Lifestyle

Show_diakopes-me-xamogelo_for_web
Lifestyle

Διακοπές με... χαμόγελο!

της Βιβέττας Λαϊνιώτη

Ποιος είπε πως οι καλοκαιρινές διακοπές πρέπει να σας κοστίσουν μια περιουσία για να περάσετε καλά; Το healthyme σας προτείνει ιδέες για οικονομικές και διαφορετικές διακοπές, χωρίς εκπτώσεις στο... χαμόγελο!
Κάθε χρόνο ανυπομονούμε για τον ερχομό του καλοκαιριού μιας και είναι η μοναδική περίοδος που μπορούμε να αποδράσουμε από τους μικρότερους ή μεγαλύτερους λαβυρίνθους της καθημερινότητας. Η φαντασία πάντα αναχωρεί πρώτη, ταξιδεύοντας στους προορισμούς των διακοπών, πριν καν βγάλουμε εισιτήρια. Πολλές φορές από τον χειμώνα καταστρώνουμε το πλάνο των καλοκαιρινών διακοπών, επιλέγοντας προορισμούς, αποταμιεύοντας παράλληλα χρήματα. Κι αν το budget τελικά δεν επαρκεί όταν φτάσει η ώρα, δεν είναι ανάγκη να τα ... βάψουμε μαύρα!
Ένας στους τέσσερις Έλληνες φέτος (ποσοστό 26%), σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο, δεν σκοπεύει να πάει διακοπές, λόγω της οικονομικής κατάστασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 11%. Ευτυχώς, το ποσοστό αυτό είναι αισθητά μικρότερο σε σχέση με πέρσι, που το 72% όσων δεν πήγαν διακοπές επικαλέστηκαν οικονομικές δυσκολίες.
Βέβαια, η παντελής στέρηση διακοπών σπάνια δικαιολογείται πραγματικά: δεν ξέρει κανείς αν η κακή διάθεση τις ακυρώνει εξαιτίας των προβλημάτων ή τα ίδια τα προβλήματα. Μένοντας χωρίς διακοπές πάντως είναι σαν να τιμωρείτε τον εαυτό σας ως αποκλειστικά υπεύθυνο της κατάστασης, ενώ πρέπει να κάνετε το αντίθετο: να προσπαθήσετε να περάσετε καλά, να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις για το χειμώνα που έρχεται, να ξεκουράσετε σώμα και πνεύμα...
Έρευνα[1] δύο καθηγητών ψυχολογίας των ΗΠΑ ανέδειξε ότι οι εμπειρίες ενός ταξιδιού προκαλούν στους ανθρώπους μεγαλύτερη χαρά από την απόκτηση αγαθών. Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνες2 έχουν δείξει πως τα άτομα που κάνουν συχνά διακοπές έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή προσβολή κατά 50% και αυξημένη αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διακοπές είναι σημαντικές για τη σωματική και πνευματική υγεία[2], ενώ σύμφωνα με έρευνα[3] του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι ετήσιες διακοπές μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.
Παραδειγματιστείτε από εκείνους (54% των Ελλήνων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο) που θα πάνε διακοπές προσαρμόζοντας ανάλογα με τα οικονομικά τους τον προορισμό και τη διάρκεια των διακοπών. Είμαστε όλοι  σε δύσκολη θέση: στην ερώτηση «η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα σχέδιά σας για τις διακοπές;», θετικά απαντά περίπου το 95% των Ελλήνων!

Κλειδώστε το άγχος στο σπίτι
Oι καλοκαιρινές διακοπές είναι ταυτισμένες με τη χαλάρωση, την ξεγνοιασιά και τη διασκέδαση. Όμως, πολλές φορές, το κλείσιμο της μπουκαπόρτας του πλοίου, της πόρτας του αεροπλάνου ή του αυτοκινήτου, βρίσκει το μυαλό μας ανέτοιμο να ταξιδέψει μακριά από τις έγνοιες. Ακούσια μεταφέρουμε το άγχος μας στις διακοπές. Για να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε, είναι ζωτικής σημασίας η αποσύνδεση από τα αγχογόνα περιβάλλοντα και συνήθειες. Κλείστε εταιρικά κινητά και laptop, μην αναζητάτε με μαζοχιστικό πάθος ειδήσεις στην τηλεόραση και μην μαζεύετε στο δωμάτιό σας 5-6 εφημερίδες κάθε μέρα. Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους σας. Κλείστε ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Θα ενημερώσετε τους πάντες για τα πώς και τα γιατί των διακοπών σας, μόλις γυρίσετε!
Αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε την τεχνολογία, καλό είναι να το κάνετε με μέτρο. Για παράδειγμα, ελέγχετε τα μηνύματα και τα mail σας μία φορά την ημέρα.

