Υγεία

Show_10_symvoules
Υγεία

9 συμβουλές για έναν πιο υγιή προστάτη

Σύμφωνα με τον ουρολόγο, κ. Ιωάννη Παπαϊωάννου, για έναν πιο υγιή προστάτη, ένας άνδρας θα πρέπει:

1. Να αποφεύγει τα βαριά αλκοολούχα ποτά.

2. Να αποφεύγει τις πολύ ξινές τροφές και τα μπαχαρικά.

3. Να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, όπως το Saw Palmetto της Solgar, που  παρουσιάζει ήπια φυσική αντιφλεγμονώδη δράση και αναστέλλει τη διαδικασία της υπερπλασίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του φυσιολογικού μεγέθους και της λειτουργίας του προστάτη. Το εκχύλισμα του καρπού του Saw Plametto, ένα μικρό είδος φοίνικα που συναντάται στις Δυτικές Ινδίες και τις ακτές του Ατλαντικού της Αμερικής και το οποίο αποτελεί το βασικό συστατικό του συμπληρώματος διατροφής Saw Palmetto της Solgar, διαθέτει διουρητικές και ήπιες αντισηπτικές για το ουροποιητικό ιδιότητες, ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της υγείας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Το Saw Palmetto της Solgar μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις χρόνιας κυστίτιδας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και των συμπτωμάτων της, όπως η δυσκολία στην ούρηση και η συχνοουρία. «Η βοτανοθεραπεία ενδείκνυται όταν το επιλέξει ο ασθενής, όταν υπάρχει χρόνια φλεγμονή και όταν τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα έντονα, ώστε να χορηγηθεί πιο ισχυρό φάρμακο. Το Saw Palmetto έχει παρόμοια δράση με τα φάρμακα, και συγκεκριμένα με τη φιναστερίδη και την ντουταστερίδη, όσον αφορά στην αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

4. Να καταναλώνει άφθονα φρούτα και λαχανικά. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και ουσίες όπως κιτρικά, σελήνιο και μαγνήσιο, που συμβάλλουν στην πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, βοηθώντας στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην ενίσχυση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του προστάτη.

5. Να μην αναβάλλει την ούρηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

6. Να προσέχει τις σεξουαλικές του συνήθειες, αποφεύγοντας τις συχνές εναλλαγές συντρόφων και χρησιμοποιώντας προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή.

7. Να έχει τακτικές σεξουαλικές επαφές, φροντίζοντας να εκσπερματίζει τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

8. Να αποφεύγει την πολύωρη χρήση ποδηλάτου / μοτοποδηλάτου.

9. Να κάνει προληπτικούς ελέγχους. Συστήνεται στους άνδρες άνω των 50 ετών να εξετάζονται από τον γιατρό τους, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ώστε να μπορεί αυτός να παρέμβει όταν ακόμη τα συμπτώματα είναι ήπια. Επίσης, συστήνεται η πραγματοποίηση προληπτικού ελέγχου επί συμπτωμάτων, αλλά και ένα PSA και ένα υπερηχογράφημα αναφοράς μετά τα 40.