Ομορφιά

Show_%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%8d%ce%b4%ce%b1
Ομορφιά

Ομορφιά με άρωμα… καρύδας

Της Λυδίας Παπαευαγγέλου

Το άρωμά της θυμίζει εξωτικές παραλίες. Η υπέροχη γεύση της  προσθέτει μία θεϊκή πινελιά σε πολλά πιάτα. Είναι αφράτη και γευστική. Την καρύδα τη λατρεύουμε για την ιδιαίτερη γεύση της, τώρα όμως έχουμε έναν ακόμη λόγο! Χάρη στις μοναδικές ενυδατικές και θρεπτικές της ιδιότητες, μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος της ομορφιάς μας.

 

Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με την καταγωγή της καρύδας, καθώς άλλοι εντοπίζουν την πρώτη της εμφάνιση στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοδυτικές ακτές της νοτίου Αμερικής. Όπως και να έχει, η καρύδα εξαπλώθηκε στις περισσότερες τροπικές περιοχές της Γης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε φοίνικας «παράγει» κατά μέσο όρο 75 καρύδες το χρόνο!

Η καρύδα αποτελεί την κύρια πηγή τροφής για όσους ζουν στους τροπικούς κύκλους, εδώ και αιώνες, η χρήση της όμως στη βιομηχανία και την κοσμετολογία την έχουν καθιερώσει, τα τελευταία ιδίως χρόνια, ως ένα προϊόν με πολλά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την εξωτερική μας εμφάνιση. Το έλαιο καρύδας αντέχει στη θερμότητα και έτσι είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Οξειδώνεται αργά και έχει διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια ή περισσότερο.

 

Δραστικά συστατικά

H καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Tο ανθρώπινο δέρμα αντιδρά πολύ θετικά στα ευεργετικά συστατικά της καρύδας, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωσή του.

Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές και θρεπτικό έλαιο που προέρχεται από τη σάρκα ώριμων καρύδων. Tο παρθένο λάδι καρύδας χάρη στη μικρή μοριακή δομή του, επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό. Επίσης, το λάδι από καρύδα, είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προστατεύοντας το δέρμα από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών.

Στην κοσμετολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E και φυσικά καροτένια. Σε αυτή τη δράση συμβάλλει και το λαουρικό οξύ που περιέχεται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στην καρύδα.

Η φαρμακοποιός κ. Ελένη Βαξεβανάκη, μας εξηγεί τα οφέλη της καρύδας για την υγεία και την εμφάνισή μας. «Η καρύδα  είναι ιδιαίτερα θρεπτική και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα καρύδας περιέχει χαλκό και βιταμίνη C, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δύναμη, την ευελιξία και την ελαστικότητα του δέρματός μας. Χάρη στις πολύτιμες ιδιότητές της, το έλαιο καρύδας χρησιμοποιείται σε καλλυντικά προϊόντα για τη θεραπεία των ρυτίδων και την καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης και της χαλάρωσης της επιδερμίδας. Λόγω των πολλαπλών της δράσεων, η καρύδα χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς, καθώς  προάγει τη διατήρηση της υγρασίας, τη σφριγηλότητα και τον τόνο της επιδερμίδας, θρέφοντάς την σε βάθος. Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ χρησιμοποιείται ως προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, που είναι πολύ χρήσιμες στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του δέρματος, όπως οι λοιμώξεις και οι πληγές».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες της καρύδας για την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών, η κ. Βαξεβανάκη εξηγεί ότι, «το έλαιο καρύδας διεισδύει στο εσωτερικό της τρίχας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και χαρίζοντάς τους λαμπερή εμφάνιση. Αποτελεί εξαιρετικό μαλακτικό και παρέχει τις βασικές πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη θρέψη των ταλαιπωρημένων μαλλιών, αλλά και για μαλλιά λεπτά και άτονα, χαρίζοντάς τους όγκο και λάμψη. Με ιδιαίτερα ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες για την επιδερμίδα και τα μαλλιά, προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και θρέψη. Το έλαιο καρύδας δρα ως αποτελεσματικός ενυδατικός παράγοντας για όλους τους τύπους δέρματος, συμβάλλει στην πρόληψη της ξηρότητας και καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων και τη χαλάρωση του δέρματος, που συνήθως γίνονται εμφανή με τη γήρανση».

 

Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο καρύδας;

Το έλαιο καρύδας είναι εξαιρετικά ενυδατικό για το δέρμα, γιατί περιέχει τριγλυκερίδια μεσαίας αλύσου. Πρόκειται για φυσικά λίπη, τα οποία εισχωρούν βαθιά, ενυδατώνουν και μαλακώνουν το δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει δρουν σαν «προστατευτικό τείχος» ενάντια στη περιβαλλοντική μόλυνση και τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Ε, ισχυρό αντιοξειδωτικό  που επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος από εγκαύματα, ουλές και τραύματα. Το έλαιο καρύδας προστατεύει επίσης ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Info

Βαξεβανάκη Ελένη,
Φαρμακοποιός

Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 37,
Γλυφάδα,

τηλ.: 2108944093

e-mail: araliapharmacy@gmail.com