Ομορφιά

Show_sykianakis
Ομορφιά

Δημήτρης Συκιανάκης: «Aς μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε»

Της Νεκταρίας Καρακώστα

Η κατάκτηση της αιώνιας νιότης αποτελούσε ανέκαθεν διακαή πόθο για τον άνθρωπο. Ας θυμηθούμε τους αθάνατους θεούς των αρχαίων, αλλά και πολύ μετέπειτα, στις αρχές του 19ου αιώνα τον Φάουστ του Γκαίτε ή την ανταλλαγή της ψυχής για την αθανασία και την αιώνια νεότητα, στο Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, το διάσημο μυθιστόρημα του Όσκαρ Γουάιλντ. Μήπως το θαύμα μπορεί να γίνει (λίγο) πραγματικότητα;

 

Σήμερα, η εξέλιξη της επιστήμης και η ιατρική έρευνα, μας προσφέρουν μια πιο πρόσφορη λύση από τις... συναλλαγές με τον Μεμφιστοφελή. Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε τον χρόνο και τι περιλαμβάνει το «εισιτήριό» μας για τη μακροζωία; Σε αυτό το «φλέγον» ερώτημα απαντά ο Ιατρός Αντιγήρανσης κ. Δημήτριος Εμμ. Συκιανάκης, ο οποίος επισημαίνει, ωστόσο, ότι το να ζήσουμε ποιοτικά είναι πιο σπουδαίο από το πόσο θα ζήσουμε.

 

Υπάρχουν παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής που επιταχύνουν τη γήρανση;

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού μας, η οποία αναμφισβήτητα συνδέεται με μια σειρά παραγόντων που αφορούν τον τρόπο ζωής μας και οι οποίοι επηρεάζουν την ταχύτητα, αλλά και τη βαρύτητα των παθήσεων που εμφανίζονται κατά την πάροδο των ετών.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σαφέστατα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, δεδομένου ότι οι περισσότεροι σήμερα ζούμε σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον, δουλεύουμε σε έντονους ρυθμούς, έχουμε αυξημένο άγχος σε καθημερινή βάση, δεν διατρεφόμαστε σωστά, δεν κοιμόμαστε επαρκώς και ποιοτικά, δεν γυμναζόμαστε τακτικά και ακολουθούμε μια σειρά βλαβερών συνηθειών, όπως κάπνισμα, αλκοόλ και καθιστική ζωή.

Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε πως εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει μια σειρά αιτιολογικών παραγόντων και μηχανισμών της γήρανσης, όπως η γονιδιακή μετάλλαξη, η μειωμένη κυτταρική λειτουργία, η οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών, η ανοσολογική ανεπάρκεια και το μειωμένο επίπεδο ορμονών με την ηλικία. Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνδέεται και με τους παραπάνω αιτιολογικούς παράγοντες, τους οποίους επιταχύνει ή επιδεινώνει, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης, με σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική εμφάνιση και την υγεία.

 

Μπορούμε να αντισταθμίσουμε τους παράγοντες γήρανσης; Μπορούμε να προλάβουμε τα προβλήματα που φέρνει ο χρόνος και πώς;

Φυσικά, στη σύγχρονη εποχή έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ιατρική της αντιγήρανσης, η οποία εξελίσσεται διαρκώς. Μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην επιβράδυνση, πρόληψη και θεραπεία διαφόρων επιπτώσεων που συνδέονται με τη γήρανση. Εκτός από τις παραδοσιακές ολοκληρωμένες ιατρικές εξετάσεις, σήμερα πραγματοποιούνται μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων με τις οποίες μπορούν να αξιολογηθούν τα σημάδια της γήρανσης. Ο «Έλεγχος Αντιγήρανσης» περιλαμβάνει τον έλεγχο μεταβολικών διαταραχών, τα επίπεδα των ορμονών, γενική αίματος, τις λειτουργίες των αισθητήριων οργάνων, την ισορροπία μεταξύ ενεργού οξυγόνου και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι εξετάσεις αυτές επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, με σκοπό να προσδιοριστούν οι απαραίτητες οδηγίες τρόπου ζωής για την πρόληψη της γήρανσης που σχετίζονται κυρίως με ασθένειες. Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο ιατρός αντιγήρανσης παρέχει στον ασθενή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγωγής αντιγήρανσης, με σκοπό την πρόληψη εμφάνισης των συμπτωμάτων της γήρανσης, ώστε ο ασθενής να απολαμβάνει υγεία και ευεξία. Τα βασικά στοιχεία της κλινικής ιατρικής αντιγήρανσης περιλαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ασθενών: διατροφικές συμβουλές, καθώς και κατευθύνσεις για τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, προγράμματα άσκησης και έλεγχο του άγχους.

