Υγεία

Show_kalintika
Υγεία

Βιολογικά Καλλυντικά: Γιατί να τα επιλέξω;

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια, για τα βιολογικά τρόφιμα και τη συμβολή τους στην καλή μας υγεία. Πέραν όμως της διατροφής, το τελευταίο διάστημα έχουν… μπει για τα καλά στη ζωή μας και τα βιολογικά καλλυντικά. Trend της εποχής ή συνήθεια που ήρθε για να μείνει;

Με τον ίδιο τρόπο που ο σύγχρονος καταναλωτής ανησυχεί για τα τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο του, ανησυχεί και για τα προϊόντα που χρησιμοποιεί για τη φροντίδα του προσώπου και του σώματός του, αφού πια γνωρίζει καλά ότι οι ουσίες που περιέχονται στα καλλυντικά απορροφώνται από τους ιστούς του οργανισμού. Στην ανάγκη αυτή «απαντούν» τα βιολογικά καλλυντικά, που αφενός δεν προκαλούν τοξικότητα στον οργανισμό, αφ’ ετέρου είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Ο φαρμακοποιός κ. Αθανάσιος Παρασκευάς, μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα βιολογικά καλλυντικά, τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται, αλλά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τα προτιμούμε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι εννοούμε με τον όρο «βιολογικά καλλυντικά»; Τα βιολογικά καλλυντικά δεν περιέχουν ισχυρά συντηρητικά, πετροχημικά, βαζελίνη ή παραφίνη και μεταλλαγμένες ουσίες, πρόσθετα χρώματα ή αρώματα και οτιδήποτε τοξικό για την επιδερμίδα, τον οργανισμό και το περιβάλλον και φτιάχνονται αποκλειστικά από πιστοποιημένες πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας. «Στα βιολογικά καλλυντικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυσικές πηγές και μέθοδοι για την ανάπτυξη των φυτών. Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν αυστηρές απαιτήσεις και ακολουθούν πολύ συγκεκριμένα πρότυπα παραγωγής», εξηγεί ο κ. Παρασκευάς.

Γιατί να τα επιλέξω;
Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αυτό που μας συνδέει με το περιβάλλον, αυτό που πρώτο αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά και η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό να το φροντίζουμε με ό,τι πιο αγνό μας προσφέρει η φύση. Τα βιολογικά καλλυντικά ελέγχονται σε όλη τη διαδικασία παραγωγής τους, από την πρώτη ύλη, μέχρι το τελικό προϊόν, προκειμένου να είναι φιλικά προς το ανθρώπινο σώμα.
«Τα βιολογικά καλλυντικά δεν περιέχουν χημικές ουσίες όπως parabens, προπυλενογλυκόλη, χρωστικές ουσίες, σιλικόνη και άλλες ουσίες, που έχουν κατηγορηθεί για την εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενενεργειών στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και για τη ρύπανση του περιβάλλοντος με μη βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα. Περιέχουν φυτικά συστατικά, βιολογικής προέλευσης, τα οποία είναι συμβατά με την επιδερμίδα και παρουσιάζουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για όλο το σώμα. Δεν περιέχουν συνθετικά αρώματα, αλλά φυσικά αιθέρια έλαια, τα οποία δρουν ολιστικά, τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή, προάγοντας την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά με εντελώς φυσικό τρόπο και προσφέροντας μέγιστη καλλυντική ευχαρίστηση και αποτελεσματικότητα», εξηγεί ο φαρμακοποιός.
Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα, κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας, ενώ παράλληλα στηρίζουμε την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας και συνεπώς βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Εσείς ακόμα το σκέφτεστε;

Τι θα πρέπει να προσέχει κανείς κατά την επιλογή και την αγορά τους;
«Είναι σημαντικό ο καταναλωτής να διαβάζει τις ετικέτες των καλλυντικών που αγοράζει και να είναι ενήμερος για τα συστατικά που περιέχουν. Όπως ελέγχουμε, π.χ. τις ετικέτες στα τρόφιμα τα οποία αγοράζουμε και καταναλώνουμε, έτσι πρέπει να κάνουμε και στα καλλυντικά», εξηγεί ο ειδικός.

Πώς συντηρούνται και πόσο διαρκούν;
Στα βιολογικά καλλυντικά επιτρέπεται η χρήση συντηρητικών, που χρησιμοποιούνται και στον κλάδο των τροφίμων. Ως συντηρητικά χρησιμοποιούνται και διάφορα φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως τα αιθέρια έλαια, οι βιταμίνες C και Ε, τα εκχυλίσματα από πρόπολη, δενδρολίβανο κ.ά.
Αφού ανοιχθούν, τα καλλυντικά αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα σε διάστημα 3-12 μηνών. Η διάρκεια ζωής του προϊόντος αναγράφεται στη συσκευασία του ή μέσα σε σκίτσο που δείχνει τη συσκευασία με ανοικτό το καπάκι. Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί το προϊόν που έχουμε στα χέρια μας, θα έχει διάρκεια ζωής 12 μήνες, αν μέσα στο σκίτσο υπάρχει η ένδειξη 12Μ (=12 μήνες).

Γιατί τα βιολογικά είναι και οικολογικά;
Όταν αναφερόμαστε σε βιολογικά συστατικά, εννοούμε μόνο εκείνα τα οποία καλλιεργήθηκαν και παράχθηκαν σύμφωνα με συγκεκριμένα, αυστηρά οικολογικά κριτήρια. Οι μέθοδοι βιολογικής καλλιέργειας βρίσκονται σε αρμονία και «συνεργασία» με το οικοσύστημα, χωρίς να προσπαθούν να κυριαρχήσουν πάνω σε αυτό ή να το... υποτάξουν. Ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα και τη δυνατότητα στοιχεία του περιβάλλοντος να ενεργούν ως φυσικά εντομοκτόνα, μπορούμε να αποφύγουμε την εξάρτηση από τα συνθετικά χημικά και λιπάσματα.

 

info

Φαρμακείο: Παρασκευάς Αθανάσιος

Αγίου Κωνσταντίνου 40,

Εμπορικό Κέντρο «Αίθριο», Μαρούσι

Τηλ.: 210 6196955