Η κρίση είναι και ευκαιρία
Η οικονομική κρίση αποτελεί μια ευκαιρία να καταλάβουμε ότι για να περάσουμε καλά, δεν είναι ανάγκη να κλείσουμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο με πέντε αστέρια, ούτε να δειπνούμε στα πιο ακριβά εστιατόρια. Ένα ταβερνάκι πλάι στη θάλασσα, με παρέα, ούζο και μεζέ, είναι μια εικόνα που θα σας συντροφεύει νοσταλγικά όλο τον χειμώνα.
Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, το λάθος δεν είναι η οικονομία, αλλά η επιδεικτική κατανάλωση και η σπατάλη του πρόσφατου παρελθόντος...

Διακοπές σε σπίτι
Μία λύση αν θέλετε να πάτε κάπου, ειδικά στο εξωτερικό, αλλά σας λείπει το budget είναι η ανταλλαγή σπιτιών. Σημαίνει ότι δύο οικογένειες από διαφορετικές περιοχές ή χώρες συμφωνούν να ανταλλάξουν τα σπίτια τους κατά τις διακοπές τους. Η διάρκεια των διακοπών εξαρτάται αποκλειστικά από τα μέλη. Καθώς δεν υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα, οι ανταλλάσσοντες μπορούν να έχουν δωρεάν διαμονή σε όλον τον κόσμο. Kαι τα οφέλη; Πρώτον, η ανταλλαγή σπιτιών είναι η πιο αυθεντική προσέγγιση στο να ζει κάποιος «από μέσα» μια ξένη χώρα ή πολιτισμό. Βρίσκεστε στη θέση του ντόπιου μέλους και ζείτε τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής του. Πιθανότατα θα γνωρίσετε τους γείτονες και φίλους του. Θα ανακαλύψετε τα τοπικά μαγαζιά, αξιοθέατα και γεύσεις. Μάλιστα πολλές οικογένειες που έζησαν μια τέτοια ανταλλαγή παραμένουν φίλοι πολύ καιρό μετά την ανταλλαγή, κρατώντας επικοινωνία με τηλέφωνο και mail. Δεύτερον, η ανταλλαγή είναι ένας τρόπος με τον οποίο η οικογένειά σας μπορεί να ταξιδέψει οικονομικά σε μέρη που ούτε καν είχατε φανταστεί. Με την ανταλλαγή σπιτιών, εξοικονομείτε χρήματα για άλλες δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε μουσεία, διασκέδαση κ.λπ. Τέλος, μετά από μια κουραστική μέρα σε ψώνια και αξιοθέατα επιστρέφετε στη θαλπωρή ενός φιλικού σπιτιού. Καθίστε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα και χαλαρώστε. Δεν είστε αναγκασμένοι να στριμώχνεστε όλοι μαζί στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και να τρέχετε με αγωνία να προλάβετε το δείπνο που σερβίρεται μέχρι τις εννιά. Αντιθέτως, μπορείτε να μαγειρέψετε και να φάτε όλοι μαζί. Καθίστε όλοι μαζί το βράδυ στη βεράντα και παρακολουθήστε μια ταινία. Αν σας αρέσει αυτή η προοπτική, επισκεφθείτε την Intervac και ξεκινήστε την αναζήτησή σας για το τέλειο σπίτι...

Ζήτω η φιλοξενία!
Τα τελευταία χρόνια, η μόδα των ομαδικών διακοπών έχει κάνει την εμφάνισή της, με πολλά ζευγάρια να αποφασίζουν να φιλοξενήσουν τους φίλους τους στο ξεχασμένο τους εξοχικό! Σε μια εποχή που το τρέξιμο της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπει να περάσουμε όσο χρόνο θα θέλαμε με τους φίλους ή/και την οικογένειά μας, ίσως αυτή είναι μια ιδανική ευκαιρία.
Τα πλεονεκτήματα; Πολλά! Αρχικά, γλιτώνετε τα έξοδα διαμονής! Επιπλέον, είστε παρέα με αγαπημένα σας πρόσωπα σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν οι περιορισμοί των ξενοδοχείων. Δεν χρειάζεται να βάλετε ξυπνητήρι για να προλάβετε το πρωινό και κανένας δεν θα σας κάνει παρατήρηση αν τα βράδια σας βρίσκουν στην βεράντα να συζητάτε και να παίζετε παιχνίδια.
Ωστόσο, για να μείνουν αξέχαστες αυτές οι διακοπές, καλό θα είναι να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Αν είστε εσείς αυτοί που θα ανοίξετε το σπιτικό σας, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα όμορφο περιβάλλον, τα έπιπλα να είναι σε καλή κατάσταση, το σπίτι καθαρό! Συζητήστε με την παρέα σας για το φαγητό και εφοδιάστε παρέα το ψυγείο σας με όλα τα καλά. Βάλτε στις αποσκευές σας, επιτραπέζια παιχνίδια, DVD ή ότι άλλο θα σας χρησιμεύσει για να περνάει η ώρα ευχάριστα. Φτιάξτε ένα πλάνο με τις εξορμήσεις και δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή σας.
Βέβαια, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος η συμβίωση να προκαλέσει συγκρούσεις και προβλήματα. Το μυστικό είναι η συνεννόηση, ο διάλογος και η αυτονομία κίνησης των οικογενειών που συνυπάρχουν. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες προσδοκίες από τις διακοπές. Για κάποιους οι διακοπές ταυτίζονται με σπορ, για κάποιους άλλους με περιηγήσεις στα αξιοθέατα, ενώ ορισμένοι ξεκουράζονται απολαμβάνοντας τη θάλασσα. Για να μη δυσαρεστηθεί κανείς από την παρέα, θα πρέπει να υπάρχουν και συμβιβασμοί. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν στο πρόγραμμα των διακοπών συμπεριληφθούν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν όλους.

