Παιδί

Show_paidi
Παιδί

Παιδί: Μπορώ να το προστατεύσω από τις ιώσεις;

Σχολεία και παιδικοί σταθμοί θεωρούνται οι «παράδεισοι» των ιώσεων και τα μικρά παιδιά τα πιο εύκολα θύματά τους. Τα μωρά, μετά την ηλικία των 6-12 μηνών χάνουν τη μεταβιβαζόμενη φυσική ανοσία από τη μητέρα τους ενώ, παράλληλα, στερούνται ειδικών αμυντικών μηχανισμών, κυρίως αντισωμάτων, έναντι διαφόρων μικροοργανισμών, περίπου έως την ηλικία των 5 ετών. Γι’ αυτό και μόλις βγαίνουν για πρώτη φορά από το σπίτι π.χ. για να πάνε στον παιδικό σταθμό, το πρώτο διάστημα είναι συνεχώς άρρωστα!

Πώς μπορούμε, όμως, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και να τα προστατέψουμε από τις ιώσεις; Για τις ιώσεις, ειδική θεραπεία δεν υπάρχει. Μια ίωση αντιμετωπίζεται με συντηρητικούς τρόπους, όπως κατάκλιση, αποφυγή της κόπωσης, υγιεινό περιβάλλον, σωστή διατροφή και …υπομονή. Τα παιδιά θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της περίπου 3-6 ημέρες. Τα αντιβιοτικά δεν χρειάζονται γιατί κανένα αντιβιοτικό δεν «πιάνει» τους ιούς. Επομένως, μην πιέζετε τον παιδίατρο για αντιβίωση και, βέβαια, μην τη δίνετε μόνοι σας στο παιδί, εν αγνοία του γιατρού!

Πρόληψη

Είναι κομβικός και για τα παιδιά ο ρόλος της διατροφής. Βάλτε στη διατροφή του παιδιού σας περισσότερα φρούτα (προσφέρετέ τα σαν ενδιάμεσο γεύμα, στολίστε με φρέσκα φρούτα τα γλυκά σας ή φτιάξτε του smoothies και χυμούς). Αν δεν μπορείτε να πείσετε το παιδί σας να καταναλώσει αρκετά φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να ενισχύσετε και να τονώσετε την αντοχή του με τη μασώμενη πολυβιταμίνη Kangavites Formula Chewable Tabs της Solgar. Έχει ευχάριστη γεύση τροπικών φρούτων και είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες των παιδιών. Περιέχει 14 βιταμίνες και 11 μέταλλα και είναι εμπλουτισμένη με λεκιθίνη, σκόνη καρότου-παντζαριού-φράουλας-μήλου-μπρόκολου-βερίκοκου, κιτρικά βιοφλαβονοειδή, καροτενοειδή και καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς. Η φόρμουλα αυτή δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ανάπτυξης των παιδιών και στοχεύει στην ισχυροποίηση μιας καλής υγείας για τα μετέπειτα χρόνια.

Επίσης, για την πρόληψη των ιώσεων, ισχύουν όσα είπαμε παραπάνω και για τους μεγάλους. Είναι σημαντικό δηλαδή να διδάξετε στα παιδιά σας να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, κάθε φορά που έρχονται στο σπίτι, αμέσως μετά από κάθε επίσκεψή τους στην τουαλέτα και πριν να φάνε κάτι, καθώς επίσης και να μην ακουμπούν τα χέρια τους στα μάτια και στη μύτη τους. Επίσης, είναι καλό να τους μάθετε να μην μοιράζονται το φαγητό και το ποτό τους (π.χ. τον χυμό τους) στο σχολείο με άλλα παιδάκια, καθώς αυτός είναι ένας από τους πιο πρόσφορους τρόπους... ανταλλαγής μικροβίων. Ένα παιδί ή ενήλικας μολυσμένος από κάποιον ιό, τον μεταφέρει κυρίως με το σκούπισμα της μύτης (ή μετά από χρήση της τουαλέτας, εάν πρόκειται για γαστρεντερίτιδα) στα χέρια του και στη συνέχεια μολύνει ό,τι αγγίζει (παιχνίδια, έπιπλα, διάφορα αντικείμενα). Η αντοχή των ιών του αναπνευστικού στα μολυσμένα αντικείμενα μπορεί να είναι έως και τρία 24ωρα.

Άλλοι τρόποι για να θωρακίσετε το παιδί σας από μύκητες, ιούς και μικρόβια είναι οι εξής:

  • Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται αρκετές ώρες. Ένα μωρό μπορεί να κοιμάται έως και 18 ώρες την ημέρα, τα νήπια περίπου 12-13 ώρες και τα παιδιά σχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας περίπου 10 ώρες.
  • Θηλάστε. Το μητρικό γάλα περιέχει πληθώρα αντισωμάτων, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
  • Κάντε την άσκηση μέρος της ζωής του. Η τακτική άσκηση αυξάνει την παρουσία αντισωμάτων στον παιδικό οργανισμό.
  • Περιορίστε την έκθεσή του στο παθητικό κάπνισμα.
  • Μην του δίνετε με το παραμικρό αντιβίωση. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν μόνο τις ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια και δεν προσφέρουν τίποτα στο παιδί, αν ο λόγος για τον οποίο αρρώστησε είναι ένας ιός.