Ομορφιά

Show_1414
Ομορφιά

Μέλι Μανούκα: Διαχρονικό μυστικό ομορφιάς

της Χαριτωμένης Βόντα

Το απολαυστικό μέλι Μανούκα κλείστηκε μέσα σε σωληνάρια και βαζάκια, δημιουργώντας μια σειρά καλλυντικών που αγαπούν και φροντίζουν το δέρμα. Τώρα κάθε γυναίκα μπορεί να αισθάνεται …μια βασίλισσα ομορφιάς!
Oι ιδιότητες του μελιού στον κόσμο των καλλυντικών, λαμβάνουν διαστάσεις και όχι τυχαία. Ήδη από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία μολυσμένων πληγών, πολύ πριν ανακαλυφθούν τα βακτήρια ως αιτία των λοιμώξεων, ενώ τοιχογραφίες της λίθινης εποχής δείχνουν πως το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 8.000 χρόνια, γεγονός που το καθιστά ως μια από τις παλαιότερες, φυσικές τροφές του ανθρώπου. Ο θρύλος θέλει την Κλεοπάτρα φανατική του μελιού για τη διατήρηση της ομορφιάς της!

Μέλι Μανούκα, μια σπάνια ποικιλία
Το Μανούκα, γνωστό από την παραδοσιακή ιατρική των Μαορί για αιώνες ως σήμερα, αναγνωρίζεται ως δέντρο με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες βρίσκουν διάφορες εφαρμογές: το αφέψημα από τα φύλλα του χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πυρετών, κρυολογημάτων και ως διουρητικό, τα σκευάσματα που παρασκευάζονται από τον φλοιό του δέντρου θεωρείται ότι έχουν ηρεμιστική δράση και τα θρυμματισμένα φύλλα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αντισηπτικού ελαίου, ο βρασμένος φλοιός χρησιμοποιείται για στοματικές πλύσεις και για πλύσιμο των ερεθισμένων ματιών, ενώ ο πολτοποιημένος σπόρος χρησιμοποιείτο σε κάποιες περιπτώσεις για επίδεση πληγών.
Το μέλι Μανούκα, γνωστό ως «θεραπευτικό μέλι», παράγεται σε απαλλαγμένα από τη χρήση αντιβιοτικών μελίσσια, από μέλισσες που συγκεντρώνουν νέκταρ από τα άνθη του δέντρου Μανούκα (Leptospermum Scoparium), που φύεται κυρίως στην περιοχή Ιστ Κέιπ της Βορείου Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Το μέλι Μανούκα, στο οποίο αποδίδονται αρκετές ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, είναι ένα από τα ελάχιστα είδη μελιού που έχει εγκριθεί για θεραπευτική χρήση. Τέλος, το μέλι που προέρχεται από το δέντρο Μανούκα αποτελεί ισχυρό και αποτελεσματικό συστατικό για προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Επουλώνει, επανορθώνει και ενυδατώνει το ξηρό, ταλαιπωρημένο και καταπονημένο δέρμα, ενισχύοντας τη φυσική κυτταρική ανάπλαση και βελτιώνοντας τον τόνο του δέρματος, δημιουργώντας μια όψη πιο νεανική και υγιή. Επίσης, το μέλι Μανούκα θρέφει και αναζωογονεί το τριχωτό της κεφαλής και βοηθά στη διατήρηση της υγιούς εμφάνισης των μαλλιών.
Ως προς τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, είναι σκουρόχρωμο, έχει έντονη, ιδιαίτερη γεύση και χαρακτηριστική οσμή βοτάνων και ξύλου.

Μοναδική αντιμικροβιακή δράση
Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού Μανούκα οφείλονται στους ισχυρούς φυσικούς αντιβακτηριδιακούς του παράγοντες και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία. Είναι γνωστό πως όλα τα μέλια έχουν κάποια αντιβακτηριδιακή δράση, λόγω της δραστηριότητας του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Ειδικά το μέλι Μανούκα περιέχει επιπλέον, σε υψηλά επίπεδα, ένα πρόσθετο και μοναδικό αντιβακτηριδιακό συστατικό, που επισημαίνεται ως Μοναδικός Παράγων Μανούκα (UMF,  Unique Manuka Factor). Το ενεργό αυτό συστατικό δεν υπάρχει σε όλα τα μέλια Μανούκα, αλλά μόνο σε εκείνα που είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Η παρουσία UMF ανιχνεύεται μέσω εργαστηριακού ελέγχου και ακολουθεί σχετική πιστοποίηση. Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι τόσο ισχυρές, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων σε σχέση ακόμη και με κάποια άλλα σκευάσματα της σύγχρονης φαρμακευτικής. Το μέλι Μανούκα θεωρείται πολύτιμο στην αντιμετώπιση πληγών, εγκαυμάτων, ακμής, ουλών, τσιμπημάτων εντόμων και ρυτίδων.

Πολύτιμο συστατικό ομορφιάς
Το μέλι Μανούκα αποδεικνύεται αποτελεσματικό και πολύτιμο για την προστασία της επιδερμίδας, γι’ αυτό και κατέχει πλέον σημαντική θέση στη σύνθεση των φυσικών καλλυντικών. Το μέλι συμβάλλει στη δημιουργία μιας ενυδατικής θεραπευτικής ασπίδας στο δέρμα, επιτρέποντας παράλληλα στα κύτταρα του δέρματος να αναπλάθονται. Σύμφωνα με μελέτες, το μέλι Μανούκα θεωρείται ότι διεγείρει το σχηματισμό νέων τριχοειδών αγγείων στο δέρμα και προσφέρει θρεπτικά στοιχεία (αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σάκχαρα), που είναι απαραίτητα για την υγιή ανανέωση των ιστών, την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ως συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα, το μέλι Μανούκα βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και βελτιώνει την ελαστικότητα.

Μέλι Μανούκα και στο... τραπέζι σας!
Για αιώνες, τα φυτά Manuka χρησιμοποιούνταν για τα πολλαπλά οφέλη που αποδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι στο μέλι Μanuka περιέχει συστατικά που δεν περιέχονται στους άλλους τύπους μελιού.
Τώρα η η ISO-PLUS φέρνει το Βρώσιμο Μέλι Manuka στο... τραπέζι σας. Μέλι μανούκα που παράγεται και συλλέγεται στην ύπαιθρο της Νέας Ζηλανδίας, σε περιοχές πλήρως απαλλαγμένες από περιβαλλοντική μόλυνση.
Το πιστοποιημένο μέλι PURE GOLD MANUKA HONEY 12+ είναι εργαστηριακά ελεγμένο, ώστε να εξασφαλίζει δυναμικότητα παραγωγής υπεροξειδίου του υδρογόνου 12+. Η ικανότητα αυτή του μελιού είναι εκείνη που εξασφαλίζει την αντιβακτηριακή του δράση.
Η ήπια διαδικασία παραγωγής του, εγγυάται τα οφέλη και την υψηλή βιοδιαθεσιμότητα των φυσικών συστατικών του. Συστήνεται η κατανάλωση έως 3 κουταλιών την ημέρα, μία ώρα πριν από κάθε γεύμα, ή ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα των γευμάτων σας. Ο δε ρόλος του στην ομορφιά, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν μια φυσική μάσκα περιποίησης, απλώνοντάς το απευθείας στην επιδερμίδα.