Fitness

Show_%ce%a3%cf%80%ce%bf%cf%81_%ce%b1%ce%b4%cf%81%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b7_forweb
Fitness

Θαλάσσια σπορ: Και η αδρεναλίνη ανεβαίνει… στα ύψη!

της Έλενας Κιουρκτσή

Το Καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου, γιατί τότε, μπορεί κάποιος να απομακρυνθεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας, να ξεχαστεί και να δημιουργήσει ευχάριστες και αξέχαστες αναμνήσεις. Αν επιλέξει κανείς τα θαλάσσια σπορ σίγουρα θα ζήσει μία από αυτές, γιατί μπορεί να συνδυάσει τη σωματική άσκηση, με τη διασκέδαση και την αδρεναλίνη! Τα Θαλάσσια σπορ δεν έχουν ηλικία, είναι για όλους εκείνους που θέλουν να ανεβάσουν τα επίπεδα αδρεναλίνης τους και να ζήσουν μια εμπειρία που θα τους αφήσει με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη. Εσείς είστε έτοιμοι να ζήσετε αυτή την εμπειρία; Αν ναι δείτε παρακάτω ορισμένες προτάσεις για θαλάσσια σπορ, μέρη που μπορείς να τα απολάυσεις περισσότερο, αλλά και το τι πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ
Δαμάστε τα κύματα

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε και η αλήθεια είναι πως, αυτή η έκφραση ταιριάζει γάντι στο θαλάσσιο σκι, μιας και το πρώτο βήμα θεωρείται και το πιο δύσκολο. Οι πρώτες κινήσεις του επίδοξου σκιέρ, είναι να βουλιάξει λίγο στο νερό με τα γόνατα λυγισμένα και τα χέρια τεντωμένα σε ευθεία, κρατώντας το σκοινί, με τα πέδιλα να κοιτούν προς τα πάνω και το σκοινί να βρίσκεται ανάμεσα στα πέδιλα. Από αυτήν την στάση, όταν το σκάφος ξεκινά, ο αθλητής ισιώνει και ξεκινά να απολαμβάνει την επιφάνεια της θάλασσας. Το θαλάσσιο σκι, είναι ένα άθλημα με εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο. Γυμνάζει κατ’ εξοχήν τα πόδια, αλλά και τα χέρια και τους κοιλιακούς. Για την ασφαλή εξάσκηση του αθλήματος αυτού, απαιτείται συνεργασία διάφορων ειδικών με τον αθλητή: του οδηγού του σκάφους, του επιβλέποντος, ο οποίος προσέχει τον αναβάτη και είναι σε επιφυλακή για οποιοδήποτε απρόοπτο και του σκιέρ/αναβάτη. Πολλές είναι οι παράμετροι που σχετίζονται με την ασφαλή έκβαση του αθλήματος: ο σκιέρ, οι κοντινοί κολυμβητές, η ασφαλής χρήση του σκάφους, η ρυμούλκηση του σχοινιού και η ασφάλεια για τους επιβάτες που ίσως επιβαίνουν στο σκάφος.

ΠΟΥ: Για θαλάσσιο σκι είναι κατάλληλες όλες οι οργανωμένες ακτές στην Ελλάδα, από την «Αθηναϊκή Ριβιέρα» ως τη Μύκονο, την Πάρο και την Κρήτη και από τη Ρόδο ως τη Λευκάδα και την Πελοπόννησο.

Τι να προσέξετε:

• Να κάνετε μαθήματα με ειδικευμένο δάσκαλο.
• Να φοράτε το ειδικό σωσίβιο.
• Βεβαιωθείτε ότι το ταχύπλοο και τα σκι είναι σε καλή κατάσταση.
• Να προσέχετε τα απόνερα που δημιουργεί το ταχύπλοο.
• Φροντίστε να υπάρχει συνοδός στο ταχύπλοο, που θα επιβλέπει και θα φροντίζει για την ασφάλεια του σκιέρ.

KITE SURF
Αετοί των πελάγων!

Για τους πιο τολμηρούς, που θέλουν να δουν τα κύματα από ψηλά, το kite surfing είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή που, όμως, απαιτεί μια σειρά μαθημάτων, ώστε να μπορέσει κανείς να «πετάξει» -βασικός σκοπός του σπορ- αλλά και να «πλανάρει» (να κινηθεί δηλαδή ομαλά) πάνω στο νερό. Το kite surfing συνδυάζει στοιχεία από το windsurfing, το surfing και το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Δεν απαιτεί μόνο καλή τεχνική και ισορροπία, αλλά ωριμότητα και ικανότητα να προβλέπεις την πιθανότητα θαλασσοταραχής ή αλλαγής του ανέμου, να υπολογίζεις σωστά τις αποστάσεις, να χειρίζεσαι τέλεια τον εξοπλισμό και να γνωρίζεις πώς λειτουργούν τα συστήματα εκπομπής σημάτων επείγουσας ανάγκης (SOS). Ένα σπορ που γυμνάζει όλο το σώμα και σε κρατάει σε συνεχή εγρήγορση!

ΠΟΥ: Κατάλληλα μέρη για kite surfing θα βρείτε στη Ρόδο, στην Κάρπαθο, στην Κω, στη Λήμνο, στη Σάμο, στη Λέσβο.

Τι να προσέξετε:
• Ακολουθείτε πάντα τους κανόνες σωστής πλεύσης.
• Προσέχετε τις ειδικές τοπικές σημάνσεις ασφαλείας για Kite Surf.
• Ελέγχετε δύο φορές σε κάθε κατεύθυνση πριν στρίψετε γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση με ανθρώπους ή αντικείμενα.
• Ποτέ μην εγκαταλείψετε την ιστιοσανίδα σε περίπτωση κινδύνου. Θα κολυμπήσετε και θα επιπλέετε καλύτερα όταν την κρατάτε και θα είναι πιο εύκολο να σας βρουν.
• Επιστρέψτε στην ακτή μόλις αρχίσετε να νιώθετε κούραση ή αισθάνεστε πολλή ζέστη ή κρύο.
• Ακούτε τις ανακοινώσεις για τυχόν απότομες καιρικές αλλαγές.
• Όταν οι άνεμοι καταστούν πολύ δυνατοί, σηκώστε το πανί και καλέστε βοήθεια.
• Τηρείτε τα όρια ταχύτητας. Να παραμένετε μέσα στα περιοριστικά όρια ασφάλειας και να αποφεύγετε τους κολυμβητές.

 

Δες εδώ περισσότερες περιοχές που μπορείς να απολάυσεις τα τοπ θαλάσσια σπορ: