Διατροφή

Show_zoumbaneas-itnerview_mathainoume-na-trome-sosta_for_web
Διατροφή

Ευάγγελος Ζουμπανέας: Πρέπει να μάθουμε να τρώμε σωστά

Το κενό της διατροφικής παιδείας στη χώρα μας, με τα διατροφικά λάθη να επιβιώνουν και να... διαιωνίζονται, έχει ασφαλώς μεγάλο μέρος της ευθύνης για την παχυσαρκία του πληθυσμού. Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, ο διαιτολόγος κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο "Thin Positive" (εκδόσεις Μεταίχμιο)- έναν εύκολο, εύχρηστο και κατανοητό οδηγό σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Μέσα σε 160 σελίδες, ο συγγραφέας εκπαιδεύει τον αναγνώστη να τρέφεται σωστά, καταθέτοντας μία δοκιμασμένη και επιτυχημένη στρατηγική, ώστε να μείνουμε για πάντα αδύνατοι.

 

Γιατί ονομάσατε το βιβλίο σας Thin Positive;

Γιατί στο βιβλίο περιγράφεται η διαδικασία μέσα από την οποία ένας άνθρωπος μπορεί να καταφέρει να είναι για πάντα αδύνατος. Το Thin Positive δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας, αλλά παρουσιάζει μία στρατηγική, που έχει εφαρμοστεί από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Τελικά, αδύνατος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Η φύση υπαγορεύει να είμαστε αδύνατοι, όπως ήταν οι άνθρωποι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αρχίσαμε να παχαίνουμε τα τελευταία 30-40 χρόνια. Αν λοιπόν γνωρίσουμε τη διαδικασία που εφάρμοζαν αυτοί οι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια και την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, αναπόφευκτα θα ενεργοποιήσουμε και πάλι το «γονίδιο» του να είμαστε αδύνατοι.

 

Στο βιβλίο σας γίνεται μια προσπάθεια οργάνωσης, συστηματοποίησης και απλοποίησης της πληροφορίας, με την εικονογράφηση, τα σκίτσα, τις φωτογραφίες και τους πίνακες...

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να το καταλάβουν ακόμη και παιδιά της Ε΄ και της ΣΤ΄ δημοτικού.

 

Μιλώντας για τα παιδιά, πόσο μεγάλο είναι το κενό της διατροφικής παιδείας στη χώρα μας;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 10% του πληθυσμού τρέφεται σωστά. Το θετικό είναι ωστόσο, ότι όσοι διαβάζουν το Τhin Ρositive διαπιστώνουν ότι πραγματικά παρέχει έναν πολύ απλό και κατανοητό τρόπο για να ακολουθήσει κάποιος μια σωστή διατροφή και να αποκτήσει σωστές συνήθειες. Στόχος του βιβλίου είναι να μάθει στους ανθρώπους να τρέφονται σωστά, να έχουν συγκεκριμένα γεύματα, να κάνουν τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων και να τρώνε συγκεκριμένες ώρες, ώστε να μην πεινάνε στη διάρκεια της ημέρας. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, δεν απαγορεύεται ούτε το γλυκό ούτε τα παχυντικά φαγητά. Αυτό που πρεσβεύει αυτή η μέθοδος, είναι να τρώμε πρώτα εκείνες τις τροφές που κάνουν καλό στην υγεία και στο σώμα μας, στην ψυχή και στο μυαλό μας και μετά οτιδήποτε άλλο.

Το «στοίχημα» είναι να καταφέρουμε να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από την πείνα μας, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε και τα φαινόμενα της πολυφαγίας. Η πράξη έχει αποδείξει, ότι όταν τρέφεσαι σωστά, σιγά σιγά απαλλάσσεσαι από την επιθυμία να φας οτιδήποτε ανθυγιεινό. Κι ακόμη κι αν το κάνεις, σπανίως θα φτάσεις στην υπερβολή. Το σώμα δηλαδή, αρχίζει να λειτουργεί σαν «δούρειος ίππος» απέναντι στα μη υγιεινά τρόφιμα.

