Lifestyle

Show_%ce%baatikidio
Lifestyle

Η ζωή με ένα κατοικίδιο

της Ειρήνης Πιτσιλίδη

Αποφασίσατε, λοιπόν, να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζώο γιατί αποζητάτε την παρέα του, γιατί το θέλει ο/η σύντροφος σας, γιατί σας «πιέζουν» τα παιδιά; Η απόφαση αυτή φαινομενικά μοιάζει εύκολη, μιας και πολλοί φίλοι σας έχουν ήδη κατοικίδιο και γιατί μπορείτε, πλέον, να βρείτε πολλές διαθέσιμες πληροφορίες (ειδικά στο Διαδίκτυο) για την ανατροφή του νέου μέλους της οικογένειας.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική. Η άφιξη ενός κατοικιδίου, ενός σκύλου, μιας γάτας, ενός πτηνού, ενός κουνελιού ή μιας χελώνας, θα προσθέσει μεν πολλή χαρά και τρυφερότητα στη ζωή σας, αλλά συνιστά και μια μεγάλη ευθύνη. Ιδίως αν κλίνετε προς τις πιο συνηθισμένες επιλογές, όπως ο σκύλος και η γάτα, θα πρέπει να γίνουν αρκετές αλλαγές στο περιβάλλον και στην καθημερινότητά σας, ώστε το τετράποδό σας να φιλοξενηθεί με ασφάλεια και ηρεμία, δική του και δική σας! Η απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι υπόθεση που απαιτεί σκέψη, ώστε να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να αποχωριστείτε το κατοικίδιο ή, ακόμη χειρότερα, να βρεθεί το τελευταίο να ζει μόνο του σε ένα μπαλκόνι ή σε έναν κήπο. Διαβάστε, λοιπόν, μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σημαντικά στο να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Σκύλος ή γάτα;

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που για κάποιον λόγο, ιατρικό ή άλλο, η προτίμησή σας στρέφεται προς μία κατεύθυνση, αν βρίσκεστε απέναντι στο δίλημμα «σκύλος ή γάτα», θα πρέπει να γνωρίζετε πως πρόκειται για ζώα με πολύ διαφορετικές ανάγκες. Ο σκύλος, για παράδειγμα, χρειάζεται καθημερινή άσκηση και εκτόνωση (και μάλιστα αρκετές φορές την ημέρα όσο είναι κουτάβι και νεαρός), ενώ η γάτα τείνει να είναι πιο ανεξάρτητη. Ωστόσο, τόσο ο σκύλος, όσο και η γάτα εξαρτώνται από εσάς για τη σίτισή τους, την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα και, γενικά, την ευζωία τους.

Αν έχετε ένα επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα, που σας κρατά για πολλές ώρες την ημέρα απασχολημένο ή/και μακριά από το σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μία γάτα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα αρκετές ώρες μοναξιάς, σε σχέση με έναν σκύλο. Ο σκύλος αποζητά την προσοχή σας πιο επίμονα, σε σχέση με μία γάτα, η οποία, συχνά, μπορεί και θέλει να απομονώνεται. Από την άλλη πλευρά, αν ο τρόπος ζωής σας είναι δραστήριος και περιλαμβάνει πολλά ταξίδια, εξορμήσεις στη φύση ή/και άσκηση, σίγουρα ο σκύλος είναι η καλύτερη επιλογή.

Βασικό ρόλο στην απόφασή σας, θα πρέπει να παίξει και η ύπαρξη ή όχι παιδιών στην οικογένεια, αλλά και η ηλικία που αυτά έχουν- μιας και τα κατοικίδια δεν πρέπει να είναι παιχνίδια ή μέσο απασχόλησης των παιδιών. Αν επιθυμείτε να πάρετε κάποιο κατοικίδιο για να διδάξετε στα παιδιά σας την υπευθυνότητα, να θυμάστε πως την τελική ευθύνη για την ευζωία και την ασφάλεια του ζώου τη φέρετε εσείς. Μην ξεχνάτε πως, και ο σκύλος και η γάτα έχουν και κάποιες κοινές ανάγκες: έχουν μεγάλη ανάγκη συντροφικότητας, πρέπει να είναι «ισότιμα» μέλη της οικογένειας και να τους αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο καθημερινά.