Αποδράσεις - αστραπή
Ταξιδέψτε για λίγες μέρες, σε κοντινούς προορισμούς που δεν απαιτούν μεγάλο κόστος πρόσβασης, ενώ παράλληλα προσφέρουν χαμηλό κόστος διαμονής (π.χ. κάμπινγκ ή οικονομικά δωμάτια) και διατροφής.
Ακόμη κι αν οι αποδράσεις σας είναι μονοήμερες, θα σας αποσπάσουν από την πολύβουη πραγματικότητα της πόλης και θα σας ανανεώσουν. Πολλές φορές δεν χρειάζεται ούτε καν να κάνετε σχέδια. Μια ξαφνική απόφαση για μια σύντομη απόδραση θα σας ενθουσιάσει και θα σας αναζωογονήσει. Μπείτε απλώς στο αυτοκίνητο μια Κυριακή πρωί και θα ανακαλύψετε ότι μια όμορφη εκδρομή δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρή, ούτε προγραμματισμένη.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι διακοπές, ακόμη και οι μικρές αποδράσεις μειώνουν την εμφάνιση εργασιακής εξουθένωσης και φορτίζουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια.>
Επίσης, κάθε είδους απόδραση συνιστά μια ιδανική ευκαιρία για μια τονωτική ένεση στις οικογενειακές σχέσεις, αφού δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις και αποκαθιστούν το ισοζύγιο ποιοτικού χρόνου μεταξύ εργασίας και οικογένειας.

Γνωρίστε την πόλη σας
Ακόμη κι αν τελικά αποφασίσετε, για λόγους προσωπικούς ή οικονομικούς, να περάσετε τις φετινές διακοπές σας στην πόλη, μπορείτε να κάνετε ό,τι δεν μπορείτε όλον τον χρόνο, λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων: περιηγηθείτε στην πόλη, επισκεφθείτε τα μουσεία της, γνωρίστε τα μαγαζιά και τους ανθρώπους της, ζήστε σαν τουρίστας εντός των τειχών, φάτε έξω, ΖΗΣΤΕ την πόλη σας!
Βγάλτε το ρολόι σας, ξυπνήστε με την ησυχία σας, πιείτε έναν ωραίο καφέ ή πάρτε το πρωινό σας στο κρεβάτι και ξεχυθείτε στους δρόμους.
Μην περάσετε τις μέρες σας μπροστά στην οθόνη (του υπολογιστή ή της τηλεόρασης), παρακολουθώντας ειδήσεις και επαναλήψεις. Θα νιώσετε πως δεν είχατε ποτέ άδεια! Διαβάστε βιβλία και φροντίστε τον εαυτό σας! Κάντε ό,τι δεν κάνατε όλον τον χειμώνα: scrub, μάσκες, μανικιούρ, πεντικιούρ, μασάζ, μπάνιο με αιθέρια έλαια... Αν μάλιστα υπάρχουν και 2-3 φίλες που βρίσκονται στην ίδια φάση, μαζευτείτε σε ένα σπίτι και μετατρέψτε το σαλόνι σας σε privé... spa!

Πηγές: 1. Van Boven, L., & Gilovich, T. (2003). To do or to have: That is the question. Journal of Personality and Social Psychology, 85, 1193-1202. 2. Eaker ED, Pinsky J, Castelli WP. Myocardial infarction and coronary death among women: psychosocial predictors from a 20-year follow-up of women in the Framingham Study. Am J Epidemiol 1992;135:854–64. 3. Lundberg U., Stress hormones in health and illness: The roles of work and gender, Psychoneuroendocrinology (2005) 30, 1017-1021 4. Gump BB, Matthews KA., Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial, Psychosom Med. 2000 Sep-Oct;62(5):608-12.