 

Ποια είναι τα κυριότερα λάθη που κάνουμε και παχαίνουμε;

Το κακό ξεκινάει όταν στερούμε από τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά. Αν κάποιος φάει π.χ. ένα κομμάτι τούρτα, αντί για ένα γεύμα που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των θρεπτικών συστατικών, θα συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον, επειδή η τροφή δεν έχει θρεπτική αξία, το σώμα δεν ξέρει πώς να την αξιοποιήσει και θα τη μεταβολίσει σε λίπος. Δεύτερον, το σώμα, για να μεταβολίσει την τροφή σε λίπος, θα δαπανήσει θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη (μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες). Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός, θα αισθανθεί την ανεπάρκεια στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και θα συνεχίσει να αναζητά τροφή. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Το σώμα δεν το ενδιαφέρει αν θα πάρει το μαγνήσιο, από μία κουταλιά μουσκεμένους ξηρούς καρπούς ή από μία σοκολάτα, δεν το νοιάζει αν θα πάρει το ασβέστιο από ένα γιαούρτι ή ένα κιλό παγωτό.

 

Ένα μεγάλο θέμα σήμερα είναι το budget του σούπερ μάρκετ. Επειδή πολλοί πιστεύουν πως για να τρώει σήμερα κανείς υγιεινά πρέπει να ξοδέψει πολλά, τι θα μπορούσαμε να συμβουλέψουμε τους καταναλωτές;

Για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο, χρησιμοποιείται ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται σεροτονίνη. Για να παραχθεί σεροτονίνη, χρειάζεται να συνδυάσουμε μία φρέσκια τροφή (φρούτο, λαχανικό), με μια μικρή ποσότητα από υδατάνθρακες (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) και μία καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Μπορεί, λοιπόν, κανείς να φτιάξει ένα τέτοιο ισορροπημένο γεύμα χρησιμοποιώντας σολομό, λαχανάκια Βρυξελλών και κινόα, με κόστος 50 ευρώ και μπορεί να το κάνει και συνδυάζοντας ντομάτα, σαρδέλα και παξιμάδι, με κόστος 2 ευρώ! Όταν η τροφή φτάσει στο λεπτό έντερο, ο οργανισμός θα αναγνωρίσει βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, υδατάνθρακες. Δεν θα αναγνωρίσει τι έχεις φάει, θα αναγνωρίσει τα θρεπτικά συστατικά. Όλα είναι θέμα επιλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι, με πολύ απλά και φθηνά υλικά (αυτό το περιγράφω στο βιβλίο μου «Σεφ στο παρά πέντε»), μπορεί κανείς να φτιάξει πραγματικά αριστουργήματα!

Τελικά τι πρέπει να τρώμε για να παραμείνουμε λεπτοί και υγιείς;

Το βασικό πλάνο είναι να τρώμε 3 κύρια γεύματα, σωστά συνδυασμένα, που να παρέχουν επαρκή ποσότητα σε θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες, καλά λίπη, καλούς υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Ενδιάμεσα από τα γεύματα, είναι σημαντικό να τρώμε κάποιο φρούτο (φρέσκο ή ξερό) και κάποιο σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες, ώστε να παραμένουμε χορτάτοι, μέχρι το επόμενο γεύμα. Όλα αυτά περιγράφονται στο βιβλίο αναλυτικά, με χρώματα, σχήματα και ωραίους συνδυασμούς.

 

Στο βιβλίο προτάσσεται ως βασικότερο στοιχείο της διατροφής η πρωτεΐνη, αντί των υδατανθράκων που πιστεύαμε μέχρι σήμερα...