Σκύλος: Ένα παιδί που δεν μεγαλώνει ποτέ

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε σκύλο, πρέπει να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

Eπιλέξτε τη ράτσα του σκύλου που θα υιοθετήσετε, όχι με βάση τι σας αρέσει, αλλά σύμφωνα με τον τρόπο ζωής και τις οικογενειακές σας συνθήκες. Ένας εργένης ή ένα ζευγάρι που αγαπά τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, μπορεί να επιλέξει μια πιο ενεργητική ράτσα, ενώ μια οικογένεια με μικρά παιδιά θα πρέπει να καταφύγει σε μια πιο ήπια και ανεκτική ράτσα. Μην παραλείψετε να λάβετε υπόψη και μικρά, πρακτικά, αλλά σημαντικά θέματα, όπως το πόσο μαδάει ο σκύλος.

Ακόμη κι αν επιλέξετε να κάνετε μια ευγενική κίνηση και να υιοθετήσετε έναν αδέσποτο σκύλο θα πρέπει και πάλι, κατά το δυνατόν, να προσέξετε τα παραπάνω. Στην περίπτωση της υιοθεσίας σκύλου από κάποιο καταφύγιο έχετε την εναλλακτική να επιλέξετε κατευθείαν ένα νεαρό ή ενήλικο ζώο. Το πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως ένας ενήλικος αδέσποτος σκύλος έχει εκδηλώσει το ταμπεραμέντο του.

Προσαρμόστε κατάλληλα το χώρο σας, με γνώμονα την ασφάλεια του ζώου και εμπλουτίστε το περιβάλλον με αντικείμενα και παιχνίδια που το ενδιαφέρουν- ειδικά αν λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι.

Φροντίστε να έχετε από την αρχή ξεκάθαρους και δίκαιους κανόνες τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Όταν αναφερόμαστε σε κανόνες, δεν εννοούμε την τιμωρία και τη συνεχή απαγόρευση, αλλά τα όρια σε καταστάσεις της καθημερινότητας όπως να μην ανεβαίνει ο σκύλος στον καναπέ ή το κρεβάτι, να μην τρώει από το τραπέζι, να μην μασά προσωπικά αντικείμενα (φροντίστε να μην είναι προσβάσιμα) κ.ο.κ.

Ο σκύλος θα πρέπει να έχει τον χώρο του (τη φωλιά του) στο εσωτερικό του σπιτιού, στον οποίο θα μπορεί να απομονώνεται και να ξεκουράζεται όποτε το θελήσει. Οι σκύλοι κοιμούνται αρκετές ώρες την ημέρα (σχεδόν διπλάσιες ώρες από τον άνθρωπο), επομένως είναι απαραίτητο να έχουν τον χώρο τους και να μην παρενοχλούνται (ειδικά από μικρά παιδιά) τις ώρες που ξεκουράζονται. Να θυμάστε πως ο ξεκούραστος σκύλος είναι χαλαρός...

Η άσκηση και το παιχνίδι αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της καθημερινότητας του σκύλου. Θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα εκτός του σπιτιού, και παρουσία σας. Οφείλετε να βρίσκετε τον χρόνο να ασχολείστε δημιουργικά με το σκύλο σας και να του δίνετε την ευκαιρία να εκτονώνεται σωστά. Πολλές προβληματικές συμπεριφορές ξεκινούν από την έλλειψη της βόλτας. Για έναν ενήλικο και υγιή σκύλο χρειάζονται τουλάχιστον 45 λεπτά βόλτας την ημέρα. Το παιχνίδι πρέπει να αφορά και σε συναναστροφή με άλλους σκύλους, ενώ η βόλτα δεν πρέπει να γίνεται συνέχεια στο ίδιο σημείο μιας και είναι σημαντικό να αλλάζουν οι παραστάσεις, οι σκυλοπαρέες και οι μυρωδιές.

