Παιδί

Show_sport_forweb
Παιδί

Τι άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου

Όταν πρόκειται κάποιος να επιλέξει τι άθλημα θα παρακολουθήσει στην τηλεόραση, ατομικό ή ομαδικό, η απάντηση είναι μάλλον εύκολη, αφού ένα ομαδικό άθλημα, με πολλούς αθλητές στο γήπεδο, γρήγορο ρυθμό και δράση, φαντάζει καλύτερη επιλογή από το να βλέπει κανείς αθλητές να αγωνίζονται ο ένας μετά τον άλλο περιμένοντας βαθμολογίες. Σκεφθείτε ωστόσο και τη δράση, την αγωνία και τις ανατροπές που μπορεί να έχει ένας αγώνας τρεξίματος!

Το πρώτο και το σημαντικότερο, είναι το άθλημα που θα επιλεγεί να αρέσει στο παιδί. Για παράδειγμα, ένα παιδί που δεν αγαπά το νερό, δεν θα είναι ευτυχισμένο αν κάνει πόλο, όπως ένα παιδί που βλέπει μπάλα και την κλοτσά, δεν θα είναι χαρούμενο αν κάνει μπάσκετ.
Ο βασικός σκοπός της ενασχόλησης των παιδιών με οποιοδήποτε άθλημα είναι να τους προσφέρει χαρά και ας μην συμπίπτει με την προσωπική επιλογή και τα «θέλω» του γονιού.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα αθλητικής ψυχολογίας J. Taylor1, τα ομαδικά αθλήματα ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυξάνουν την ευφυΐα των παιδιών. Επίσης, καλλιεργούν την εμπιστοσύνη, αυξάνουν τη συγκέντρωση και διδάσκουν στα παιδιά πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά ουσιαστικά διδάσκονται δεξιότητες της ζωής, όπως την υπομονή, την επιμονή, την ανεκτικότητα, το πώς να ανταποκρίνονται θετικά στις αποτυχίες και πώς να δουλεύουν σκληρά για να επιτύχουν έναν στόχο και έναν σκοπό. Αναλυτικότερα:

• Μέσω της συμμετοχής στην ομάδα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά, συναντούν διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες και μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου, ώστε να συνεργαστούν.
• Το παιδί μαθαίνει να σέβεται και να εκτιμά όχι μόνο τις αποφάσεις του προπονητή του, αλλά και τους συναθλητές του.
• Μαθαίνει να στηρίζει ή να ενθαρρύνει τους συμπαίκτες του, όταν κάτι πηγαίνει στραβά και όλοι μαζί να ξεπερνούν τις δυσκολίες, συνεχίζοντας τον αγώνα και το παιχνίδι.
• Μέσα από την ομάδα, το παιδί μπορεί να νιώσει περήφανο για την επίτευξη των στόχων και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, άρα να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.
• Μαθαίνει την πειθαρχία, καθώς συνειδητοποιεί, ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά, συνεργασία και συντονισμός με τους υπόλοιπους παίκτες, στοιχεία απαραίτητα, για να έλθει η χαρά της νίκης.
• Μαθαίνει να μοιράζεται χαρές και λύπες, αλλά και να επιμένει όταν το καλό αποτέλεσμα δεν έρχεται.
• Αν το παιδί είναι «κλειστό», το ομαδικό άθλημα θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τη συστολή του.

Αντίθετα, μέσα από ένα ατομικό άθλημα, το παιδί καλλιεργεί την ατομική υπευθυνότητα, αφού το ίδιο είναι υπεύθυνο για τις επιδόσεις του και την έκβαση του αγώνα, καλείται να θέσει στόχους και να επιλύσει προβλήματα, βελτιώνει την αυτοπεποίθησή του, προσβλέπει στην ατομική του βελτίωση, μαθαίνει να είναι πειθαρχημένο και αποκτά μεγαλύτερη δύναμη θέλησης να κάνει το καλύτερο που μπορεί, με επιμονή και αντοχή.
Είτε επιλέξετε ατομικό είτε ομαδικό άθλημα για το παιδί σας, θα του δώσετε τη δυνατότητα να απολαύσει τα οφέλη του αθλητισμού, όπως ότι συμβάλλει στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και υγείας, παρέχει κίνητρα για δραστηριοποίηση και πιο υγιή ζωή, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και «χτίζει» ισχυρούς χαρακτήρες, λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στις παγίδες και τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε βήμα της ζωής των παιδιών.

 

Πηγή: 1. http://www.drjimtaylor.com/3.0/dr-jim-taylor/aboutdrjimtaylor/

 

Πάρτε ιδέες για ομαδικά ή ατομικά αθλήματα