Lifestyle

Show_1436
Lifestyle

Πασχαλινά Έθιμα με άρωμα Ελλάδας

της Βιβέττας Λαϊνιώτη

Φέτος τον Απρίλιο, για ακόμη μια φορά, έθιμα και παραδόσεις θα ζωντανέψουν για τον εορτασμό της μεγαλύτερης και πλουσιότερης, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Άγιον Πάσχα.

► ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ:
Στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, συνοδεία 500 ατόμων ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές. Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γεροντότερων, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έως την κορυφή του λόφου. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας.
Στη Ναύπακτο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου περνά από το λιμάνι, όπου αναμμένες δάδες είναι τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου. Στο μέσο της εισόδου του λιμανιού, οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι, δημιουργώντας ένα επιβλητικό σκηνικό. Το έθιμο αποτελεί αναφορά στην ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στον χώρο αυτό.


► ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:
Στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, η νύχτα της Ανάστασης είναι η Νύχτα των Αερόστατων, έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Με το πρώτο «Χριστός Ανέστη», οι ενορίες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό σκηνικό.
Στην Καλαμάτα, ανήμερα το Πάσχα, οι Μεσσήνιοι ξαναθυμούνται τις σαΐτες, με τις οποίες οι πρόγονοί τους αντιμετώπιζαν το ιππικό των Τούρκων. Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με τους χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, οι κάτοικοι επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο.

► ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ:
Στη Σύρο γίνεται κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα. Δύο καθολικοί και δύο ορθόδοξοι επιτάφιοι ανταμώνουν κατά την περιφορά τους στην πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση. Στην Πάρο, κατά την περιφορά του επιταφίου της Μάρπησσας, γίνονται  περίπου δεκαπέντε στάσεις. Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

► ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ:
Στην Πάτμο, αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο του «νιπτήρα». Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση του «Μυστικού Δείπνου» σε κεντρική πλατεία της Χώρας. Το Μ. Σάββατο το βράδυ πριν από την Ανάσταση, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο και την Κυριακή του Πάσχα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση, κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και μοιράζονται από τον ηγούμενο κόκκινα αυγά στους πιστούς.
Στη Ρόδο, το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον «Λάζαρο», συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά για τους ιερείς. Την ίδια ημέρα, οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, «τα Λαζαράκια», συμβολίζοντας το σώμα του Λαζάρου, που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.

► ΧΙΟΣ:
Στη Χίο, ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή. Αρχικά, οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου, τα κανονάκια εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι. Το θέαμα που δημιουργούν οι ρουκέτες που εκτοξεύονται στον ουρανό του Βροντάδου το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό.

► ΕΠΤΑΝΗΣΑ:
Πέρα από το γνωστό έθιμο των μπότιδων, των πήλινων πιθαριών που ρίχνουν από τα παράθυρά τους οι Κερκυραίοι, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, το βράδυ γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία που συνοδεύεται με ένα φαντασμαγορικό, μοναδικό θέαμα. Όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών είναι ανοιχτά, χιλιάδες κεράκια αναμμένα, περιμένουν την Ανάσταση, συνθέτοντας μια μεγαλειώδη εικόνα.
Στην Κέρκυρα επίσης οι γυναίκες γεμίζουν  ένα κάδο νερό και τον στολίζουν με πρασινάδες και λουλούδια.

  • Σχετικά Θέματα