Διατροφή

Show_xronos
Διατροφή

Μαρία Καρδάση : "Μπορούμε να νικήσουμε το χρόνο;"

ΤΗΣ ΛΥΔΙΑΣ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον άνθρωπο από καταβολής κόσμου. Η αιώνια νεότητα ακούγεται σαν κάτι μαγικό, ωστόσο η ιατρική έρευνα έχει καταφέρει πολλά όσον αφορά στην αντιγήρανση και είναι σίγουρο ότι θα πετύχει ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Μπορούμε στα αλήθεια να ξεγελάσουμε τον χρόνο;Η κυρία Μαρία Καρδάση, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος με εξειδίκευση στην Αντιγήρανση και την Αισθητική Ιατρική και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης απαντά σε ερωτήσεις και λύνει τις απορίες μας σε σχέση με την αντιγηραντική φροντίδα και την πρόληψη και δίνει συμβουλές για υγεία και ευεξία που... φαίνεται!

Kυρία Καρδάση, πείτε μας κατ’ αρχάς τι εννοούμε με τον όρο «γήρανση»;

Γήρανση θεωρείται η φάση του κύκλου της ζωής που αρχίζει μετά τα 65 . Πρόκειται για μια διαδικασία που επιφέρει αλλαγές στο κυτταρικό επίπεδο όλων των συστημάτων. Δημιουργείται σταδιακή έκπτωση των λειτουργιών τους, μέχρι το τελικό κλείσιμο του βιολογικού τους κύκλου. Βέβαια, σήμερα θεωρείται ότι η εκκίνηση του γήρατος αρχίζει από την ηλικία των 35 ετών. Ακριβώς σε αυτή την ηλικία, είναι που ξεκινά και η αντιγηραντική φροντίδα.
Στα 20 προφανώς δεν υπάρχουν σημάδια γήρανσης. Όλα είναι μια χαρά. Οι κυτταρικοί κύκλοι ανανέωσης ακολουθούνται κανονικά, ανά 18-24 ημέρες.
Στα 30 όμως, οι κυτταρικοί κύκλοι ανανέωσης επιβραδύνονται και παρατηρούμε τη δημιουργία των πρώτων ρυτίδων έκφρασης ή συνοφρύωσης, όπως αποκαλούνται. Φυσικά, από εκεί και έπειτα το πρόβλημα μεγαλώνει και σιγά σιγά οι ρυτίδες και τα σημάδια στο δέρμα γίνονται ολοένα πιο εμφανή.

Αυτά σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση. Ακολουθεί, όμως, και η «εσωτερική» γήρανση την ίδια πορεία;

Σαφώς. Η ενδογενής γήρανση ουσιαστικά αναφέρεται στην ορμονική έκπτωση. Ο οργανισμός μας σιγά σιγά παύει να παράγει την ίδια ποσότητα ορμονών που παρήγε στα χρόνια της «νεότητας». Η εξωγενής, από την άλλη πλευρά, είναι πιο εμφανής και προκαλείται, κατά κύριο λόγο, από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία - γι’αυτό ονομάζεται και φωτογήρανση. Βέβαια, επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, καθώς και η βαρύτητα. Καθώς, λοιπόν, περνούν τα χρόνια, ο οργανισμός μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο και λιγότερη ελαστίνη.

Άνδρες και γυναίκες γερνούν με τον ίδιο τρόπο;

Οι άνδρες έχουν ένα μικρό μυστικό που ονομάζεται «τεστοστερόνη». Η ορμόνη αυτή βοηθά πιο πολύ απ’ όλες στη διατήρηση της νεότητας, καθώς ανεβάζει τη λίμπιντο και γενικά κάνει τους άνδρες να γερνούν, εξωτερικά τουλάχιστον, με πιο αργούς ρυθμούς. Βέβαια, σε όλα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το μέτρο. Γιατί, εάν ένας άντρας κάνει καταχρήσεις, πίνει συχνά αλκοόλ, καπνίζει και γενικά καταπονεί τον οργανισμό του, η τεστοστερόνη που διαθέτει δεν θα μπορέσει να κάνει και πολλά.

Ακούμε όλο και περισσότερο πως η διατροφή είναι το παν για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της επιδερμίδας, για την υγεία και την ευεξία. Είναι αλήθεια αυτό;

Η διατροφή είναι το Α και το Ω και για την εσωτερική και την εξωτερική μας υγεία. Επιπλέον, το πόσο υγιείς είμαστε αντικατοπτρίζεται και στο δέρμα μας. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κυνηγός, επομένως οι πηγές πρωτεΐνης, δηλαδή το κρέας και το ψάρι και οι ρίζες και τα φυτά που έβρισκε στη φύση, κατείχαν πολύ σημαντική θέση στη διατροφή του. Με την πάροδο των αιώνων αυτό άλλαξε και στη διατροφή του προστέθηκαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα άλευρα και εν τέλει τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Όσο όμως μεγαλώνουμε, για να διατηρήσουμε μια καλή εξωτερική εμφάνιση, καλό είναι να επιστρέψουμε σε αυτές τις «πρωτόγονες τροφές». Εννοείται βέβαια, πως τα φαγητά τύπου fast-food απαγορεύονται.