Πρόκειται για μία πλάνη που δημιουργήθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας. Στην προσπάθειά του να πουλήσει τα αμερικανικά άλευρα (καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι) δημιούργησε τη διατροφική πυραμίδα, βάζοντας στη βάση της τους υδατάνθρακες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή βασίζεται κυρίως στην επάρκεια σε πρωτεΐνη, με μικρές ποσότητες υδατανθράκων, ικανοποιητικές ποσότητες λαχανικών και περιορισμένες ποσότητες φρούτων. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιοχημική ισορροπία του οργανισμού. Θυμίζω αυτό που ανέφερα και παραπάνω: όταν το σώμα μας έχει επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, δεν αισθάνεται την ανάγκη να αναζητήσει τροφή. Το σώμα μας έχει την ανάγκη αναζήτησης τροφής, όχι για να γεμίσει το στομάχι του, αλλά επειδή αναζητά θρεπτικά συστατικά. Άπαξ και τα λάβει, σταματά να ζητάει φαγητό.

Πόσο σημαντικά είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Είναι απαραίτητα. Ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι σωστά φτιαγμένο, με τη συνέργεια των συμπληρωμάτων διατροφής (που επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου), δίνει πολύ εύκολα την αίσθηση της ευεξίας και της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το στρες απογυμνώνει τον οργανισμό από θρεπτικά συστατικά. Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν άνθρωπο που ζει στην πόλη που να μην παίρνει συμπληρώματα διατροφής, για να ενισχύσει τον οργανισμό του. Ο μόνος που δεν χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής είναι εκείνος που ό,τι τρώει είναι από τη στάνη ή το μποστάνι του, που ζει στην εξοχή και αναπνέει καθαρό οξυγόνο, που πίνει νερό από πηγή και βλέπει το απέραντο γαλάζιο...

 

Στο βιβλίο σας δίνετε πολύ μεγάλη έμφαση στην πιστή τήρηση ενός διατροφικού προγράμματος. Πρέπει να τρώμε με το ...ρολόι, ακόμη κι αν δεν πεινάμε;

Στην αρχή τουλάχιστον, ναι. Κι αυτό γιατί ο βασικός νευροδιαβιβαστής που δίνει την αίσθηση του κορεσμού με περιορισμένη ποσότητα τροφής, είναι η σεροτονίνη. Με ένα καλό γεύμα λαμβάνουμε ποσότητα σεροτονίνης που επαρκεί για περίπου 6 ώρες. Άρα, κάθε 6 ώρες περίπου χρειαζόμαστε ένα γεύμα που να μας παρέχει αυτήν την ουσία.

Από την άλλη πλευρά, κάθε 4 ώρες ο εγκέφαλος καταναλώνει όλα τα αποθέματα γλυκόζης που υπάρχουν στο αίμα. Αν, λοιπόν, κάθε 3 ώρες του δίνουμε μία πηγή γλυκόζης, π.χ. φρέσκα φρούτα ή κάποιο σνακ υψηλό σε φυτικές ίνες, θα ξεπεράσουμε τον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας, που μας κάνει, όταν έρχεται η ώρα του γεύματος, να τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού απ’ όση χρειαζόμαστε.

Χρειάζεται επομένως προγραμματισμός και οργάνωση των γευμάτων, ακόμη κι όταν είμαστε εκτός σπιτιού. Μετά από κάποιο διάστημα, το βιολογικό ρολόι του οργανισμού θα ρυθμιστεί και θα αναζητά τροφή τις συγκεκριμένες ώρες που έχει «μάθει» να τρώει.

 

Πόσο σημαντική είναι η άσκηση;

Ο δρόμος προς το υγιές σωματικό βάρος έχει δύο «πόδια»: την άσκηση και τη διατροφή. Με την άσκηση, ένας άνθρωπος είναι «καταδικασμένος» να παραμείνει αδύνατος. Τη δεκαετία του 1970, ο πιο... τεμπέλης έκανε μισό μαραθώνιο την εβδομάδα για να μπορέσει να πάει στις δουλειές του, περίπου 4-5 χιλιόμετρα την ημέρα. Οι άνθρωποι σήμερα, σπάνια το κάνουν αυτό. Αν παρατηρήσουμε τους λαχειοπώλες, που περπατούν χιλιόμετρα καθημερινά, θα δούμε ότι δεν υπάρχει υπέρβαρος λαχειοπώλης. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η κίνηση, η καθημερινή κίνηση.