 

Τι είναι το οξειδωτικό στρες; Πώς και γιατί μας γερνάει;

Το οξειδωτικό στρες αποτελεί την άμεση συνέπεια υπερβολικής κυτταρικής δράσης, η οποία προκαλεί αντίστοιχα την απελευθέρωση υπερβολικά μεγάλων δόσεων ελευθέρων ριζών στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ επιθετικές και αντιδρούν με οποιοδήποτε οργανικό μόριο δημιουργώντας βλάβες, οι οποίες συχνά είναι καταστροφικές για το κύτταρο. Οι ελεύθερες ρίζες επιφέρουν με τον χρόνο φθορές και οδηγούν σε ασθένειες και επιτάχυνση της φυσικής γήρανσης του οργανισμού.

 

Νέοι για πάντα; Είναι εφικτό αυτό; Είναι καλύτερο να προσθέτουμε χρόνια στη ζωή μας ή ζωή στα χρόνια μας;

Είναι σημαντικό να μεγαλώνουμε και όχι να γερνάμε… Με την εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής, φυσικά μεγαλώνουμε, αλλά μπορούμε να προφυλάσσουμε τον οργανισμό μας από την επιτάχυνση της γήρανσης και των επιπτώσεών της, τόσο στην εξωτερική μας εμφάνιση, όσο και στη βιολογική μας ηλικία.

Φυσικά, είναι σπουδαιότερο το αν θα ζήσουμε ποιοτικά, παρά το πόσο περισσότερο μπορούμε να ζήσουμε. Ωστόσο, ο βασικός μας στόχος σε κάθε περίπτωση, είναι η υγεία και η ευεξία κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η ποιότητα της ζωής μας λοιπόν εξαρτάται από το πόσο καλά τη διασφαλίζουμε και κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πραγματοποιούμε τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους και συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας, ώστε να διασφαλίσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, μια αγωγή και οδηγίες τρόπου ζωής που θα προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα όσα χρειάζεται για να διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση.

 

Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η υγιής/ ποιοτική γήρανση;

Η υγιής και ποιοτική γήρανση διασφαλίζεται όπως και η γενικότερη υγεία μας, με την πρόληψη. Μέσα από εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις μπορούμε να προβλέψουμε την προδιάθεση για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας και κατόπιν να δοθεί η κατάλληλη αγωγή, η οποία περιλαμβάνει κατάλληλη διατροφική αγωγή, ένταξη συμπληρωμάτων διατροφής, εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή, καθώς και συμβουλές για τη βελτίωση του τρόπου ζωής. Σήμερα, η εξέλιξη της ιατρικής της αντιγήρανσης, μας δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε μια υγιή, ομαλή γήρανση και να απολαμβάνουμε μια ποιοτικότερη ζωή καθώς μεγαλώνουμε.

 

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην εξασφάλιση της μακροζωίας;

Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στη διασφάλιση της υγείας και, κατά συνέπεια, της μακροζωίας. Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να λέει: “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”, πιστεύοντας πως η διατροφή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την υγεία. Η υγιεινή διατροφή είναι πράγματι θεμελιώδης για την καλή υγεία και βασικό στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου.