Τα συμπληρώματα διατροφής τι ρόλο μπορούν να παίξουν σε αυτήν την προσπάθεια;

Είναι βασικό να συμπληρώνουμε ό,τι μας λείπει. Μόνο από την τροφή δεν μπορούμε να πάρουμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχουμε ανάγκη σε καθημερινή βάση.
Επιπλέον, θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι η διατροφή δεν είναι απλή εισαγωγή θερμίδων στον οργανισμό, αλλά εισαγωγή πληροφοριών εκκίνησης βιοχημικών φαινομένων.
Δεν μπορούμε λοιπόν, να θεωρούμε το ίδιο 100 θερμίδες από ζάχαρη με 100 θερμίδες από κρέας ψαριού. Διαφορετικά βιοχημικά φαινόμενα θα εκτυλιχθούν μέσα στον οργανισμό μας με την πρώτη επιλογή και εντελώς άλλα με τη δεύτερη.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι η διατροφή είναι θεμελιώδης και πως ό,τι μας λείπει θα πρέπει να λαμβάνεται με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια καλή εσωτερική και εξωτερική υγεία.

Το κάπνισμα ευνοεί τη γήρανση;

Καπνίζω σημαίνει καταστρέφω το δέρμα μου! Επομένως, επιταχύνω την εμφάνιση των σημαδιών του χρόνου.

Η άσκηση πόσο σημαντική είναι;

Σε συνδυασμό με τη διατροφή και την περιποίηση, αποτελούν το τρίπτυχο της αντιγηραντικής φροντίδας και προστασίας. Όπως είπαμε και προηγουμένως, ο άνθρωπος είναι πλασμένος κυνηγός. Έχει, συνεπώς, ανάγκη από άθληση, γιατί μόνο έτσι οξυγονώνεται σωστά ο οργανισμός του. Είμαστε όντα κινητικά και κοντεύουμε να μετατραπούμε σε …ακίνητα. Έχουμε ανάγκη τον μυϊκό ιστό για την καλή μας εμφάνιση, αλλά κυρίως γιατί σ’ αυτόν επιτελούνται πολλές διεργασίες. Επομένως, πρέπει να βοηθάμε το μυοσκελετικό μας σύστημα και να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η αντιγηραντική περιποίηση και θεραπεία;

Η αντιγηραντική θεραπεία γίνεται με τη συμπλήρωση, κατ’ αρχάς, των ορμονών και των βιταμινών που μας λείπουν, λόγω του ότι ο οργανισμός τις παράγει, με το πέρασμα του χρόνου, σε μικρότερες ποσότητες.
Εδώ όμως δημιουργούνται κάποιες συγχύσεις. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε υπερβολές, ούτε να προσπαθήσουμε να μείνουμε πάντα 20 χρονών. Επειδή όμως το γενετικό μας υλικό, τα γονίδιά μας, είναι ικανά να επιβιώσουν μέχρι και 120 χρόνια, αν θέλουμε να έχουμε ποιότητα ζωής για όσο ζούμε, πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας.
Γερνώντας, γερνά για παράδειγμα και το υαλουρανικό οξύ που υπάρχει στο δέρμα μας. Το συμπληρώνουμε λοιπόν είτε σε πόσιμη μορφή είτε με ενέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με το γνωστό πλέον Botox. Δεν πρόκειται για μια απλή ένεση με σκοπό το αισθητικό αποτέλεσμα, ούτε είναι προϊόν της ματαιοδοξίας του ανθρώπου. Έχουμε ανάγκη να νιώθουμε και να είμαστε ευπαρουσίαστοι - αυτός είναι ο στόχος.

Oι αισθητικές επεμβάσεις θα έλεγε κανείς πως τον ίδιο στόχο εξυπηρετούν...

Οι χειρουργικές επεμβάσεις καλό είναι να γίνονται μόνο στις περιπτώσεις, όπου δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την ανάγκη που έχουμε με κάποιο συμπλήρωμα. Η αντιγήρανση δεν πρέπει να γίνεται εθισμός. Και σαφώς δεν πρέπει να υπερβάλλουμε με το αισθητικό αποτέλεσμα. Τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρήθηκαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν εμμονή με την εξωτερική τους εμφάνιση και κατέληγαν στην παραμόρφωση.

Τι φέρνει το μέλλον στην αντιγήρανση;

Το μέλλον της αντιγήρανσης είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνο... Οι επιστήμονες επικεντρώνονται πλέον στο ενδοκρινικό κομμάτι, στην κλωνοποίηση οργάνων και στη Γενετική, με την έννοια της τροποποίησης γονιδίων. Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, που εργάζονται πάνω σ’ αυτόν τον τομέα, στο εξωτερικό.
Στόχος της έρευνας είναι να υποκαθίστανται τα «κακά» γονίδια με καλά, τα οποία θα μας χαρίζουν την πολυπόθητη μακροζωία, συνοδευόμενη από μια καλή εξωτερική εμφάνιση. Σήμερα, τα «κακά» γονίδια έχουμε κατορθώσει με την επιγενετική να τα κρατάμε ναρκωμένα. Στο μέλλον, όμως, θα έχουμε τη δυνατότητα, γνωρίζοντας τον γενετικό μας χάρτη, να τα αφαιρούμε και να τα αντικαθιστούμε...

Άρα τελικά μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο;

Σαφώς και μπορούμε... Μπορεί να μην είμαστε αθάνατοι, όμως όσον αφορά στην ποιότητα ζωής και την εξωτερική μας εμφάνιση μπορούμε και πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Η ψυχολογία μας, η άσκηση, η καλή διατροφή και η περιποίηση είναι το παν...

 

Info

Μαρία Καρδάση

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης
Εξιδείκευση στην Αντιγήρανση και στην Αισθητική Δερματολογία
Αριστοδήμου 63, Καλαμάτα,
Τηλ. 27210-29355, 6945 297 451,
E-mail: mary.kardasi@gmail.com

Επιστημονικός Σύμβουλος
LASER WAY
Βασ. Κωνσταντίνου 44 - Αθήνα,
τηλ. 210-7231591, 210-7231027,
http://www.mariakardasi.gr