Ομορφιά

Show_teleia_epidermida
Ομορφιά

Τέλεια επιδερμίδα και τον χειμώνα!

της Παρασκευής Μπατή

Είναι γεγονός πως οι χαμηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και ο αέρας ταλαιπωρούν την επιδερμίδα μας. Οι έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα αφυδατώνουν εξαιρετικά το δέρμα. Μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και νεανικό ή μήπως η ξηρότητα είναι αναπόφευκτη; Η φαρμακοποιός κυρία Αλεξάνδρα Τεμπονέρα μας δίνει απλές συμβουλές, για λαμπερή επιδερμίδα που ακτινοβολεί από υγεία!

 

Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε πως η επιδερμίδα μας χρειάζεται περισσότερη προσοχή και φροντίδα τους θερινούς μήνες. Λάθος! Η ενυδάτωση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και τον χειμώνα. Οι εναλλαγές ζέστης και κρύου, κάνουν την ανάγκη για περιποίηση και φροντίδα της επιδερμίδας επιτακτική. O χειμώνας μπορεί να σημαίνει χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, βόρειους ανέµους και χιόνια, αλλά σημαίνει και ξηρασία ή παρατεταμένη ηλιοφάνεια. Όλες αυτές οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την ποιότητα του δέρματος. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μπορούμε να προσαρμόζουμε την περιποίηση του δέρματός μας στις καιρικές συνθήκες.

 

► ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

«Για μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα, θα πρέπει καθημερινά, πρωί και βράδυ, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας, να κάνουμε έναν καλό καθαρισμό στην επιδερμίδα μας, με τα κατάλληλα προϊόντα. Αν έχουμε, για παράδειγμα, ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε γαλάκτωμα και λοσιόν καθαρισμού χωρίς αλκοόλ. Έπειτα, έναν ενυδατικό ορό και μετά μία κρέμα ενυδάτωσης και θρέψης. Επίσης, 2-3 φορές την εβδομάδα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα απαλό peeling και μια μάσκα ενυδάτωσης, αντιγήρανσης, λάμψης ή αποτοξίνωσης, ανάλογα με την ηλικία μας», τονίζει η κυρία Τεμπονέρα.
Αν, με την ολοκλήρωση του καθαρισμού, νιώθετε το δέρμα να «τραβάει», προμηθευτείτε προϊόντα για δέρμα λίγο πιο ξηρό από το δικό σας, ενώ αν έχετε ήδη πολύ ξηρό δέρμα, δοκιμάστε προϊόντα σε μορφή ελαίου. Η κατάλληλη ενυδατική κρέμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς. Οπότε πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στην επιλογή της κρέμας σας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις κρέμες – γαλακτώματα σώματος, χεριών και νυχιών.
«Σε μια λιπαρή επιδερμίδα, αντίθετα», συνεχίζει η κυρία Τεμπονέρα, «τα προϊόντα καθαρισμού θα πρέπει να είναι καθαριστικά, σε στερεή ή υγρή μορφή, με ή χωρίς σαπούνι, ώστε να απομακρύνουν τη λιπαρότητα του δέρματος. Δεν πρέπει να παραλείπουμε να συμπληρώνουμε τη φροντίδα του δέρματός μας, χρησιμοποιώντας ορούς και κρέμες με σμηγματορρυθμιστική δράση. Συμπληρωματικά, είναι καλό να χρησιμοποιούμε τακτικά ένα peeling με κόκκους και μάσκες με καθαριστική δράση (π.χ. με συστατικά της Νεκράς θάλασσας ή με τεϊόδεντρο)».
Το χειμώνα, είναι επίσης σημαντικό το δέρμα να επανακτά τα λιπίδια που χάνονται, με κρέμες και ορούς ενισχυμένης ενυδάτωσης και αποκατάστασης. Τέλος, είναι σημαντικό «να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες C και Ε για αντιοξειδωτική προστασία και παραγωγή κολλαγόνου, να χρησιμοποιούμε θρεπτικές κρέμες και να πίνουμε άφθονο νερό. Το πιο σημαντικό είναι όμως, να μην παραλείπουμε την αντηλιακή προστασία που θα πρέπει να συνεχίζεται όλον τον χρόνο». Παρά το γεγονός ότι πολλές ημέρες τα σύννεφα καλύπτουν τον ήλιο και η διάρκεια της ημέρας είναι μικρή, επιβάλλεται να συνεχίσετε τη χρήση αντηλιακού με δείκτη τουλάχιστον 15, για να προστατεύσετε το πρόσωπό σας από τη βλαβερή ακτινοβολία UV.

