Ομορφιά

Show_1499
Ομορφιά

Εσείς τι τύπος κυτταρίτιδας είστε;

της Ιωάννας Ράπτη

Ο πόλεµος κατά της κυτταρίτιδας κηρύχθηκε για μια ακόμη χρονιά,σε πείσµα της οικονοµικής κρίσης!  Ασκήσεις γυµναστικής, διατροφή και κρέµες έρχονται να σας απαλλάξουν από αυτή και να σας χαρίσουν όµορφο και λείο δέρµα. Αυτό το καλοκαίρι, η  «µάχη» γίνεται ευκολότερη, αν µάθετε ποιος είναι ο δικός σας τύπος κυτταρίτιδας και επιλέξετε τα κατάλληλα «όπλα» για να την αντιµετωπίσετε!

Oσο η θερµοκρασία ανεβαίνει και τα ρούχα λιγοστεύουν, το άγχος των γυναικών κορυφώνεται: Πώς θα απαλλαγούµε από την κυτταρίτιδα; Εννιά στις δέκα γυναίκες, ανεξαρτήτως σωµατικού βάρους, εµφανίζουν κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα συνήθως εµφανίζεται στους γλουτούς, στους µηρούς, στα µπράτσα, στην κοιλιά αλλά και στην εσωτερική πλευρά των γονάτων. Στην πραγµατικότητα, πρόκειται για «στρώµατα» λίπους και νερού σταθεροποιηµένα µε υποδόριο ιστό, τα οποία συσσωρεύονται κάτω από το δέρµα, συνήθως στους µηρούς και στους γλουτούς και προκαλούν, ανάλογα µε την πυκνότητά τους, την όψη «φλοιού πορτοκαλιού». Έχουµε λοιπόν τοπική αύξηση λίπους, κατακράτηση υγρών, κακή κυκλοφορία του αίµατος και της λέµφου και ορµονικές διαταραχές (εφηβεία, εγκυµοσύνη κ.λπ.).
Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας: η κληρονοµικότητα, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης, το τσιγάρο, το πολύ αλάτι και η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, έχει αποδειχτεί ότι συµβάλλουν στην εµφάνιση της κυτταρίτιδας. Για την αντιµετώπισή της υπάρχουν λύσεις. Πώς όµως θα βρείτε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς; Μπορείτε να την ανακαλύψετε, αναγνωρίζοντας πρώτα ποιος είναι ο δικός σας τύπος κυτταρίτιδας και επιλέγοντας στη συνέχεια, την κατάλληλη γι’ αυτόν τον τύπο µέθοδο αντιµετώπισης.

►Γενικές διατροφικές οδηγίες
Η διατροφή είναι σηµαντικός παράγοντας για την αντιµετώπιση της κυτταρίτιδας. Επειδή η κυτταρίτιδα είναι µια µορφή λίπους, πρέπει να ελέγξουµε το διατροφικό λίπος.

 • Mειωµένη πρόσληψη λίπους και κυρίως ζωικού ή κορεσµένου λίπους. Είναι το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, µαγιονέζα και κρέµα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά προϊόντα. Τα κορεσµένα λίπη πρέπει να κατέχουν ένα ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή µας και είναι αυτά που συµβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως η χοληστερίνη, τα προβλήµατα καρδιάς κ.ά. Αυτά λοιπόν πρέπει να περιοριστούν και να κυριαρχούν τα µονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα, και σε ποσότητες που να µην οδηγούν σε παχυσαρκία. Ακόµη, θα πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση του σωµατικού βάρους και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας, που και τα δύο συµβάλλουν στην εµφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.
 • Νερό. Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής κατανάλωση νερού, παράλληλα µε τα γεύµατα της ηµέρας (και όχι µε τα γεύµατα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο µεταβολισµός και τα διάφορα συστήµατα του σώµατος (π.χ. γαστρεντερικό). Το νερό είναι µία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο µεταβολισµό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Η πρόσληψη του νερού πρέπει να είναι ανάλογη της πρόσληψης των θερµίδων (περίπου 1 ml νερού ανά 1 kcal θερµιδικής πρόσληψης). Η αναλογία αυτή δεν ισχύει, ασφαλώς, όταν έχουµε υψηλές θερµοκρασίες ή έντονη εφίδρωση π.χ. λόγω έντονης άσκησης.
 • Μειωµένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Πρέπει να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη) και να λαµβάνουµε την ενέργεια που µας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως φυτικές ίνες και αµυλούχες τροφές. Έτσι, η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώµα, θα «κρατάει» περισσότερο και θα συµβάλλει παράλληλα στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συµβάλλει σε µεγάλο βαθµό στην εµφάνιση ή την επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή σας άφθονα φρούτα και λαχανικά, δηµητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
  Η ζάχαρη είναι µια µορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άµεση σχέση µε την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι µόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά σάκχαρα λόγω γεύσης (µπισκότα, καραµέλες, πάστες, µέλι, µαρµελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυµµένα σε πολλές τροφές: ψωµί, κονσερβοποιηµένα τρόφιµα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόµη και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη, που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη.
  Η ζάχαρη που παίρνουµε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίµα, µε τη µορφή της γλυκόζης. Όταν η φυσική µας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές µας ανάγκες καλύπτουν την προσλαµβανόµενη γλυκόζη, καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όµως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισµού μας σε ενέργεια, τότε έχουµε ποσότητα ανεκµετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας), που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους µύες αρχικά, και µετά µετατρέπεται σε λίπος στον λιπώδη και υποδόριο ιστό.
  Έτσι, έχουµε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εµφάνιση της µορφής φλούδας πορτοκαλιού.
 • Αλάτι. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι, θα πρέπει να περιοριστούν οι αλµυρές τροφές, καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλµυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ θα πρέπει να ελέγχουµε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της µαγειρικής. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιµου φαγητού ή φαγητού «fast food», αφού σε αυτά τα τρόφιµα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.

► Tι… τύπος είστε;
Οι ειδικοί έχουν περιγράψει 4 τύπους κυτταρίτιδας, ανάλογα µε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Για να βρείτε τον δικό σας τύπο, σταθείτε µπροστά από έναν ολόσωµο καθρέφτη. «Tσιµπώντας» τους γλουτούς σας θα παρατηρήσετε:

 • 1ος τύπος: µικρά λακκάκια στους γλουτούς, όταν τσιµπάτε το δέρµα
 • 2ος τύπος: µεγάλα λακκάκια στους γλουτούς, όταν τσιµπάτε το δέρµα
 • 3ος τύπος: µικρά λακκάκια στους γλουτούς, χωρίς να τσιµπήσετε το δέρµα
 • 4ος τύπος: µεγάλα λακκάκια στους γλουτούς, χωρίς να τσιµπήσετε το δέρµα

Οι θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας µπορούν να είναι αποτελεσµατικές, µόνο όταν είναι κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Για παράδειγµα, εάν έχετε τον 3ο τύπο κυτταρίτιδας και προσπαθείτε να την εξαλείψετε µε µασάζ, δυστυχώς δε θα τα καταφέρετε εύκολα. Αντίθετα, εάν έχετε τον 1ο τύπο, τότε τα αποτελέσµατα του µασάζ θα σάς καταπλήξουν!

