Υγεία

Show_ioseis_548x328
Υγεία

Θωρακιστείτε από τις ιώσεις

Όσο κι αν ψάξει κανείς, δύσκολα θα βρει σπίτι που να διανύει τον χειμώνα χωρίς την επίσκεψη μιας ίωσης. Οι ιώσεις κάνουν  την εμφάνισή τους ξαφνικά και μπορεί να μην είναι απειλητικές (με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες), αλλά σίγουρα μας ταλαιπωρούν. Υπάρχει τρόπος να τις αποφύγουμε; Ο ειδικός παθολόγος κ. Γεώργιος Ροδιτάκης, απαντά θετικά και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές.

Tο κοινό κρυολόγημα, οι ιώσεις του ανώτερου (φαρυγγιτίδα, λαρυγγίτιδα), και του κατώτερου αναπνευστικού (βρογχίτιδα, τραχειίτιδα) και η γρίπη συνθέτουν το παζλ της χειμερινής μας ταλαιπωρίας.

«Το φθινόπωρο και το χειμώνα, λόγω των αλλαγών της θερμοκρασίας και της συγκέντρωσης πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία, οι χώροι διασκέδασης κ.λπ., σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς εξαερισμού λόγω του κρύου, η συχνότητα των ιώσεων αυξάνεται. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η πλημμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής, όταν για παράδειγμα βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χωρίς προφύλαξη για τη μη διασπορά των σταγονιδίων ή δεν πλένουμε τα χέρια μας όσο συχνά πρέπει. Τέλος, υπάρχοντα νοσήματα, όπως τα αναπνευστικά, η κακή διατροφή και το κάπνισμα επηρεάζουν την ανοσοποιητική κατάσταση του οργανισμού», εξηγεί ο κ. Ροδιτάκης.

Πρόληψη
Κύριος τρόπος διάδοσης αυτών των λοιμώξεων είναι τα σταγονίδια, που διασπείρονται με το φτάρνισμα ή το βήχα. Δευτερευόντως, η μετάδοση γίνεται από τα χέρια και τα αντικείμενα, που μπορεί να αγγίξει το άτομο που νοσεί. Για να τις προλάβουμε λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιστρέψουμε όλους τους παραπάνω παράγοντες. Να είμαστε δηλαδή σχολαστικοί στην τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση χαρτομάντιλων για το φτάρνισμα ή το βήχα. Αν δεν έχουμε χαρτομάντιλο, δεν χρησιμοποιούμε ως φραγμό τις παλάμες μας αλλά π.χ. τον αγκώνα, ώστε οι ιοί να μην μολύνουν, κατά το δυνατό, τα χέρια μας.
Άλλα μέτρα αποτελούν, ο καθαρισμός των επιφανειών που έχουν πιθανόν μολυνθεί με αντισηπτικό διάλυμα, η αποφυγή του συγχρωτισμού και της επαφής με νοσούντα άτομα και ο αερισμός των κλειστών χώρων. Επίσης, είναι σημαντικό, να κοιμόμαστε επαρκώς, να ασκούμαστε και να τρώμε καλά. «Καλά» δεν σημαίνει πολύ, σημαίνει ποιοτικά. Φροντίζουμε, επίσης, να διατηρούμε μια σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ιδίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η σημασία της διατροφής
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε «ποιοτική διατροφή»; «Είναι σημαντικό η διατροφή μας να περιλαμβάνει τροφές που είναι πλούσιες σε συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας», σημειώνει ο κ. Ροδιτάκης. Αυτές είναι:

• Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί κ.ά.).
• Το κρεμμύδι και το σκόρδο, που περιέχουν αντιοξειδωτικά.
• Τα εσπεριδοειδή, που είναι πλούσια στη γνωστή για τη δράση της στις ιώσεις, βιταμίνη C.
• Τα γαλακτοκομικά, όπως το φυσικό γιαούρτι και το τυρί, γιατί περιέχουν προβιοτικά, τα οποία προστατεύουν από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Επίσης, ενισχύουν την εντερική χλωρίδα, προστατεύοντας από τις γαστρεντερίτιδες.

Σήμερα, όμως, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σε μεγάλο βαθμό επιβάλλει πρόχειρες επιλογές φαγητού, όπου πρωταγωνιστούν τα λιπαρά τρόφιμα, απουσιάζουν τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και στοιχεία απαραίτητα για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να δώσουν τη λύση. «Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση αυτή και είναι περισσότερο απαραίτητα σε άτομα που είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις αναπνευστικού, όπως οι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι χορτοφάγοι. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι επίσης απαραίτητα σε περιόδους έντονου στρες ή δίαιτας, σε αθλητές και σε φοιτητές σε περιόδους εξετάσεων», εξηγεί ο ειδικός.

Αντιμετώπιση
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι λοιμώξεις της εποχής είναι περαστικές και δεν πρέπει να μας ανησυχούν, αντίθετα θα πρέπει «να μάθουμε να ζούμε με αυτές».
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να επιδίδονται σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, ιδίως αντιβιοτικών, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού, κάτι το οποίο όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά αντίθετα επιβαρύνει τον οργανισμό. Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ θεραπεύουν, ούτε καν βοηθούν στην πρόληψη ή τη θεραπεία των ιώσεων.
«Ο σωστός όρος είναι αντιμικροβιακά, γιατί αντιμετωπίζουν μόνο τις μικροβιακές και όχι τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες έχουν συγκεκριμένη, βραχεία συνήθως διάρκεια και αυτόματη ύφεση με απλά συμπτωματικά μέτρα. Η συχνή και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών προκαλεί αντοχή των μικροοργανισμών σε αυτά και άδειασμα της φαρέτρας μας εναντίον των επικίνδυνων λοιμώξεων», τονίζει ο κ. Ροδιτάκης. Η χορήγηση αντιβίωσης είναι αναγκαία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο μετά από τη συμβουλή του γιατρού.

Τα παιδιά
Σχολεία και παιδικοί σταθμοί είναι ο «παράδεισοι» των ιώσεων και τα μικρά παιδιά τα πιο εύκολα «θύματά» τους. Αυτή την εποχή, τα παιδιά, και κυρίως όσα πάνε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα, γιατί ο οργανισμός τους δεν έχει ακόμη έλθει σε επαφή με πολλούς ιούς και είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητος. Έτσι, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν κάτι να το μεταφέρουν σε άλλα παιδιά και στη συνέχεια στο σπίτι.
Κρατήστε το παιδί στο σπίτι όταν αρρωστήσει. Η καλή επικοινωνία με τον παιδίατρο, ίσως και μία επίσκεψη σε αυτόν, αποτελούν τις ενδεικνυόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποφύγετε το νοσοκομείο, αν δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος. Να θυμάστε ότι αποτελεί έναν επιπλέον χώρο συγχρωτισμού.

 

 

who is who

Γεώργιος E. Ροδιτάκης M.D., M.Ac.
Eιδικός παθολόγος
Διπλωματούχος Βελονισμού

 

  • Σχετικά Θέματα