Ομορφιά

Show_trixoptosi
Ομορφιά

Γιατί χάνω τα μαλλιά μου;

Η τριχόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο και σχεδόν πάντα δημιουργεί ανησυχία και άγχος, τόσο στον γυναικείο, όσο και στον ανδρικό πληθυσμό. Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί;

Oι ειδικοί γνέφουν αρνητικά, σημειώνοντας ότι φυσιολογικά, κάθε μέρα αποπίπτουν από το κεφάλι μας περίπου 50 - 100 τρίχες, ενώ το φθινόπωρο, αλλά και την άνοιξη, η απόπτωση πλησιάζει το ανώτατο όριο των 100 τριχών. Αν και τα ακριβή αίτια της εποχιακής τριχόπτωσης δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί, πιθανές θεωρούνται οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, όπως η προλακτίνη και η μελατονίνη, λόγω των διακυμάνσεων στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Πρόκειται για παράγοντες που φαίνεται πως προκαλούν μεταβολές στον κύκλο ζωής των μαλλιών.
Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να οφείλεται επίσης σε ορμονικές διαταραχές (υποθυρεοειδισμός, εμμηνόπαυση), σε χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, σε «βάναυσες» δίαιτες που οδηγούν σε ανεπάρκεια πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, βιταμινών κ.ά., σε χρόνιες ασθένειες, καθώς και σε έντονο στρες.
Η τριχόπτωση συνδέεται με έντονες συναισθηματικές και ψυχικές επιπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πλούσια μαλλιά έχουν συνδεθεί με τη νεότητα και τη ζωντάνια, ενώ η φαλάκρα συμβολίζει την απώλειά τους.

►Τύποι αλωπεκίας  
Ο συνηθέστερος τύπος μη ουλωτικής αλωπεκίας είναι η ανδρογενετική (η κοινή φαλάκρα), που  προκαλείται από τη δράση των ανδρογόνων -κυρίως της τεστοστερόνης - στους θυλάκες του τριχωτού. Η κληρονομικότητα είναι μέχρι σήμερα, το μόνο αποδεδειγμένο αίτιο του συγκεκριμένου είδους αλωπεκίας. Το μήκος των μαλλιών, η σμηγματόρροια (λιπαρότητα) και η χρήση κράνους ή πηλικίου -σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται- δεν ευθύνονται για την ανδρογενετική αλωπεκία.
Ένα ακόμη είδος αλωπεκίας, το οποίο ωστόσο δεν απαντάται συχνά, είναι η γυροειδής. Ο πάσχων –γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών- εμφανίζει ξαφνικά ένα ή περισσότερα κυκλικά «μπαλώματα» στο τριχωτό, ενώ το δέρμα παραμένει φυσιολογικό.  Στην πιο προχωρημένη εκδοχή της, την ολική γυροειδή αλωπεκία, παρατηρείται συνολική απώλεια όλων των τριχών, τόσο της κεφαλής, όσο και των φρυδιών και των βλεφαρίδων.
Μη ουλωτικού τύπου χαρακτηρίζεται και η αλωπεκία από έλξη, η οποία είναι αποτέλεσμα μηχανικής έλξης των μαλλιών και παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες που συνηθίζουν να κάνουν αλογοουρά ή κοτσίδες, τραβώντας τα μαλλιά τους πολύ δυνατά προς τα πίσω.
Πολλές γυναίκες παρατηρούν επίσης αύξηση της τριχόπτωσης μέσα στους πρώτους 3 - 6 μήνες μετά τον τοκετό, ενώ άλλες παρουσιάζουν πρόβλημα όταν ξεκινούν ή διακόπτουν το αντισυλληπτικό χάπι.
Τέλος, η ουλωτικού τύπου αλωπεκία είναι σπανιότερη και οφείλεται σε αυτοάνοσα νοσήματα, εγκαύματα καθώς και σε θυλακίτιδα.
Κάθε φορά που μας μένουν τα μαλλιά στο… χέρι, ο εφιάλτης της τριχόπτωσης ορθώνεται μπροστά μας. Δεν χρειάζεται, πανικός! Ενδείκνυται μια επίσκεψη στον δερματολόγο, για να διαπιστωθεί πού οφείλεται το πρόβλημα και να σας προταθούν λύσεις.