Lifestyle

Show_mazi
Lifestyle

Μαζί στη ζωή, μαζί και στη δουλειά;

της Βιβέττας Λαϊνιώτη

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ζευγαριών που δουλεύουν μαζί, ειδικά στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις. Τι σημαίνει όμως να μοιράζεσαι όλη την ημέρα με το σύντροφό σου; Αυτή η συνύπαρξη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση; Στις γραμμές που ακολουθούν σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό επιβίωσης για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα και να κρατήσετε τον έρωτα σας δυνατό,  ακόμη κι όταν είστε μαζί με τον σύντροφό σας 24 ώρες το 24ωρο…

 

Διαφωνίες και προβλήματα στις σχέσεις πάντα υπάρχουν και είναι λογικό και υγιές. Τι συμβαίνει όμως όταν ο σύντροφος είναι και συνεργάτης ή συνάδελφος; Εκεί, τα πράγματα περιπλέκονται και μπορεί πιο εύκολα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι σχέσεις να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Διαφωνίες μπορεί να δημιουργηθούν για πολλούς λόγους, είτε γιατί η γυναίκα αμείβεται περισσότερο από τον άνδρα, είτε γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν το γεγονός της συνύπαρξης  στη δουλειά, είτε λόγω προαγωγής του ενός και όχι του άλλου. Προβλήματα ενδεχομένως μπορούν να δημιουργηθούν και από τις συναδελφικές σχέσεις με τους άλλους εργαζόμενους. Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές εξαιρέσεις! Βασιζόμενοι σε αυτές, στα ζευγάρια δηλαδή που συνυπάρχουν θαυμάσια στη δουλειά,  θα αναζητήσουμε το μυστικό της επιτυχημένης συμβίωσης στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο.

 

►Ζευγάρια προς μίμηση

Ζευγάρια που δουλεύουν μαζί νιώθουν συχνά πολύ τυχεροί  που εργάζονται καθημερινά με τον άνθρωπο που αγαπούν. Αναφέρουν πως τους χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσα από τη δουλειά καταφέρνουν να περνούν ακόμα περισσότερο χρόνο μαζί με το σύντροφό τους. Τι είναι αυτό όμως που κάνει μια τέτοια σχέση μακροχρόνια και ταυτόχρονα επιτυχημένη; Η ψυχολόγος Δρ Μάρσα Κολέτση δίνει κάποιες οδηγίες για ζευγάρια που ζουν και εργάζονται μαζί, ώστε να αποφύγουν τις... κακοτοπιές.

 

►Αμοιβαία συμφωνημένοι ρόλοι

Ένας ασαφής ορισμός των ρόλων και των προσδοκιών στο κοινό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική αιτία σύγκρουσης. Είναι σημαντικό για το ζευγάρι να έχει αναγνωρίσει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του καθενός στον εργασιακό του χώρο, οι κανόνες συμπεριφοράς που διέπουν την εργασιακή σχέση και τα χαρακτηριστικά της. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο όταν ο ένας από τους δύο κατέχει υψηλότερη διοικητικά θέση από τον άλλο και αυτό συνεπάγεται υψηλότερες οικονομικές απολαβές. Έτσι, δημιουργείται ανισότητα ως προς την εξουσία και το status του ζευγαριού. Πιο έντονα είναι τα προβλήματα, όταν η υψηλότερη θέση ανήκει στη γυναίκα, ενώ όταν αυτό ισχύει για τον άνδρα τότε εισπράττεται πιο θετικά από τη γυναίκα, ακολουθώντας τις κοινωνικές νόρμες. Η διατήρηση ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας στο ζευγάρι θα βοηθήσει στην επίλυση των δυσκολιών και θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν εγκαίρως πιθανά προβλήματα. Αμοιβαία συμφωνηθέντες ρόλοι θα πρέπει να εφαρμόζονται και στο σπίτι, π.χ. ποιος είναι υπεύθυνος για το μαγείρεμα, για τα οικονομικά, τα ψώνια κ.ά. Οι περισσότερες σχέσεις αποτυγχάνουν, επειδή οι ρόλοι τους  δεν έχουν συμφωνηθεί.
Όταν σημάνει το τέλος της εργασιακής μέρας, αντί να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλον, αναζητώντας έναν ξεχωριστό χώρο για να ξεδώσει και να ξεκουραστεί, καλό θα ήταν να λειτουργήσουν σαν ένα  ερωτευμένο ζευγάρι και να οργανώσουν μία κοινή έξοδο, να πάνε για φαγητό ή μία βόλτα, αξιοποιώντας τον κοινό τους χρόνο για να τονώσουν την ερωτική / συντροφική πλευρά της σχέσης τους.

 

►Ας ξεχάσουμε για λίγο τη δουλειά…

Κάθε ζευγάρι συμφωνεί ένα  προσυμφωνηθέν χρονικό διάστημα της μέρας, κατά το οποίο δεν συζητά θέματα που σχετίζονται με την εργασία. Αυτό δίνει την ευκαιρία να διαφοροποιούν την εργασιακή τους σχέση από την  προσωπική και να προσφέρουν χρόνο και προϋποθέσεις για τη δεύτερη, προστατεύοντάς την από τα βάρη και τις ευθύνες του γραφείου. Οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων υποστηρίζουν ότι τα θέματα της δουλειάς θα πρέπει να παραμένουν στη δουλειά και να μην τα «κουβαλάει» το ζευγάρι στο σπίτι. Επειδή όμως αυτό συχνά είναι ανέφικτο, η συναίνεση σε μερικές ώρες την ημέρα από τις οποίες έχει εξοβελιστεί η δουλειά,  προστατεύει το ζευγάρι αποτελεσματικά.