 

► Μακριά από τα λάθη!

«Τα λάθη που συνήθως κάνουν οι γυναίκες εις βάρος του δέρματός τους, είναι ότι πηγαίνουν για ύπνο χωρίς να αφαιρούν το μακιγιάζ τους, ότι δεν κάνουν καθαρισμό προσώπου ή παραλείπουν τη χρήση κρέμας νυκτός και κρέμας ματιών, αν και είναι πολύ σημαντικές για μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα. «Θα πρέπει να θυμάστε, ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν χαλαρώνετε μόνο εσείς, αλλά και το δέρμα, με αποτέλεσμα να απορροφά καλύτερα τα δραστικά συστατικά των καλλυντικών», υποστηρίζει η κυρία Τεμπονέρα. Γι’ αυτό, όσο κουρασμένες και να νιώθετε, είναι σημαντικό να θυμάστε πως και το δέρμα σας είναι ταλαιπωρημένο και χρειάζεται φροντίδα και ξεκούραση…

 

► Συμβουλές για λαμπερή επιδερμίδα

Το μυστικό της λαμπερής επιδερμίδας, κρύβεται στα προϊόντα περιποίησης, σημειώνει η κυρία Τεμπονέρα. «Οι γυναίκες θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν αλλά και να επιλέγουν τα κατάλληλα προϊόντα ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας τους. Με λίγα λόγια, ένα καλλυντικό θα πρέπει στη σύστασή του να δίνει μεγάλη βάση στους ενυδατικούς παράγοντες, στις βιταμίνες και στο κολλαγόνο. Στα φαρμακεία, κυκλοφορούν σήμερα φυσικά προϊόντα  που χαρίζουν εξαιρετικά αποτελέσματα».
Δυστυχώς σήμερα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, πολλές γυναίκες τείνουν να παραμελούν τη φροντίδα του προσώπου τους. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να θυμάται πως η οµορφιά, τις περισσότερες φορές, δεν είναι ζήτηµα του ποσού που θα ξοδέψει, αλλά ζήτηµα συνέπειας, τακτικής φροντίδας του δέρµατος και σωστής χρήσης των κατάλληλων προϊόντων.
Για να υποδεχτείτε λοιπόν την άνοιξη λαμπερή και πιο όμορφη από ποτέ, η κυρία Τεμπονέρα προτείνει, εκτός από τον καλό καθαρισμό, την τακτική εφαρμογή ενυδατικής και αντηλιακής κρέμας.

 

Απολέπιση:
Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρώνουμε την περιποίηση της επιδερμίδας μας με μια απολέπιση. «Για τις πιο ευαίσθητες, ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, χρησιμοποιούμε ήπια προϊόντα με λεπτούς κόκκους. Αντίθετα, στις πιο ξηρές επιδερμίδες χρησιμοποιούμε προϊόντα με χονδρούς κόκκους, για βαθιά απολέπιση. Χάρη σε αυτό, απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα, διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται οι τοξίνες. Έτσι, το δέρμα μας είναι έτοιμο να απορροφήσει καλύτερα τα προϊόντα ομορφιάς», σημειώνει η φαρμακοποιός.

 

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση:
Το έχουμε πει πολλές φορές, το λέµε και πάλι. Λόγω των απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας, το δέρμα μας αφυδατώνεται και δεν μπορεί να αναδειχθεί η ομορφιά του. Ποιο είναι το μυστικό; Ένας ορός (σέρουµ) ενυδάτωσης! Με το που θα το προσθέσετε στη σειρά περιποίησης, θα δείτε άμεσα τα αποτελέσματα στον... καθρέφτη σας!

 

► Σώμα από βελούδο:
Μπορεί το χειμώνα, η επιδερμίδα του σώματος μας να είναι «κρυμμένη» κάτω από παλτό και πουλοβεράκια, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αμελούμε τη φροντίδα του. Ένα απολεπιστικό προϊόν στο ντους, µια φορά την εβδομάδα, για τη συνολική ανανέωση της επιδερμίδας και η συστηματική ενυδάτωση (γαλάκτωµα, κρέµα ή βούτυρο για τις γυναίκες µε πιο ξηρή επιδερμίδα) µετά από κάθε ντους, είναι απαραίτητα, ώστε το καλοκαίρι να είστε έτοιμη για μια σούπερ αποκάλυψη!