Υγεία

Show_ourolimoxi_for_web
Υγεία

Καλοκαίρι σημαίνει ουρολοιμώξεις;

της Νεκταρίας Καρακώστα

Νιώθετε πόνο κατά την ούρηση, σε συνδυασμό με ένα αίσθημα «καψίματος»; Αισθάνεστε συνεχή επιθυμία για ούρηση και, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, αποβάλλετε ελάχιστη ποσότητα ούρων; Τότε είστε μάλλον στην αρχή μιας ουρολοίμωξης, πάθηση που είναι πολύ συχνή το καλοκαίρι. Γιατί όμως οι ουρολοιμώξεις προτιμούν τις γυναίκες και τις καλοκαιρινές διακοπές; Ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος κ. Σταύρος Δεϊρμεντζόγλου, δίνει τις απαντήσεις.
Oι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες παθήσεις που απασχολούν καθημερινά ένα ουρολογικό ιατρείο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο, κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις προδιαθέτουν στην ακόμα πιο συχνή εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Από τη μία η πιο συχνή επαφή με τα μικρόβια στις, όχι πάντα καθαρές, θάλασσες και, κυρίως, πισίνες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές φορές παραμένουμε με το βρεγμένο μαγιό για ώρες, αποτελούν αφορμή για την εμφάνιση ουρολοίμωξης.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τους δικούς του μηχανισμούς για την αποφυγή της ουρολοίμωξης. Η ουροδόχος κύστη καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα που αποτρέπει την προσκόλληση των μικροβίων, ενώ ο προστάτης περιέχει ιχνοστοιχεία προστατευτικά έναντι της φλεγμονής. «Όμως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν την επιβίωση και ανάπτυξη των μικροβίων. Επιπλέον, η αφυδάτωση, και η ελαττωμένη παραγωγή ούρων λόγω της αποβολής του νερού μέσω της εφίδρωσης, συντηρεί την παρουσία και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Η αυξημένη διούρηση είναι βασικός αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας έναντι των ουρολοιμώξεων» εξηγεί ο κ. Δεϊρμεντζόγλου.
Ένας ακόμα σημαντικός λόγος, πολύ συχνός στις γυναίκες, είναι η αποφυγή π.χ. μιας κοινόχρηστης τουαλέτας, με αποτέλεσμα το «κράτημα των ούρων» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις
Ως ουρολοίμωξη ονομάζουμε τη μόλυνση (λοίμωξη) του ουροποιητικού συστήματος από κάποιο μικρόβιο. Ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται, παίρνει και το αντίστοιχο όνομα π.χ. πυελονεφρίτιδα, προστατίτιδα, κυστίτιδα κ.ο.κ.
Στις γυναίκες, η πιο συχνή ουρολοίμωξη είναι η κυστίτιδα, μια απλή σχετικά λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως. Τουλάχιστον οι μισές γυναίκες θα ζήσουν αυτήν την κατάσταση στη διάρκεια της ζωής τους. «Αφορμή αποτελεί η κοντή και ευρεία ουρήθρα που γειτνιάζει με τον κόλπο και τον πρωκτό, η οποία επιτρέπει την είσοδο μικροβίων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, κυρίως στις νεαρές γυναίκες, έχει προηγηθεί ερωτική επαφή κατά την οποία συμβαίνει μετακίνηση μικροβίων από την ευρύτερη περιοχή του κόλπου-πρωκτού με τα κολπικά υγρά ή μεταφορά μικροβίων από τον σύντροφο», εξηγεί ο κ. Δεϊρμεντζόγλου.
Στους άνδρες, η πιο συχνή ουρολοίμωξη είναι η προστατίτιδα. Σε πολλές περιπτώσεις, μιλάμε απλώς για την έξαρση μιας χρόνιας φλεγμονής του προστάτη που προκλήθηκε από μικρόβιο που έχει εγκατασταθεί από παλιά στον προστάτη. Αφορμή για την έξαρση μπορεί να αποτελεί το κρύο στην περιοχή του προστάτη. Αποφύγετε λοιπόν την έκθεση της περιοχής σε πολύ κρύο, (π.χ. μην μετακινείστε με μοτοσικλέτα το χειμώνα), το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά.
«Μια ιδιαίτερα ενοχλητική ουρολοίμωξη αποτελεί η ουρηθρίτιδα. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο καύσος στην ουρήθρα και η εκροή υγρού (πολλές φορές δύσοσμου) από το έξω στόμιό της. Μπορεί να προκληθεί τόσο από «κλασικά» μικρόβια ουρολοίμωξης, όσο και από πιο ειδικά, που αποτελούν αιτία για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η θεραπεία, ακόμη και του/ της συντρόφου», εξηγεί ο ειδικός.

