Υγεία

Show_proviotikavsantiviotika
Υγεία

Προβιοτικά VS Αντιβιοτικών

της Βιβέττας Λαϊνιώτη

«Τα προβιοτικά πρέπει να συνοδεύουν όλες τις περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικών. Ο αριθμός των φιλικών βακτηριδίων στον οργανισμό ελαττώνεται με τη χρήση των αντιβιοτικών. Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε επικράτηση βλαβερών μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα κολπικές μυκητιάσεις στα κορίτσια και τις γυναίκες και διάρροιες σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά», συμπληρώνει η ειδικός.

Μερικοί καταναλώνουν γιαούρτι για την αποφυγή των παραπάνω προβλημάτων. Ωστόσο, το γιαούρτι περιέχει πολύ λίγα έως καθόλου προβιοτικά. Καλό είναι λοιπόν, για την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού μας να προτιμάμε τη λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών. «Μην ξεχνάτε ότι η λήψη προβιοτικών πρέπει να γίνεται 2 ώρες πριν τη λήψη της αντιβίωσης, διαφορετικά μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους».

► ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Συνοπτικά, οι δράσεις οι οποίες αποδίδονται σήμερα στα προβιοτικά είναι πολυάριθμες. Έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς οι ακόλουθες:

>>Μείωση συχνότητας, σοβαρότητας και διάρκειας της  διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά, αλλά και σε κάθε διάρροια, ανεξαρτήτως αιτιολογίας.

>>Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση αλλεργικών συμπτωμάτων.

>> Μείωση των καρκινογόνων ουσιών στο παχύ έντερο.

>>Βοήθεια σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα).

>>Βελτίωση της απορρόφησης μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

>> Μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

 

who is who
Η κ. Αικατερίνη Κουφού σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ειδική Παθολογία στα Νοσοκομεία «Θεαγένειο» και «Ιπποκράτειο». Έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στη ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ στο IPI [Institute de Phytotherapie International]. Από το 1997 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως 69, τηλ. 2310224241, κιν. 6937011593).