Υγεία

Show_10-symboules_kafsonas_for_web
Υγεία

10 συμβουλές για...τον καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με άπνοια και αυξημένη υγρασία, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μίγμα» καύσωνα που θέτει τις αρχές σε συναγερμό και προειδοποιεί τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τον κίνδυνο θερμοπληξίας. Ο ειδικός παθολόγος δρ. Σάββας Δελλαπόρτας μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές για να προστατευθούμε αλλά και να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας σε περίπτωση καύσωνα.

1. Μήπως ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες; Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα βρέφη, τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιολογικά, ψυχιατρικά, σακχαρώδη διαβήτη), τους παχύσαρκους και αυτούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και εκτίθενται άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Μπορεί π.χ. να χρειάζεται να μειωθεί η δόση του αντιυπερτασικού φαρμάκου.

2. Αναγνωρίστε εγκαίρως τα συμπτώματα. Ενδείξεις προβλήματος εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας αποτελούν οι μυϊκές κράμπες, λόγω ελάττωσης του άλατος στον οργανισμό, η αδυναμία, η ναυτία, η ζάλη, η ταχυκαρδία και το δροσερό – υγρό δέρμα. Αυτά αποτελούν τα πρώτα συμπτώματα, που αν δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε θερμοπληξία. Η θερμοπληξία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που εκδηλώνεται με υψηλή θερμοκρασία σώματος, απουσία εφίδρωσης, εμέτους, διάρροιες, διπλωπία, σύγχυση.

3. Η ώρα του κλιματιστικού. Αν δεν υπάρχει κλιματιστικό, προτείνουμε να μεταβείτε σε κλιματιζόμενους χώρους που διαμορφώνει η πολιτεία ή σε κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο ή σε γειτονικό ή συγγενικό σπίτι που διαθέτει κλιματισμό. Κάνετε πολλά δροσερά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τη ζέστη.

4. Προσέξτε τους ηλικιωμένους. Η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος και η χρήση φαρμάκων, όπως τα διουρητικά, που προκαλούν απώλεια υγρών και η μειωμένη αντίληψη της υπερθέρμανσης, κάνουν πολλούς ηλικιωμένους ακόμη πιο ευαίσθητους. Στο φαινόμενο συμβάλλει και το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να καταφύγουν σε δροσερότερο περιβάλλον, εφόσον δεν διαθέτουν κλιματισμό.

5. Προσοχή στις μετακινήσεις. Παραμείνετε στο πιο δροσερό μέρος, όσο το δυνατόν περισσότερο και περιορίστε τις μετακινήσεις σας. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και φροντίστε, αν βρίσκεστε έξω, να παραμένετε σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Το μπουκαλάκι με το νερό δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το χέρι σας!

6. Αποφύγετε την υπερβολική δραστηριότητα και τη βαριά σωματική εργασία. Η φυσική δραστηριότητα χρειάζεται πολλή προσοχή όταν πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους, κατά τη διάρκεια των πολύ θερμών ημερών. Ακόμη και οι επαγγελματίες αθλητές θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα διαρκείας τουλάχιστον 10 λεπτών, για κάθε ώρα σωματικής άσκησης, με κατανάλωση αρκετών ισότονων υγρών.

7. Ντύσιμο. Ντυθείτε με ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και μην ξεχνάτε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, αν χρειαστεί να κυκλοφορείτε σε εξωτερικό χώρο. Ντύστε τα βρέφη με ελαφρά ρούχα και οπωσδήποτε επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να πάρετε οδηγίες, αν ο καύσωνας προβλέπεται να διαρκέσει περισσότερες από 1-2 ημέρες.

8. Διατροφή. Καταναλώνετε μικρά και ελαφριά γεύματα, με προτίμηση στα λαχανικά και στα φρούτα. Αποφύγετε τα βαριά φαγητά και τα πολλά λίπη.

9. Ενυδάτωση. Πίνετε άφθονα υγρά και χυμούς φρούτων, ακόμη κι αν δεν αισθάνεστε ότι διψάτε και αποφύγετε το αλκοόλ και τον καφέ. Προσοχή, όμως! Ο φυσικός χυμός φρούτου δεν βοηθάει, γιατί εμποδίζει την απορρόφηση του νερού από το γαστρεντερικό μας σύστημα. Ο φυσικός χυμός χρειάζεται αραίωση 1 προς 1 με νερό για να χρησιμοποιηθεί ως αναψυκτικό!

10. Ιατρική βοήθεια. Ζητήστε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν αποδώσουν και αισθανθείτε δυσφορία ή ενόχληση. Αν ένα άτομο λιποθυμήσει από τη ζέστη μεταφέρτε το σε κλιματιζόμενο ή τουλάχιστον σκιερό μέρος, χαλαρώστε τα ρούχα του και ειδοποιήστε ασθενοφόρο ή μεταφέρτε το στον πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

 

Info box

dr Σάββας Δελλαπόρτας
Eιδικός παθολόγος
Ιατρείο Υπέρτασης, Σακχαρώδη Διαβήτη, Παχυσαρκίας
Τυμφρηστού 21, Χαλάνδρι
τηλ. 210 6859699, 6974469550
e-mail: drdellaportas@yahoo.gr

  • Σχετικά Θέματα