Με την άσκηση, από μηχανή αποθήκευσης λίπους, ο οργανισμός γίνεται μηχανή καύσης θερμίδων. Πρέπει, λοιπόν, να βάλουμε στο μυαλό μας, ότι η διατροφή και η άσκηση, μαζί με τα συμπληρώματα διατροφής, είναι ο μόνος δρόμος προς την επίτευξη ενός ιδανικού σωματικού βάρους.

 

TΗΙΝ… positive

Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το να είναι κάποιος ΠΑΧΥΣ ή ΛΕΠΤΟΣ δεν είναι θέμα δίαιτας αλλά θέμα φιλοσοφίας και προσωπικής σχέσης με το φαγητό.

Όπως το σώμα διαθέτει τους μηχανισμούς να θρέψει ένα σπασμένο κόκαλο, μέσα από τους ίδιους μηχανισμούς μπορεί να αντιστρέψει ακόμη και την παχυσαρκία. Αρκεί να βρει το κατάλληλο θρεπτικό υπόστρωμα ώστε να λειτουργήσουν επαρκώς και αποτελεσματικά οι μηχανισμοί αυτό-ΐασης που διαθέτει.

Το μεγάλο στοίχημα που κερδίζει το βιβλίο Thin… positive, είναι ότι ο διαιτολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας μέσα από την εικοσαετή εμπειρία του στο χώρο της διατροφής, παρουσιάζει μια επιτυχημένη και ιδιαίτερα πρακτική μέθοδο, ώστε τα άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν και πάλι ένα ιδανικό σωματικό βάρος, να καταφέρουν να διατηρήσουν το πρόγραμμα της διατροφής τους δίχως να παλεύουν διαρκώς με την πείνα τους, μαθαίνοντας παράλληλα τον τρόπο να το διατηρήσουν εφ’ όρου ζωής.

Στα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Για την ηλεκτρονική έκδοση επισκεφθείτε:

• Για ipad, και iphone: https://itunes.apple.com/gr/app/metaixmio/id600370084?mt=8

• Για εφαρμογές Android: http://www.adobe.com/products/digital-editions.html

 

 

who is who

Ευάγγελος Ζουμπανέας

Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity

Είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών – ΚΕΑΔΔ (www.keadd.gr), που συνεργάζεται αποκλειστικά με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED), εκπαιδεύοντας διαιτολόγους στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Έχει διατελέσει υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας - Παίδων Α. Κυριακού, ενώ από το 2007 είναι τακτικός εξωτερικός συνεργάτης της μονάδας.

Είναι συνιδρυτής (μαζί με τον Μ. Μανωλαράκη) της επιστημονικής ομάδας Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης, στην οποία συμμετέχουν αξιόλογοι συνεργάτες από όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 εκδίδουν το επιστημονικό περιοδικό Διατροφή Health &

Welness και είναι υπεύθυνοι ύλης του site

www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα την Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε ελληνικά και παγκόσμια συνέδρια.

Έχει συγγράψει, με τον Μ. Μανωλαράκη, το βιβλίο «Τι καλό θα μαγειρέψεις ...σήμερα μαμά;» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), που έχει πουλήσει περισσότερα από 20.000 αντίτυπα.

Ακολούθησε το βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία», που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες.

Τον Μάιο του 2010 εξέδωσε το βιβλίο «Σεφ... στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους». Διατηρεί προσωπικό γραφείο στη Νέα Ιωνία, από το 1995.

Ραντεβού στο τηλ. 2102718360 ή μέσω Ίντερνετ: http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas