Παιδί

Show_sosti_paidiki_diatrofi_1
Παιδί

Σωστή παιδική διατροφή: Η βάση για έναν υγιή ενήλικα! - B'

Άρνηση σε όσπρια και λαχανικά;
Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τα όσπρια και τα λαχανικά είναι τροφές που αποφεύγουν τα παιδιά. Όμως τα παιδιά δεν έχουν φυσική αποστροφή σε κάτι που είναι νόστιμο, θρεπτικό και με ωραίο τρόπο παρουσιασμένο.
«Από την εμπειρία μας, οι παιδίατροι βλέπουμε ότι τα παιδιά πολλές φορές χαίρονται και τρώνε παίζοντας με τα λαχανικά που είναι βρασμένα, κομμένα σε ωραία σχήματα, όπως τα καρότα που θυμίζουν πορτοκαλί μπάλες, τα στικ από αγγουράκια, και το μπρόκολο και κουνουπίδι που μοιάζουν με διασκεδαστικά μικρά δεντράκια», συμπληρώνει.
Τα όσπρια, όταν ενταχθούν στην κατάλληλη ηλικία και είναι σερβιρισμένα με ωραίο τρόπο, δεν θα αργήσουν να μπουν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο του παιδιού. Επιπλέον, αν το παιδί βλέπει τους γονείς του να καταναλώνουν ένα τρόφιμο με ευχαρίστηση, είναι σίγουρο ότι θα τους μιμηθεί και θα μάθει να το απολαμβάνει κι αυτό από μικρή ηλικία.

Το φαινόμενο νεοφοβίας
Η νεοφοβική συμπεριφορά εμφανίζεται κατά το 1ο έτος ηλικίας ενός παιδιού και κορυφώνεται κατά το 2ο-6ο έτος, ενώ μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει, σχολιάζει η κ. Κατσάρη. Η εικόνα ενός τροφίμου, η οσμή του, αλλά και οι προηγούμενες γευστικές εμπειρίες άλλων τροφίμων, παίζουν σημαντικό ρόλο στη νεοφοβία.
Η συμπεριφορά των νηπίων απέναντι στο φαγητό είναι απρόσμενη. Τη μια μέρα μπορεί να τρώνε πολύ και την επόμενη λίγο. Ένα φαγητό που τους αρέσει και το καταναλώνουν με ευχαρίστηση, μπορεί να μην τους αρέσει την επόμενη μέρα. Τα νήπια χρειάζεται να δουν, να ακουμπήσουν, να μυρίσουν και να γευτούν ένα τρόφιμο περίπου 15-20 φορές, προτού το αποδεχθούν και το εντάξουν στο διαιτολόγιό τους.
Προκειμένου να μειωθεί η νεοφοβία, καλό είναι το φαγητό να σερβίρεται με ωραίο και κάθε φορά καινούριο τρόπο, βάζοντας μάλιστα το παιδί να συμμετάσχει στη διαδικασία προετοιμασίας του, σημειώνει η ειδικός. Επιπλέον, σημαντικό είναι να μην πιέζουμε τα παιδιά να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, γιατί αυτό μπορεί να ενισχύσει τη νεοφοβία.
Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η οικογένεια αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα που επηρεάζει τις συνήθειες των παιδιών στο φαγητό. Τόσο οι γονείς, όσο και οι υπόλοιποι συγγενείς που συναναστρέφονται το παιδί (θείοι, γιαγιάδες, παππούδες), επηρεάζουν με τη συμπεριφορά τους τον τρόπο διατροφής του και αποτελούν παράδειγμα για τις διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσει.
Άρα, γίνεται σαφές ότι ένα παιδί που έχει γαλουχηθεί σε ένα περιβάλλον από το οποίο απουσιάζουν ανθυγιεινά σνακ, όπως π.χ. σοκολάτα, γλυκά και γαριδάκια, θα απέχει και εκείνο από τέτοιες ανθυγιεινές συνήθειες.

Το «κόλπο» των υγιεινών σνακ
Όσο ένα παιδί μεγαλώνει, αρχίζει να κοινωνικοποιείται σε χώρους εκτός του σπιτιού του. Έτσι, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους γονείς να ελέγξουν τι τρόφιμα θα καταναλώσει. Πολλές φορές, η επιθυμία του παιδιού να καταναλώσει ένα ανθυγιεινό σνακ που τρώει ένας συνομήλικός του, μπορεί να είναι μεγάλη παγίδα, διαπιστώνει η κ. Κατσάρη.
Από αυτήν την παγίδα είναι εύκολο να ξεφύγουν οι γονείς, ετοιμάζοντας οι ίδιοι πιο υγιεινά σνακ, τα οποία είναι ωστόσο νόστιμα και ελκυστικά. Τέτοια μπορεί να είναι μπάρες δημητριακών, με μέλι και ξηρούς καρπούς, smoothies με φρέσκα φρούτα, γάλα και γιαούρτι, σπιτική γρανίτα ή παγωτό, κάποιο κέικ ή μπισκότα που ετοιμάζουν στο σπίτι με μέλι, ξερά φρούτα, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Τα παραπάνω σνακ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, ιδανικά να καταναλώνονται πριν από κάποια φυσική δραστηριότητα, καθώς δίνουν στο παιδί επαρκή ενέργεια.
Όσον αφορά τα σνακ που καταναλώνει ένα παιδί στο σχολείο, αυτά μπορεί να είναι μια σπιτική πίτα ή ένα τοστ με τυρί και λαχανικά, ή στικς φρούτων και λαχανικών, καταλήγει η ειδικός.

 

Διαβάστε περισσότερες σημαντικές πληροφορίες για την διατροφή του παιδιού πατώντας εδώ:

 

 

who is who

Κατσάρη Κυριακή
Παιδίατρος
Η Κατσάρη Κυριακή είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Tμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική Κλινική του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά και κατά την εκπαίδευσή της, παρακολούθησε το Τμήμα Μ.Ε.Ν.Ν. του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, το Παιδοδερματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Συγγρού, το Αλλεργιολογικό και Παιδονευρολογικό Τμήμα του Π.Γ.Ν. Αττικόν και το Τμήμα Aύξησης και Ανάπτυξης του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, του Πανελλήνιου Διαιτολογικού Συλλόγου και πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού. Από το 2015 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα, στην περιοχή του Μοσχάτου, με ιδιαίτερο αντικείμενο την παιδική διατροφή.
Διεύθυνση: Λ. Κατσώνη 63, Μοσχάτο
Τηλ.: 210-9480930
Κιν.: 6974-887593
e-mail: katsaki79@gmail.com