Άλλωστε συμβάλλει και στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης. Οι τροφές που περιλαμβάνονται στη διατροφή μας, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προδιαγραφές:

 

  • Να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οκτώ μερίδες από φρούτα και λαχανικά ημερησίως παρέχουν 27 γραμμάρια φυτικών ινών.
  • Να είναι χαμηλές σε λιπαρά, νάτριο και θερμίδες.
  • Να είναι πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων (βιταμίνη C, β-καροτένια, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φολικό οξύ).
  • Να είναι πλούσιες πηγές ουσιών που ενισχύουν τη μακροζωία, δηλαδή των αντιοξειδωτικών. Στα αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες C, Ε και τα βήτα καροτένια.

 

Μια δίαιτα εφοδιασμένη με αντιοξειδωτικά, διαφυλάσσει τον οργανισμό από την πρόωρη γήρανση και τις ασθένειες. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο από τις οξειδωτικές βλάβες που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας.

Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία και τη μακροζωία. Μια ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση και επαρκή κατανάλωση νερού, αποτελούν τα βασικά συστατικά για ένα όμορφο και υγιές σώμα, καλύτερη ψυχολογία και γενικότερη ευεξία… ανοίγοντάς μας την πόρτα στη μακροζωία.

 

Aν κάποιος δεν ακολουθεί ένα υγιεινό μοντέλο ζωής και διατροφής, μπορεί να αναστρέψει τη φθορά που έχει επιτελεστεί, ακόμη κι αν ξεκινήσει σε μεγάλη ηλικία; Πότε πρέπει να αρχίσει κανείς να φροντίζει για την υγιή του γήρανση;

Το ιδανικό είναι να ακολουθούμε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και υγιεινό τρόπο ζωής από τα παιδικά μας χρόνια, έτσι ώστε μεγαλώνοντας, ο υγιεινός τρόπος ζωής να αποτελεί πλέον συνήθεια και, φυσικά, να έχουμε δημιουργήσει τις σωστές βάσεις για την πρόληψη απέναντι σε σοβαρές παθήσεις.

Φυσικά, η διαδικασία της γήρανσης επιταχύνεται από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας και έπειτα. Είναι το χρονικό σημείο όπου οι πρώτες ρυτίδες γίνονται εμφανείς στο πρόσωπο και αυτό είναι αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και, κατά συνέπεια, η ανάπλαση του δέρματος επιβραδύνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με το πιο σημαντικό συστατικό που ρυθμίζει την υγρασία στους ιστούς, το υαλουρονικό οξύ. Η μείωση των επιπέδων υαλουρονικού οξέος οδηγεί σταδιακά σε μείωση στη λάμψη και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά μεθόδων βελτίωσης, όπως η ένταξη ενός συμπληρώματος διατροφής στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να περιέχει έναν συνδυασμό υαλουρονικού οξέος και βιταμίνης C, το οποίο διασφαλίζει την αντιγήρανση εκ των έσω και προσφέρει λάμψη στο δέρμα.

Προσωπικά, προτείνω στους ασθενείς μου τη χρήση του Hyaluronic Acid της Solgar. Η μοναδική αυτή φόρμουλα συνδυάζει 120mg υαλουρονικού οξέος με 750mg υδρολυμένου κολλαγόνου τύπου II, 100mg βιταμίνης C και 240mg θειϊκής χονδροϊτίνης. Ως αποτέλεσμα, προστατεύει από την εσωτερική αφυδάτωση, ενώ προάγει την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και την απαλότητα του δέρματος και δρα αντιγηραντικά στο δέρμα, αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Έτσι, μπορεί να χαρίσει νεανική όψη, λείανση των λεπτών ρυτίδων και γραμμών, ζωντάνια και λάμψη στην επιδερμίδα, αλλά και σημαντική ενδυνάμωση των αρθρώσεων του σώματος.

 

Πόσο σημαντική είναι η «αποτοξίνωση»;

Η συσσώρευση τοξινών «δηλητηριάζει» τον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, επιβραδύνει σημαντικά τις φυσιολογικές λειτουργίες και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παθήσεις και ενοχλήσεις, όπως πονοκεφάλους, ημικρανίες, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, οιδήματα, ερεθισμένο δέρμα, αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση, κακή διάθεση, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα κ.λπ.

