστικές αναφέρουν ότι ένας στους δύο άνδρες, μετά την ηλικία των 40 ετών παρουσιάζει συμπτώματα που σχετίζονται με παθήσεις του προστάτη, με αρνητικές συνέπειες για τη σεξουαλική του ζωή αλλά και την ποιότητα της ζωής του γενικότερα. Ποιες είναι αυτές οι παθήσεις και πώς επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα του άνδρα; Ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου μας δίνει όλες τις απαντήσεις.

Προστατίτιδα
Προσβάλλει συχνότερα τους νέους άνδρες και προκαλεί πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του περινέου και του οσχέου. Το 50% των ανδρών θα εμφανίσουν στη διάρκεια της ζωής τους κάποια μορφή προστατίτιδας. Ο πάσχων από προστατίτιδα μπορεί να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία, πόνο στην εκσπερμάτιση ή/και πρόωρη εκσπερμάτιση. Με την ενδεδειγμένη αγωγή (συνήθως αντιβιοτικά σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη, με α-αδρενεργικούς αποκλειστές ή βότανα, όπως το Saw Palmetto) η φλεγμονή και τα προβλήματα υποχωρούν και ο άνδρας επανέρχεται στις σεξουαλικές του δραστηριότητες.
«Μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και η ερωτική επιθυμία εξαιτίας των παραπάνω καταστάσεων;», ρωτάμε τον κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος απαντά: «Η σεξουαλική επιθυμία του άνδρα επηρεάζεται μόνο στην περίπτωση του φαρμακευτικού ευνουχισμού για τον καρκίνο του προστάτη. Αυτό που συνήθως επηρεάζεται στις άλλες περιπτώσεις, είναι η διάθεσή του να βρεθεί με τη σύντροφό του, γιατί δεν θέλει να αποτύχει, πονάει, ολοκληρώνει γρήγορα, δεν μπορεί να την ικανοποιήσει κ.ο.κ».

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (KYΠ)
Είναι η συχνότερη πάθηση. Η διόγκωση του προστάτη ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, ενώ περίπου το 30-40% των ανδρών ηλικίας 40-50 ετών εμφανίζουν ιστολογικές αλλοιώσεις υπερπλασίας του προστάτη. H συχνότητα της ΚΥΠ αυξάνει με την ηλικία, με αποτέλεσμα το 75% των ανδρών στην ηλικία των 80 ετών να πάσχουν από υπερπλασία.
Αν και δεν εμφανίζουν όλοι οι πάσχοντες συμπτώματα, η πλειοψηφία τους παραπονείται για ενοχλήσεις όπως συχνουρία, επιτακτικότητα στην ούρηση, νυκτουρία, μείωση της «ακτίνας» και της ροής των ούρων και καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης. Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.
«Οι μισοί, ίσως και περισσότεροι από τους άνδρες που εμφανίζουν συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη εμφανίζουν παράλληλα και στυτική δυσλειτουργία ή διαταραχές στην εκσπερμάτιση. Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε ποσοστό που φθάνει το 70%. Μάλιστα, όσο σοβαρότερα είναι τα συμπτώματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία στη σεξουαλική διέγερση και πράξη», σημειώνει ο ειδικός.
Η υπερπλασία του προστάτη αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά ή χειρουργικά. Το φαρμακευτικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει τους α-αδρενεργικούς αποκλειστές (ταμσουλοσίνη, αλφουζοσίνη, σιλιδοσίνη) και τους αναστολείς της 5α αναγωγάσης (φιναστερίδη, ντουταστερίδη) ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Στους ασθενείς που εμφανίζουν και στυτική δυσλειτουργία ενδείκνυται η χρήση ταδαλαφίλης, σιλδεναφίλης ή βαρδεναφίλης. «Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ωστόσο και τη σημαντική δράση των φυτικών σκευασμάτων, όπως το Saw Palmetto, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της υπερπλασίας του προστάτη και της προστατίτιδας. Γιατί ενώ η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να επιφέρει παλίνδρομη εκσπερμάτιση (ταμσουλοσίνη και σιλιδοσίνη) και στυτική δυσλειτουργία (φιναστερίδη και ντουταστερίδη), η φυτοθεραπεία με Saw Palmetto είναι η μόνη θεραπεία που δεν επηρεάζει, αλλά αντιθέτως βελτιώνει τη σεξουαλικότητα», υπογραμμίζει ο ειδικός.

Αλλοιώσεις
Η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία. Tις περισσότερες φορές διαγιγνώσκεται μεταξύ 60 και 70 ετών. Τα περιστατικά σε μικρότερες ηλικίες είναι σπάνια, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη έγινε στην ηλικία των 40 ετών.
«Οι επιπτώσεις της νόσου στη σεξουαλική ζωή είναι συνήθως έμμεσες, αλλά σημαντικές. Αν και δεν επιδρά άμεσα στη σεξουαλική λειτουργία, όλες οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε για την αντιμετώπισή του, προκαλούν στυτική δυσλειτουργία», υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου. Aυτό ισχύει τόσο για τη χειρουργική επέμβαση, ανεξάρτητα από το είδος της (ανοικτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική) όσο και για την ακτινοβολία.
Ακόμα και οι νεότερες ελάχιστης επεμβατικότητας θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη (κρυοθεραπεία, εστιαζόμενοι υπέρηχοι υψηλής έντασης) αλλά και τα χορηγούμενα φάρμακα, που επηρεάζουν την παραγωγή ανδρικών ορμονών στον οργανισμό, επιδρούν μοιραία και στη σεξουαλική λειτουργία.

Επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής
Οι άνδρες που υποφέρουν από υπερπλασία του προστάτη περιορίζουν την κοινωνική τους ζωή και τις δραστηριότητές τους με τη σύντροφο, λόγω των δυσουρικών ενοχλημάτων (επιτακτικότητα, συχνουρία, νυκτουρία, ακράτεια ούρων).
Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη έχουν να αντιμετωπίσουν την αγωνία της τακτικής παρακολούθησης για τη νόσο τους, ενώ oι περισσότεροι άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία του άνδρα, όσο και στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Συμβουλές για την υγεία του προστάτη

• Αποφεύγετε τις υπερβολές στα βαριά αλκοολούχα ποτά και τα καρυκεύματα.

• Χρησιμοποιείτε τακτικά, μετά την ηλικία των 50, βοτανικά σκευάσματα, όπως το Saw Palmetto. Σε συνδυασμό με ψευδάργυρο, σελήνιο και τσουκνίδα, ακόμα καλύτερα.

• Mην αναβάλλετε την ούρηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

• Φροντίστε να αποφεύγετε τις συχνές εναλλαγές συντρόφων και χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή.

• Καλό είναι να έχετε τακτικές σεξουαλικές επαφές, φροντίζοντας να εκσπερματίζετε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

• Αποφεύγετε την πολύωρη χρήση ποδηλάτου και μοτοποδηλάτου.

 

 

who is who

Ιωάννης Α. Παπαϊωάννου MD, PhD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών