Υγεία

Show_1442
Υγεία

Κωνσταντίνος Σπάργιας: Επεμβάσεις καρδιάς χωρίς χειρουργείο!

Διαδερμικές επεμβάσεις. Τι νέο φέρνουν στην αντιμετώπιση των ασθενών με προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες;
Πρακτικά δίνουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα θεραπείας σε ασθενείς με στένωση αορτικής βαλβίδας ή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, που ως τώρα δεν υποβάλλονταν σε χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή συνύπαρξης άλλων, σοβαρών παθήσεων. Καθώς δεν υπήρχε άλλη θεραπεία, οι ασθενείς αυτοί υπέφεραν αβοήθητοι και είχαν ελαττωμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Με τις μεθόδους αυτές, θεραπεύεται η βαλβιδική πάθηση διαδερμικά (χωρίς επέμβαση ανοιχτής καρδιάς), με τρόπο παρόμοιο της στεφανιογραφίας.
Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας έχει κίνδυνο θνητότητας περίπου 3%-5%, παρόλο που εφαρμόζεται σε ασθενείς που είναι εξ ορισμού υψηλού κινδύνου, ενώ το αντίστοιχο ρίσκο της χειρουργικής αντικατάστασης θα ήταν έως και πενταπλάσιο!
Η διαδερμική επιδιόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας έχει επίσης κίνδυνο θνητότητας μικρότερο του 5% σε τέτοιους ασθενείς.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί διαδερμικές εμφυτεύσεις αορτικής βαλβίδας σε περισσότερους από 60.000 ασθενείς (400 στην Ελλάδα), ενώ διαδερμική επιδιόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας, σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς (20 στην Ελλάδα).

Μιλήστε μας για το Mitraclip και τη χρήση του.
Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη διαδερμική (μέσω καθετήρα) τοποθέτηση ενός συνδετήρα/μανταλάκι (Mitraclip) στις γλωχίνες της μιτροειδούς βαλβίδας, με αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό, έως και την πλήρη εξαφάνιση της ανεπάρκειάς της. Βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, που χαρακτηρίζουν τη βαλβιδική πάθηση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ είναι ασφαλέστερη από τη χειρουργική μέθοδο.

Πώς δέχονται οι ασθενείς σας τη νέα μέθοδο;
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι αρχικά επιφυλακτικοί (συνήθως τους έχουν ήδη πει ότι το χειρουργείο είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους)- τους φαίνεται αδιανόητο ότι το πρόβλημά τους μπορεί να λυθεί με έναν τόσο απλό τρόπο.
Είναι απίστευτη όμως η μεταμόρφωση που συμβαίνει μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι επιστρέφουν σε δραστηριότητες που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα ξανακάναν ποτέ, λίγες μέρες μετά την επέμβαση και η βελτίωση αυτή γίνεται όλο και πιο θεαματική με τον χρόνο.

Αναμένεται να ενισχυθεί ο ρόλος του επεμβατικού καρδιολόγου στο μέλλον;
Οι εξελίξεις στο χώρο των βαλβιδοπαθειών και γενικά στις οργανικές καρδιακές παθήσεις είναι μεγάλες και συγκρίσιμες με την πρώτη εφαρμογή των μπαλονιών και stents, στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Όλες αυτές οι νέες μέθοδοι έγιναν εφικτές μόνο με τη συνεργασία επεμβατικής καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής, καθώς και πολλών σχετικών ειδικοτήτων (αναισθησιολόγων, ακτινολόγων, αγγειοχειρουργών).
Είναι η πρώτη φορά που Επεμβατικοί Καρδιολόγοι και Καρδιοχειρουργοί κάνουν επεμβάσεις μαζί και αυτά μόνο καλά νέα μπορούν να θεωρηθούν για τους ασθενείς. Ασθενείς, αλλά και γιατροί, προτιμούν τις απλούστερες και λιγότερο επώδυνες επεμβάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τα χειρουργεία ανοιχτής καρδιάς.

Γιατί τα καρδιαγγειακά αποτελούν τον Νο1 δολοφόνο των Ελλήνων;
Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, καθώς στη σύγχρονη Ελλάδα, η δίαιτά μας διολισθαίνει από τη μεσογειακή διατροφή, δεν έχουμε καμία τάση να κόψουμε το καταστροφικό κάπνισμα, ενώ η φυσική δραστηριότητα που κάποτε ήταν δεδομένη για όλους, σήμερα έχει εκλείψει με την αλλαγή στα μοντέλα εργασίας. Όσο κι αν βελτιωνόμαστε στην περίθαλψη των ήδη ασθενών (και εδώ έχουμε πολλά βήματα ακόμη να κάνουμε), δεν θα δούμε αποτελέσματα, αν δεν προωθήσουμε δυναμικότερα τα μέτρα πρωτογενούς πρόληψης. Η διακοπή του καπνίσματος (ενεργητικού και παθητικού), η μεσογειακή διατροφή και η άσκηση είναι τα 3 βασικά «κλειδιά» της πρόληψης. ||


Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη αυτών των νοσημάτων;
Η υψηλή χοληστερίνη είναι ίσως ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, η σωστή δίαιτα είναι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε. Απλά μέτρα αποφυγής υπερβολικών ποσοτήτων τροφών ζωικής προέλευσης, που κατά κανόνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε «κακά» λίπη και χοληστερίνη, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση, μπορούν να ελαττώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης κατά 20%-30%.

Πώς συμβάλλουν τα ω-3 λιπαρά οξέα στην καλύτερη υγεία της καρδιάς;
Ο προστατευτικός ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων (των λεγόμενων «καλών» λιπών που περιέχονται στα ψάρια, σε φυτικά έλαια και στους ξηρούς καρπούς) ανακαλύφθηκε, όταν παρατηρήθηκε ότι πληθυσμοί με βασική διατροφή προερχόμενη από τη θάλασσα (Εσκιμώοι, Ιάπωνες κ.λπ.) είχαν πολύ μικρότερη επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο μηχανισμός προστασίας που προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυεπίπεδος και επιτυγχάνεται κυρίως με ευνοϊκές αλλαγές της σύστασης των διαφόρων λιποπρωτεϊνών του αίματος, ώστε να ευνοούνται οι προστατευτικές μορφές τους. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (της λεγόμενης καλής χοληστερίνης) και ελαττώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Υπάρχουν στοιχεία για υπολιπιδαιμική, αντιαρρυθμική, αντιυπερτασική και αντιθρομβωτική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων, καθώς και για τη σταθεροποιητική τους δράση στις αθηρωματικές πλάκες. Επιστημονικά, έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την επιβίωση μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ελαττώνουν την επίπτωση των καρδιακών επεισοδίων, σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και υψηλή χοληστερίνη και βελτιώνουν την πρόγνωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Η ισορροπημένη διατροφή, που περιέχει άφθονα ψάρια, είναι αρκετή για τους περισσότερους ανθρώπους, για την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων που απαιτούνται. Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και τα άτομα με παράγοντες κινδύνου για αθηρωμάτωση, ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μία νέα πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που προέρχεται από το Κrill (μικρά θαλάσσια ασπόνδυλα, που μοιάζουν με γαρίδες). Τα συγκεκριμένα ω-3 φαίνεται ότι έχουν υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από τα ω-3 λιπαρά οξέα των κλασικών ιχθυελαίων, επιτυγχάνουν δηλαδή την ίδια επίδραση στα λιπίδια και σε διάφορους δείκτες οξείδωσης και φλεγμονής, με τη μισή ποσότητα. Μελέτη στοχευμένη στη δράση του Krill Oil σε 120 υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς, έδειξε πως κατανάλωση 3 γρ. Krill oil καθημερινά για 12 εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα μείωση της LDL («κακής» χοληστερίνης) κατά 39% και αύξηση της HDL («καλής» χοληστερίνης) κατά 59%.

Λίγα λόγια για το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ
Ο δρ. Κωνσταντίνος Σπάργιας, επεμβατικός Καρδιολόγος, από το 2010 είναι Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Είναι το τμήμα με τη μεγαλύτερη εμπειρία τέτοιων επεμβάσεων στην Ελλάδα. Η μέχρι σήμερα εμπειρία του προσωπικού του ανέρχεται σε διαδερμικές εμφυτεύσεις αορτικής βαλβίδας σε 300 ασθενείς και στο τμήμα αυτό υπάρχει το μοναδικό πρόγραμμα επεμβάσεων Mitraclip στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό τμήμα που πραγματοποιεί εμφυτεύσεις και των 2 διαθέσιμων τύπων διαδερμικών βαλβίδων και από όλες τις δυνατές εισόδους (διαμηριαία, δια-αορτικά, διακορυφαία, δια της υποκλειδίου). Ο δρ. Σπάργιας ήταν ο πρώτος καρδιολόγος που πραγματοποίησε τις παραπάνω επεμβάσεις στην Ελλάδα (το 2007 για την αορτική και το 2011 για τη μιτροειδή βαλβίδα). Ακόμη είναι εκπαιδευτής στην έναρξη πολλών προγραμμάτων διαδερμικών βαλβίδων στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Άπω Ανατολή.
Τηλέφωνο Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων: 2106867311
Email: kspargias@hygeia.gr