Ψυχολογία

Show_ponokefalos
Ψυχολογία

"Όχι σήμερα, έχω πονοκέφαλο"

ΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

Αν ο πονοκέφαλος αποτελεί για σας το καλύτερο …αντισυλληπτικό μιας και τον χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα για την αποφυγή σεξουαλικής επαφής, τότε ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε τους λόγους για τους οποίους η διάθεσή σας για σεξ έχει πέσει σε… λήθαργο.

Oι αιτίες που μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία είναι πολλές. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν είναι μόνιμο, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί συμβαίνει.

Ένας από τους συχνότερους λόγους μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας σε γυναίκες και σε άνδρες, είναι το στρες και η κούραση. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι επενδύουν δυσανάλογο χρόνο στο να φτιάξουν ένα ισχυρό κοινωνικό και επαγγελματικό προφίλ, με αποτέλεσμα ο χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία με τον/τη σύντροφό τους να έχει συρρικνωθεί. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς σε αγώνα για την επιβίωση! Όλα αυτά έχουν επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση για σεξ. Βεβαίως το πρόβλημα αφορά πιο άμεσα τους άνδρες αλλά σφάλλει όποιος νομίζει ότι οι γυναίκες -οι σύζυγοι- αδιαφορούν ή επηρεάζονται λιγότερο…

Σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών, καθώς αφορά 1 στις 10. Συνήθως το περιγράφουν ως σημαντική μείωση στη σεξουαλική τους επιθυμία, η οποία τους προκαλεί ενόχληση και έχει αρνητική επίδραση στη σχέση τους με τον σύντροφό τους. Δεν πρόκειται για ασήμαντο πρόβλημα, γιατί έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, όχι μόνο της γυναίκας, αλλά και του συντρόφου της, ενώ συνοδεύεται από την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών στη σχέση του ζευγαριού.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η παραμικρή αλλαγή στη σεξουαλική σας διάθεση θα πρέπει να σας θέσει σε ....συναγερμό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι διακυμάνσεις της επιθυμίας, ιδιαίτερα στις μακροχρόνιες σχέσεις, στο πλαίσιο δηλαδή του γάμου ή της συμβίωσης, είναι - τουλάχιστον σε έναν βαθμό- φυσιολογικές.

 

► Για όλα φταίνε οι ορμόνες;

Στις γυναίκες, το πρόβλημα κάνει συχνά την εμφάνισή του με την εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές της σεξουαλικής της ζωής. Η κολπική ξηρότητα, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, προκαλεί ατροφία του κόλπου με λέπτυνση και απώλεια της ελαστικότητάς του. Ως αποτέλεσμα, η σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει επώδυνη και δυσάρεστη. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση, όπως η κατάθλιψη, οι απότομες αλλαγές της ψυχολογικής διάθεσης, οι πονοκέφαλοι, η αδυναμία συγκέντρωσης και η κούραση, συμβάλλουν στην απώλεια της επιθυμίας για σεξ.

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς στη σχέση. Η γυναίκα νιώθει την υποχρέωση να κάνει κάτι που δεν νιώθει ή δεν θέλει πραγματικά, ενώ ο άνδρας, αρχίζει να αισθάνεται ότι το ταίρι του δεν τον αγαπά, στον βαθμό που θα έπρεπε, ενώ του δημιουργούνται αισθήματα στέρησης και απόγνωσης.

Αν και επικρατεί η άποψη ότι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως τις γυναίκες, στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνδρες φαίνεται να αναζητούν βοήθεια σε ειδικούς σεξουαλικής υγείας για τη δυσλειτουργία αυτή. Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης του προβλήματος στους άνδρες είναι ψυχολογικές και περιλαμβάνουν το άγχος της απόδοσης και τον φόβο της αποτυχίας, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, το πένθος λόγω απώλειας αγαπημένου προσώπου, τα οικονομικά προβλήματα, προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες της σεξουαλικής ζωής κ.ά.

