Διατροφή

Show_kala_lipara_part_a
Διατροφή

Καλά Λιπαρά: Ένας θησαυρός για τον οργανισμό! – Mέρος Α’

Όσο και εάν έχει «κατηγορηθεί» το λίπος τα τελευταία χρόνια, το γεγονός είναι πως πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κι αυτό, διότι συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, προστατεύει τα οστά και τα εσωτερικά όργανα, ενώ είναι και το δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών. Η πρόσληψή του είναι αναγκαία για μία ισορροπημένη διατροφή. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε, αλλά και στην ποσότητα τους.

«Καλά λιπαρά» vs «κακά λιπαρά»
Μέσω των τροφίμων, προσλαμβάνουμε διάφορα είδη λιπαρών. Κάποια από αυτά έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας, γι’ αυτό και ονομάζονται «καλά λιπαρά». Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Από άποψη χημείας, τα καλά λιπαρά οξέα είναι εκείνα που έχουν στο μόριό τους έναν (μονοακόρεστα) ή περισσότερους (πολυακόρεστα) διπλούς δεσμούς.
Η αυξημένη κατανάλωση «κακών λιπαρών» θεωρείται επιβαρυντική για την υγεία. Τα «κακά λιπαρά» είναι τα κορεσμένα και τα τρανς λίπη. Και τα δύο είδη οδηγούν σε αύξηση της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και σχετίζονται με τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω (π.χ. onion rings), το βούτυρο, οι κρέμες γάλακτος κλπ.

Οφέλη και δράση των καλών λιπαρών στον οργανισμό
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: Η προσεγμένη κατανάλωσή τους αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και μειώνει την ολική. Από έρευνες έχει βρεθεί ότι μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Έχουν πολλές και ποικίλες δράσεις. Οι κυριότερες από αυτές είναι ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στον σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά και στην παραγωγή των ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία. Επίσης, βοηθούν στη μείωση της ολικής και της «κακής»(LDL) χοληστερόλης.

Πηγές καλών λιπαρών
Κυριότερη πηγή μονοακόρεστου λίπους είναι το ελαιόλαδο. Σε μικρότερες ποσότητες, το βρίσκουμε και σε άλλα τρόφιμα, όπως το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις φυτικές μαργαρίνες και στα φυτικά έλαια (όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο), στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό, σαρδέλες, σκουπρί κλπ.), στον λιναρόσπορο και στα προϊόντα σόγιας.
Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προσλαμβάνονται αποκλειστικά μέσω της τροφής: ο οργανισμός μας στερείται των κατάλληλων ενζυμικών συστημάτων που είναι απαραίτητα για τη σύνθεσή τους και δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Έτσι, είναι αναγκαίο η διατροφή μας να καλύπτει τις ανάγκες μας σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

Γνωρίστε τα καλά λιπαρά Ω3, Ω6, Ω9 και τα οφέλη τους στον οργανισμό μας πατώντας εδώ:

 

who is who

Σηφακάκη Μελίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Διεύθυνση: Μαρίας Κιουρί 24, Πλ. Λαού, Κερατσίνι
Τηλ.: 210 4633433, e-mail: metavolizein2007@gmail.com