 

►Συζητάτε τα εργασιακά σε δημόσιο χώρο

Όταν έχει  προκύψει κάποιο θέμα στην εργασία που θεωρείται «δύσκολο» ή «ευαίσθητο» και πρέπει να διευθετηθεί, είναι πιθανό να προκαλέσει  δυσκολίες και διαφωνίες στο ζευγάρι. Γι’ αυτό καλό θα ήταν αυτό το θέμα να μην συζητηθεί στο γραφείο και σε καμία περίπτωση στο σπίτι. Η συνάντηση σε έναν δημόσιο χώρο, δημιουργεί μια αίσθηση ουδετερότητας και επαγγελματισμού, βοηθάει ώστε να μην εκτραπεί η συζήτηση και προστατεύει τον χώρο του σπιτιού, ώστε να μη συνδέεται ψυχολογικά με εντάσεις, επαγγελματικές διαφωνίες και καυγάδες.

 

►Συνεργασία με άλλους ανθρώπους

Ζευγάρια που εργάζονται μαζί, πρέπει να φροντίζουν να μην απομονώνονται στο εργασιακό τους περιβάλλον. Θα πρέπει να επιδιώκουν να συνεργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο με συναδέλφους, ξεχωριστά και διαφορετικά, ώστε να έχουν έναν ευρύτερο εργασιακό κύκλο συνεργατών, που θα τους παρέχει στήριξη, καινούργιες ιδέες και συναδελφική  αλληλεγγύη. Δεν θα πρέπει να αποσκοπούν στο να αποτελούν μία απομονωμένη δυάδα, αλλά να συμπεριφέρονται ως δύο άτομα που ναι μεν έχουν κοινή προσωπική ζωή, αλλά μπορούν να διατηρούν μία αυτόνομη εργασιακή σχέση και να σχετίζονται με τους συναδέλφους τους ως ξεχωριστές και αυτόνομες οντότητες, όπως θα συνέβαινε και στην περίπτωση που θα είχαν ξεχωριστές δουλειές.

 

►Διατήρηση προσωπικών για τον καθένα φίλων

Μία από τις συνήθεις παγίδες στις οποίες πέφτουν τα ζευγάρια που ζουν και εργάζονται μαζί, είναι ότι συχνά η σχέση λειτουργεί σαν λιμάνι και έτσι δεν φροντίζουν να διατηρήσουν υπάρχουσες φιλικές σχέσεις ή να αναζητήσουν νέες. Είναι όμως ουτοπικό να θεωρούμε ότι ένα άτομο, όποιο κι αν είναι αυτό, μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες μας για κοινωνικότητα και συναναστροφή. Οι γυναίκες χρειάζονται φίλες, ώστε να συζητούν τα δικά τους, να έχουν κοινές εξόδους, να μιλούν συχνά στο τηλέφωνο  κ.ο.κ. Οι άνδρες χρειάζονται επίσης φίλους για να συνδεθούν με αυτούς μέσω  κοινών δραστηριοτήτων, π.χ. παρακολούθηση κάποιου αθλητικού αγώνα, κάποιο κοινό χόμπι, έξοδος ανδροπαρέας για ένα ποτό ή φαγητό κ.ο.κ.

 

►Οι τελετουργίες στη σχέση

Οι τελετουργίες είναι συμπεριφορές που μοιράζεται το ζευγάρι και αποτελούν τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από κάθε άλλο και το κάνουν μοναδικό.  Οι τελετουργίες δεν θα πρέπει να μπερδεύονται με τις συνήθειες, οι οποίες είναι μη συνειδητές και εκτελούνται μηχανιστικά ή ενστικτωδώς. Συνήθεια είναι το να κάνει π.χ. η γυναίκα ντους με την πόρτα ανοιχτή, ή όταν ο σύζυγος αφήνει το πιάτο του στο τραπέζι όταν φάει το πρωινό. Τελετουργία είναι όταν το ζευγάρι επιλέγει να περνάει τις Παρασκευές με συγκεκριμένο τρόπο, ανοίγοντας π.χ. ένα μπουκάλι κρασί και βλέποντας αγαπημένες ταινίες, όταν έχουν έναν ειδικό χαιρετισμό όταν συναντιούνται ή ο τρόπος που κοιμούνται το βράδυ. Οι τελετουργίες ανανεώνουν τη σχέση και παρέχουν μία αίσθηση ειδικής δέσμευσης του ενός προς τον άλλο, φανερώνουν τον ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας που έχει αναπτύξει το ζευγάρι και το δέσιμο του ενός προς τον άλλον.

Η σχέση θα πρέπει να  αποτελεί προτεραιότητα, πάνω από συμφέροντα, εγωισμό και φιλοδοξίες. Το κάθε μέλος θα πρέπει να τοποθετεί το άλλο σε απόλυτη προτεραιότητα και να το  δείχνει εμπράκτως, καθημερινά, λεκτικά και πρακτικά. Η διατήρηση μιας σχέσης χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια, ανιδιοτελή αφοσίωση και διαρκή επένδυση για να κρατήσει την αρχική της φλόγα και να αντισταθεί κατά το δυνατόν στην αναπόφευκτη φθορά.