Αντίθετα, ένας υγιής οργανισμός, με λιγότερες τοξίνες, λειτουργεί πιο ομαλά και είναι πιο δυνατός στο να αντιμετωπίσει τους διάφορους εξωτερικούς παράγοντες που τον απειλούν. Έτσι, η αποτοξίνωση είναι ένα εξίσου σημαντικό μέρος στη διαδικασία της αντιγήρανσης. Τα αποτελέσματα της αποτοξίνωσης είναι άμεσα εμφανή στο σωματικό βάρος, στην επιδερμίδα, αλλά και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Είναι απαραίτητο, πάντα με την καθοδήγηση ειδικού, να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, που να περιλαμβάνει μια ειδική διατροφή –για περιορισμένο χρονικό διάστημα– και πρόγραμμα θεραπείας αποτοξίνωσης του οργανισμού μέσω ειδικών ιατρικών συσκευών ιονισμού. Μέσα από το ειδικό μηχάνημα αποτοξίνωσης, ενεργοποιείται το λεμφικό σύστημα και τονώνεται η αποδέσμευση των φορτισμένων ιόντων.

Τα γονίδιά μας μπορούν να δώσουν πληροφορίες για πότε και πώς θα γεράσουμε;

Τα γονίδιά μας, είναι η βιολογική ταυτότητα του σώματός μας. Η ανάλυση γονιδίων καθορίζει, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, τις διαταραχές στην υγεία αλλά και την παχυσαρκία και τον ρυθμό γήρανσης της επιδερμίδας. Σήμερα, ο γονιδιακός έλεγχος, αποτελεί μέρος μιας θεραπείας αντιγήρανσης, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε, μέσα από την ανάλυση του γονιδιακού προφίλ, την ενδεχόμενη τάση προς μια ασθένεια και τον κίνδυνο που κρύβεται σε αυτή, καθώς και τον καθορισμό εξατομικευμένων παρεμβάσεων και διορθωτικών κινήσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, με σκοπό την πρόληψη, τη διατήρηση της υγείας και την ποιότητα ζωής.

Mέσα από τα αποτελέσματα του γονιδιακού προφίλ δεν θα βρούμε πότε θα γεράσουμε, αλλά σίγουρα θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε την τάση του οργανισμού και της επιδερμίδας μας σε διάφορες παθήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε εξατομικευμένες παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού. Στη συνέχεια, μέσα από την ανάλυση των γονιδίων, προσδιορίζεται η ιατρική παρακολούθηση, η θεραπευτική αγωγή, η διατροφική καθοδήγηση, και η αλλαγή του τρόπου ζωής.

 

who is who

Ο Δημήτριος Εμμ. Συκιανάκης είναι αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, Τιμισοάρας-Ρουμανίας, απόφοιτος Γεροντολογίας του "Vrije Universiteit Amsterdam" και πιστοποιημένος Ιατρός Αντιγήρανσης από την Αμερικανική Εταιρεία Αντιγήρανσης (WOSAAM). To 2011 ανακηρύχθηκε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, ενώ είναι μέλος της World Society of Colon Hydrotherapy και της Αμερικανικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης.

Έχει εργαστεί ως Ιατρός και Διευθυντής Πωλήσεων του κέντρου αισθητικής DNA ΠΡΙΝΟΥ, ως Εξωτερικός συνεργάτης του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός", συμμετέχοντας στη μελέτη για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας με χρήση Βοτουλινικής Τοξίνης (δημοσιεύτηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας στη Ρόδο). Aπό το 2002 έως σήμερα είναι Medical Trainer & Project Leader της φαρμακευτικής εταιρείας ALLERGAN-NEXUS (Botox & Juvederm).

Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας (2009), στο συνέδριο 100 χρόνια «Ανδρέας Συγγρός» (2010), σε εκδηλώσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης (από το 2005 έως σήμερα) και στην πολυθεματική Ημερίδα της IsoPlus (2011).