Υγεία

Show_idrotas
Υγεία

Γιατί ιδρώνουμε;

της Λυδίας Παπαευαγγέλου

Η εφίδρωση είναι μεν μια από τις φυσιολογικές και πολύτιμες λειτουργίες του σώματος για κάποιους ανθρώπους όμως μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα- και μάλιστα όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλον τον χρόνο. Τι είναι ο ιδρώτας, γιατί ιδρώνουμε και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κακοσμία;
Τις απαντήσεις δίνει ο φαρμακοποιός κ. Δημήτριος Σωτηρόπουλος - Γεωργιόπουλος
Για τους περισσότερους από εμάς, ο ιδρώτας είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που συχνά μας φέρνει σε δύσκολη θέση όταν γίνεται εμφανής η παρουσία του στα ρούχα ή όταν η οσμή του είναι δυσάρεστη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας, με κύρια αποστολή τη διατήρηση του σώματος στη σωστή θερμοκρασία.

Γιατί ιδρώνουμε;

Ο ιδρώτας παράγεται από τους λεγόμενους ιδρωτοποιούς αδένες. Υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων: οι εξωκρινείς αδένες, που αντιμετωπίζουν την αύξηση της θερμότητας με την απελευθέρωση ιδρώτα, ο οποίος περιέχει διάφορα άλατα και, βοηθούντος ενός ρεύματος αέρα, μας δροσίζει όταν η θερμοκρασία του σώματος υπερβεί τους 37οC, και οι αποκρινείς αδένες, που επηρεάζονται από συγκινησιακές καταστάσεις, απελευθερώνοντας ένα γαλακτώδες προϊόν που περιέχει πρωτεΐνες, λιπίδια και αμινοξέα.

Υπάρχουν περίπου 3.000.000 εξωκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες στο σώμα μας. Οι περισσότεροι βρίσκονται στο μέτωπο, τις παλάμες, τα πέλματα των ποδιών και τις μασχάλες και εκκρίνουν τον ιδρώτα απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος. Ο ιδρώτας αυτός αποτελείται κατά 99% από νερό και, φυσιολογικά, είναι άοσμος.

Οι αποκρινείς αδένες, οι οποίοι δεν ενεργοποιούνται πριν από την εφηβεία, συγκεντρώνονται στις περιοχές με τριχοφυΐα, όπως στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Αποβάλλουν πρώτα το έκκριμά τους, πριν να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, μέσα στους θύλακες που βρίσκονται οι τρίχες. Ο ιδρώτας που απελευθερώνουν οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες δεν μυρίζει, αλλά αποτελεί περιβάλλον και θρεπτικό υλικό ανάπτυξης των μικροβίων που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία στη συνέχεια δίνουν τη χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή στον ιδρώτα.

Παρόλο που όταν ιδρώνουμε, έχουμε την εντύπωση ότι ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές μέρες, αν δεν ιδρώναμε δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε τη θερμότητα που εκλύει το σώμα μας. Αν, δηλαδή, χάναμε αυτήν τη φυσική λειτουργία, πιθανώς να αντιμετωπίζαμε τον κίνδυνο ακόμα και καρδιακού επεισοδίου τις πολύ ζεστές μέρες του έτους. Και αν αναρωτιέστε γιατί «ανεβάζουμε θερμοκρασία», σκεφτείτε όλες τις τροφές που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα σαν καύσιμα (το όνομα «θερμίδα» δεν είναι τυχαίο), τα οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουν οι «μηχανές» του οργανισμού μας. Το «κάψιμο» των τροφών παράγει θερμότητα, η οποία δίνει στον εγκέφαλό μας το μήνυμα να ενεργοποιήσει τη φυσική διαδικασία «δροσίσματος».

Υπερβολική εφίδρωση: Αίτια και αντιμετώπιση

Η υπερβολική εφίδρωση, η οποία ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, μπορεί να οφείλεται σε διάφορα παθολογικά αίτια. «Μπορεί, δηλαδή, να συνοδεύει χρόνια νοσήματα, όπως οι χρόνιες φλεγμονές, τα καρκινώματα, τα ρευματικά, οι παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, ή ορισμένα συστηματικά νοσήματα, όπως η υπέρταση και οι διαταραχές του σακχάρου. Ακόμη, εφίδρωση μπορούν να προκαλέσουν ένας αιφνίδιος πόνος, μια δύσπνοια ή κάποιες επείγουσες καταστάσεις. Kάποιος μπορεί επίσης να ιδρώνει υπερβολικά λόγω της χρήσης ορισμένων φαρμάκων ή τοξικών ουσιών. Τέλος, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να είναι σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης (hot flashes).

Όσον αφορά στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, αφού ο δερματολόγος αποκλείσει ή αντιμετωπίσει παθολογικά αίτια, συστήνεται η λήψη γενικών μέτρων, όπως η ελαφριά ένδυση, το δροσερό περιβάλλον και η επαρκής πρόσληψη υγρών», τονίζει ο φαρμακοποιός.

Βέβαια, αν ο δερματολόγος το κρίνει απαραίτητο, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να λάβει και κάποια ειδικά μέτρα, όπως για παράδειγμα, δραστικά φαρμακευτικά σκευάσματα για την υπεριδρωσία/ βρωμιδρωσία. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και κάποιες επεμβατικές μέθοδοι για τη αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, όπως η εισαγωγή ιόντων το δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, οι ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης και το laser.

Και με την φυσιολογική εφίδρωση τι γίνεται;

Η λύση σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι άλλη από τα αποσμητικά. «Αυτά χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανάλογα με τον μηχανισμό δράσης τους: τα παραδοσιακά κοινά αποσμητικά (deodorants) και τα αντιιδρωτικά (antiperspirants). Τα πρώτα καλύπτουν την κακοσμία με το άρωμά τους και έχουν αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ τα αντιιδρωτικά ρυθμίζουν την ίδια την εφίδρωση, εμποδίζοντας την υγρασία να φτάσει στην επιδερμίδα και ελαττώνοντας τη ροή ιδρώτα σε ποσοστό 20- 60%. Και οι δύο κατηγορίες αποσμητικών είναι αποτελεσματικές, αρκεί να εφαρμόζονται σε φρεσκοπλυμένη και στεγνή επιδερμίδα», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος- Γεωργιόπουλος.

«Ιδρωμένες παλάμες»

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως σε συναισθηματική ένταση, και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Θα πρέπει πάντως:

• Να προσπαθείτε να επανακτήσετε την ηρεμία σας όταν βρίσκεστε σε καταστάσεις έντασης.

• Να αποφεύγετε τη λήψη διεγερτικών ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και ο καφές.

• Να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει ένα προϊόν που να είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, τα οποία «κλείνουν» τους πόρους του δέρματος.

 

Φαρμακείο

Δημήτριος Σωτηρόπουλος - Γεωργιόπουλος

Πανεπιστημίου 25-29, Αθήνα

Τηλ.: 210-3214788, Φαξ: 213-0290729

  • Σχετικά Θέματα