Πώς παθαίνουμε ουρολοιμώξεις;
Στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών οι μικροοργανισμοί εισβάλλουν στο ουροποιητικό σύστημα από την ουρήθρα. Στις γυναίκες κυρίως αφορούν μικρόβια που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα και τον πρωκτό και ακολουθούν ανοδική πορεία προς την κύστη, λόγω της ανατομικής κατασκευής της ουρήθρας. Σπανιότερα, τα μικρόβια προέρχονται από άλλες εστίες λοιμώξεων και φθάνουν στο ουροποιητικό σύστημα μέσω του αίματος.
Σε κάποιες γυναίκες οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν πιο συχνά. Εάν έχετε περισσότερα από 3 περιστατικά τον χρόνο, τότε μιλάμε για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Αυτές μπορεί να προκαλούνται από άλλα προβλήματα στην περιοχή της πυέλου. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στον ουρολόγο σας για περισσότερες εξετάσεις.

Τα ύποπτα συμπτώματα
«Συμπτώματα όπως ο καύσος (τσούξιμο) στην ούρηση, η συχνουρία, συνοδευόμενη ενδεχομένως και με επιτακτικότητα (αδυναμία αναβολής της ούρησης) αλλά με μικρή τελικά ποσότητα ούρων, το αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά (υπογάστριο), η αιματουρία ή ένα απλό εμπύρετο με συνοδό άλγος στην περιοχή των νεφρών απαιτούν την άμεση, όσο γίνεται, επίσκεψη στον γιατρό», σημειώνει ο ειδικός.
Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης συνίσταται στη χορήγηση αντιβίωσης, η οποία καλό είναι να δίδεται κατόπιν καλλιέργειας και αντιβιογράμματος, λόγω του υψηλού ποσοστού ανθεκτικότητας των μικροβίων στα σύγχρονα αντιβιοτικά. Στην κυστίτιδα, η διάρκεια της θεραπείας δεν ξεπερνά τις 3-7 ημέρες, ενώ στην προστατίτιδα, η αντιβιοτική αγωγή διαρκεί έως και 6 εβδομάδες.
Κι αν κάποιος δεν θέλει να πάρει αντιβίωση; Πολλές φορές, οι ασθενείς προσπαθούν να αποφύγουν τη λήψη αντιβίωσης για τις καταστάσεις του ουροποιητικού, επειδή έχουν την τάση να εμφανίζουν μυκητιασικές κολπίτιδες (οι γυναίκες) ή μυκητιασικές βαλανοποσθίτιδες (οι άνδρες) όταν χρησιμοποιούν αντιβιοτικά. Αυτό γίνεται συνήθως επειδή τα αντιβιοτικά, πέρα από τα ένοχα μικρόβια, μπορεί να καταστρέψουν και τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού γεγονός που οδηγεί σε υπερανάπτυξη μυκήτων. Για τους ασθενείς με αυτήν την προδιάθεση, υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Δεϊρμεντζόγλου, δύο λύσεις:

• να συγχορηγηθούν με την αντιβίωση κολπικά υπόθετα με αντιμυκητιασική δράση ή γαλακτοβάκιλλο, προστατευτικά συμπληρώματα με λακτοβάκιλλο και πρεβιοτικά ή τοπικές αντιμυκητιασικές κρέμες.