Η εκμάθηση της τουαλέτας για ένα κουτάβι δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο και παντελή έλλειψη εκφοβισμού και βίας. Σταματήστε να διαβάζετε και να ακούτε πεπερασμένες, εμπειρικές συμβουλές και ακολουθήστε από την αρχή τις υποδείξεις ενός Θετικού Εκπαιδευτή.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για πολλά περισσότερα που θα προκύψουν, δώστε χώρο και χρόνο στην εκπαίδευση του σκύλου σας αλλά, κυρίως, του εαυτού σας, από έναν επαγγελματία Θετικό Εκπαιδευτή. Μην αντιμετωπίζετε την εκπαίδευση ως περιττό έξοδο, αλλά ως επένδυση για δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης με τον σκύλο, την αποφυγή πολλών προβληματικών συμπεριφορών (που πολλές φορές δεν διορθώνονται) και την επίτευξη μιας αρμονικής συμβίωσης. Αν τελικά αποκτήσετε κουτάβι, ξεκινήστε την εκπαίδευσή του από την πρώτη στιγμή που αυτό θα έλθει στο σπίτι (ιδανικά 2 μηνών).

Τέλος, συμβουλευτείτε τον Θετικό Εκπαιδευτή για όλα τα παραπάνω ΠΡΙΝ αποκτήσετε σκύλο. Ο σωστός επαγγελματίας θα σας καθοδηγήσει θεωρητικά και πρακτικά στην κατάλληλη για εσάς επιλογή.

Γάτα: Ελεύθερη & ωραία

Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε γάτα, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

Η γάτα είναι κατοικίδιο ζώο μεν, ανεξάρτητη και κυνηγός δε. Επιλέγοντας μία γάτα θα πρέπει να εξοικειωθείτε με την ιδέα πως θα αποκτήσετε ένα ζώο που έχει στη φύση του την εξερεύνηση όλων των σημείων του περιβάλλοντός του. Γι’ αυτό επιλέγει απόμακρα, ψηλά σημεία, για να γίνουν το παρατηρητήριο της. Να ξέρετε ότι θα είναι δύσκολο να την απομακρύνετε από εκεί. Αν λοιπόν υπάρχουν σημεία στα οποία δεν θέλετε να έχει πρόσβαση, θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Η γάτα είναι πολύ καθαρό ζώο. Συνεπώς, θα πρέπει να είστε και εσείς συνεπείς με την καθαριότητα των ειδών που χρησιμοποιεί, όπως η άμμος και τα δοχεία νερού και φαγητού. Για τη γάτα, η εκμάθηση της τουαλέτας είναι μία πολύ εύκολη υπόθεση, μιας και 9 στις 10 γάτες επιλέγουν, αμέσως και χωρίς βοήθεια, τη χρήση της άμμου.

Το παιχνίδι με τη γάτα χρειάζεται προσοχή, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά. Παίζοντας νευρικά με τη γάτα, την μαθαίνετε να αντιδρά έντονα στα χέρια σας, συνήθως με τα νύχια και τα δόντια της. Tο νευρικό παιχνίδι δεν είναι ευχάριστο για κανένα ζώο. Αν δεν θέλετε να πονέσετε (κυριολεκτικά), φροντίστε τα χέρια σας να προσεγγίζουν την γάτα μόνο για χάδι και σε σημεία του σώματός της που το ανέχεται. Όταν επιθυμείτε να παίξετε πιο έντονα με τη γάτα σας, χρησιμοποιήστε ειδικά παιχνίδια και όχι τα χέρια σας...

Αν επιλέξετε να υιοθετήσετε μία ενήλικη γάτα, θα «γλιτώσετε» την περίοδο της... μεγάλης εξερεύνησης, αλλά θα πρέπει να της δώσετε περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και σε εσάς. Μην το πάρετε προσωπικά αν για αρκετό καιρό δεν σας προσεγγίζει και σας κοιτάζει κυριολεκτικά αφ’ υψηλού.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα φαινόμενα απατούν. Μπορεί η γάτα να είναι πιο ανεξάρτητη και επιλεκτική, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει ανάγκη από συντροφικότητα και τρυφερότητα!

Ωστόσο, αφήσαμε το καλύτερο και το σημαντικότερο για το τέλος: Ο σκύλος, η γάτα και τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα είναι μία μεγάλη επένδυση... αγάπης, αφού τα ζωάκια θα σας επιστρέψουν στο πολλαπλάσιο την αγάπη που τους δίνετε. Χρειάζεται τακτική και στρατηγική και, όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλη επένδυση, το ρίσκο είναι μεν μεγάλο, αξίζει όμως κάθε λεπτό της προσπάθειάς σας. Η στιγμή της «είσπραξης» θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω: σκεφθείτε μόνο μια χαρούμενη ουρά που κινείται ξέφρενα ή ένα δυνατό χουρχουρητό!

  • Σχετικά Θέματα