1ος τύπος: Η κυτταρίτιδα αυτή είναι η πιο εύκολη στην αντιµετώπισή της, καθώς το µόνο που χρειάζεται είναι απολέπιση και µασάζ στην περιοχή, ώστε να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίµατος. Αν, µάλιστα, η δουλειά σας είναι καθιστική, το πρόβληµα επιδεινώνεται. Το µόνο που έχετε να κάνετε, είναι κάθε φορά που είστε στο ντους, να χρησιµοποιείτε µια κρέµα απολέπισης για να αφαιρείτε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερµίδα και συγχρόνως να αυξάνετε την αποτελεσµατικότητα της κρέµας που θα χρησιµοποιήσετε στη συνέχεια.
Οι αντικυτταριτιδικές κρέμες που κυκλοφορούν στην αγορά  έρχονται να διορθώσουν τις ατέλειες του δέρματος και να μειώσουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Πώς το πετυχαίνουν αυτό; Χάρη σε συνθέσεις που βελτιώνουν την κυκλοφορία, αυξάνουν τη θρέψη και την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Όταν απλώνετε μια τέτοια κρέμα μην παραλείπετε να κάνετε ταυτόχρονα ένα ελαφρύ µασάζ.
Προτιµήστε προϊόντα που είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία θα ενυδατώσουν το δέρµα σας και θα κάνουν την επιδερµίδα σας πιο σφριγηλή.
Για να πετύχετε ακόµα πιο γρήγορα αποτελέσµατα, βελτιώστε τη διατροφή σας και γυµναστείτε. Συγκεκριµένα, αντικαταστήστε τη σοκολάτα µε φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε την καθηµερινή κατανάλωση αλκοόλ. Πίνετε όσο περισσότερο νερό µπορείτε. Αν το γυµναστήριο δεν σας ενθουσιάζει, προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον για 30 λεπτά κάθε µέρα ή όσο περισσότερο µπορείτε. Έτσι θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίµατος, ενώ συγχρόνως θα τονώσετε τους γλουτούς σας.

2ος τύπος: Κι εσείς πρέπει να χρησιµοποιείτε καθηµερινά ένα προϊόν απολέπισης και ένα προϊόν σώµατος µε ενεργά συστατικά. Ψάξτε στην ετικέτα για συστατικά όπως η καφεΐνη, που δρα κατά της κυτταρίτιδας, βοηθώντας την απορρόφηση του νερού από το σώµα και χαρίζοντας στο δέρµα µια πιο λεία µορφή.

3ος τύπος: Γι’ αυτόν τον τύπο κυτταρίτιδας απαιτούνται επίσης εξειδικευµένα προϊόντα. Για καλύτερο αποτέλεσµα, δώστε ακόµη μεγαλύτερη έμφαση στην απολέπιση και το µασάζ. Με την απολέπιση οι πόροι του δέρµατος «ανοίγουν», ενώ µε το εντατικό µασάζ το προϊόν εισχωρεί πιο γρήγορα στην επιδερµίδα.
Από διατροφική άποψη, αντικαταστήστε τα µπισκότα και τα ανθυγιεινά σνακ µε φρούτα, όπως καρπούζι, πεπόνι, κεράσια κ.λπ. Η όψη της επιδερµίδας σας θα βελτιωθεί, ενώ συγχρόνως θα βελτιώσετε και τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήµατος. Αντικαταστήστε τα παγωτά µε µαύρη σοκολάτα. Οι πολυφαινόλες που περιέχει το κακάο θα διασπάσουν τις τοξίνες που είναι αποθηκευµένες στους λιπώδεις ιστούς µηρών και γλουτών.

4ος τύπος: Για εσάς που ανήκετε στον 4ο τύπο κυτταρίτιδας, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνολική! Πρώτο βήµα θα πρέπει να είναι η γυµναστική και η σωστή διατροφή. Στη συνέχεια, επιλέξτε προϊόντα που περιέχουν επιπλέον εργαλεία ή συµπληρώµατα (γλυκοζαµίνη, βιταµίνη Β, αντιφλεγµονώδη και αµινοξέα), καθώς και τις ειδικές κρέμες.
Η καθηµερινή σας διατροφή θα πρέπει πλέον να βασίζεται στα φρούτα και στα λαχανικά. Αποφύγετε εντελώς τα επεξεργασµένα τρόφιµα, καθώς περιέχουν µεγάλες ποσότητες αλατιού και συντηρητικών, που επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα. Για να έχετε ακόµη καλύτερα αποτελέσµατα, συµβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος. Αν, για παράδειγµα, προτείνει επάλειψη πρωί-βράδυ και καλό µασάζ, ακολουθήστε το, για να «ανταµειφθείτε» γρηγορότερα!