• να επιχειρηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης με μη φαρμακευτικά μέσα, στις ήπιες καταστάσεις: με πρόσληψη άφθονων υγρών, τοποθέτηση θερμοφόρας στο υπογάστριο και λήψη παυσίπονων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει επίσης η παράλληλη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Επιπλοκές
Τι μπορεί όμως να προκαλέσει μία ουρολοίμωξη που μένει χωρίς θεραπεία; «Η μη αντιμετώπιση-θεραπεία μιας ουρολοίμωξης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Μια παραμελημένη, για παράδειγμα, κυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε εμπύρετη πυελονεφρίτιδα, πάθηση που είναι πιθανό να χρειαστεί νοσηλεία και υποστήριξη. Επίσης, μια προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ποιότητα του σπέρματος», επισημαίνει ο κ. Δεϊρμεντζόγλου.

Συμβουλές για υγιές ουροποιητικό
Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τις λοιμώξεις και να έχουμε ένα υγιές ουροποιητικό χωρίς ενοχλήσεις και προβλήματα φέτος το καλοκαίρι; Ο ουρολόγος απαντά θετικά και μας δίνει συμβουλές για να τα καταφέρουμε:
• Καταναλώνετε αρκετά υγρά - με τον τρόπο αυτό «ξεπλένεται» η κύστη.
• Φροντίστε να ουρείτε συχνά. «Κρατώντας τα ούρα, δίνουμε τροφή και χρόνο στο μικρόβιο να πολλαπλασιαστεί», τονίζει ο κ. Δεϊρμεντζόγλου.
• Αποφύγετε τους παράγοντες που μπορούν να ερεθίσουν τον προστάτη, όπως το πολύ αλκοόλ και τις καυτερές τροφές.
• Μην κολυμπάτε σε νερά που δεν σας φαίνονται καθαρά.
• Φροντίστε την υγιεινή της περιοχής. Αλλάζετε εσώρουχο καθημερινά, προτιμώντας τα βαμβακερά εσώρουχα και αποφεύγοντας τα συνθετικά.
• Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε όλη τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.
• Φροντίστε να αλλάζετε το υγρό μαγιό σας μετά το μπάνιο με στεγνό.
• Αν είστε γυναίκα, είναι σημαντικό να ουρείτε, αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.
• Η καθαριότητα και το σκούπισμα στις γυναίκες, θα πρέπει να γίνεται πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω.
• Αν υποφέρετε από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι καλό να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής με βάση τα κράνα (cranberries).
• Αν πάσχετε από χρόνια προστατίτιδα, ένα συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα Saw Palmetto ή Serenoa Repens μπορεί να βοηθήσει στην ύφεση των συμπτωμάτων.
• Αποφύγετε τη χρήση αντισηπτικών στον κόλπο.
• Απευθυνθείτε έγκαιρα στον γιατρό, αν παρατηρήσετε κάποιο ύποπτο σύμπτωμα που παραπέμπει σε ουρολοίμωξη. «Οι ουρολοιμώξεις σπάνια αποτελούν επικίνδυνες παθήσεις, αρκεί βέβαια να διαγιγνώσκονται και να θεραπεύονται έγκαιρα και σωστά. Σε αυτό, ενεργό ρόλο δεν παίζει μόνον ο γιατρός, αλλά και ο ίδιος ο ασθενής», τονίζει ο κ. Δεϊρμεντζόγλου.

who is who

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΪΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ
Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1973. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 1998. Ειδικεύτηκε στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και απέκτησε τον τίτλο του Ουρολόγου το 2008. Τον ίδιο χρόνο απέκτησε τον τίτλο FEBU (Fellow of the European Board of Urology) και μετεκπαιδεύθηκε στη Λειψία της Γερμανίας. Το 2013 ανακηρύχτηκε διδάκτορας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ από το 2014 είναι ένας από τους ελάχιστους ειδικούς στην Ελλάδα που φέρει τον τίτλο FECSM (Fellow of the European Committee of Sexual Medicine). Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με 2 τιμητικές διακρίσεις. Επίσης, έχει συγγράψει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και κεφάλαιο σε σύγγραμμα Ενδοσκοπικής Ουρολογίας. Είναι μέλος του τμήματος Ανδρολογίας και Υπογονιμότητας (ΑΝΔΡΥΠΟ) καθώς και του τμήματος Ουροδυναμικής Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (ΟΝΟΓΟ) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας. Τέλος, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας (EAU) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM). Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Καβάλα.