 

► Άλλες αιτίες

Εκτός όμως από τους λόγους που προαναφέραμε, το πρόβλημα της μειωμένης επιθυμίας μπορεί επίσης να σχετίζεται με:

  • Δυσαρέσκεια από τη σχέση του ζευγαριού. Συμβαίνει όταν οι σύντροφοι δεν έχουν την απαραίτητη οικειότητα και συναισθηματική εγγύτητα. Τα προβλήματα στην επικοινωνία, η έλλειψη συναισθήματος, οι διαμάχες, τα προβλήματα κυριαρχίας και ο ανεπαρκής χρόνος που περνάει το ζευγάρι μαζί σχετίζονται συχνά με διαταραχή της επιθυμίας.
  • Τη γενικότερη ψυχική διάθεση.
  • Την ακαταλληλότητα των σεξουαλικών ερεθισμάτων.
  • Την ύπαρξη κάποιας ασθένειας. Ακόμη κι ένα κρυολόγημα, είναι ικανό να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία, εφόσον υπάρχει σωματική εξάντληση.
  • Την αρνητική εικόνα του εαυτού μας. Όταν κάποιος δυσφορεί με την εικόνα του, π.χ. έχει πάρει βάρος, νιώθει πως η εμφάνισή του δεν προσελκύει τον άλλο σεξουαλικά, εμφανίζει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Στους άνδρες, η αλλαγή της σωματικής εικόνας συνδέεται, όχι μόνο με την πρόσληψη περιττών κιλών, αλλά και με την απώλεια των μαλλιών τους.
  • Το άγχος της απόδοσης για τους άντρες και το άγχος του οργασμού για τις γυναίκες. Όταν ο ένας σύντροφος αντιμετωπίζει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, είναι πιθανό ο άλλος σύντροφος που δεν αντιμετωπίζει κάποια σεξουαλική διαταραχή να αποφεύγει την επαφή, εφόσον δεν ικανοποιείται σεξουαλικά.

 

► Αντιμετώπιση

Πώς πρέπει όμως να αντιδράσουν οι γυναίκες και οι άνδρες που βιώνουν μείωση στη σεξουαλική τους επιθυμία; Μια γυναίκα με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία θα πρέπει πρώτα να διερευνήσει οργανικά αίτια με τη βοήθεια του γυναικολόγου της. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εκτίμηση των ψυχολογικών παραγόντων, μπορεί να απευθυνθεί στα ειδικά, σεξολογικά ιατρεία που λειτουργούν στη χώρα μας, σε δημόσια νοσοκομεία (στο Αιγινήτειο, στο Σισμανόγλειο και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη). Τα ιατρεία αυτά παρέχουν και sex therapy.

Aν το ζευγάρι αποφασίσει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα πρέπει να αναζητήσει ψυχολόγο ή ψυχίατρο εξειδικευμένο στις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές, προκειμένου να ακολουθήσει ειδική ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, πολλά σεξουαλικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με μία μόνο προσέγγιση. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι θεραπείες των σεξουαλικών προβλημάτων οφείλουν να δρουν τόσο σε οργανικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, για να είναι αποτελεσματικές.

Η χορήγηση τεστοστερόνης (η ανδρική ορμόνη) έχει μέχρι σήμερα επίσημη έγκριση για τη θεραπεία της διαταραχής της σεξουαλικής επιθυμίας μόνο σε χειρουργικά εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί συστήνουν και στους άνδρες θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης- αν και δεν συμφωνούν όλοι για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας θεραπείας.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, μπορούν να ωφεληθούν και από ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Η σωματική άσκηση αυξάνει στον οργανισμό τις ορμόνες που βελτιώνουν την ψυχική τους κατάσταση. Η μείωση λήψης καφεΐνης και η υγιεινή διατροφή, μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Για την ξηρότητα του κόλπου, η ορμονική θεραπεία και οι λιπαντικές κρέμες, μπορούν να βοηθήσουν εναντίον του πόνου κατά τη συνουσία και να μειώσουν τους λόγους που συμβάλλουν στην αναστολή της επιθυμίας για σεξ.

 

Καταστάσεις που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία

• Κατάθλιψη • Αγχώδεις διαταραχές • Διαβήτης • Ακράτεια ούρων • Υπέρταση • Αρθρίτιδα • Σκλήρυνση κατά πλάκας • Λοχεία • Κλιμακτήριος/εμμηνόπαυση • Κολπική ξηρότητα • Δυσπαρευνία • Στυτικές διαταραχές

Υπεύθυνα για τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας, σε άνδρες και γυναίκες, μπορεί να είναι φάρμακα για μερικές παθήσεις, όπως π.χ. τα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά, ορισμένα αντιυπερτασικά κ.ο.κ. Αν παρατηρήσετε πτώση της ερωτικής επιθυμίας με τη λήψη κάποιου φαρμάκου, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.