Διατροφή

Show_symvoules
Διατροφή

8 συμβουλές για γερή καρδιά και μακροζωία

Της Νεκταρίας Καρακώστα
  1. Άσκηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η άσκηση, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της καρδιάς μας, καθώς αυξάνει τον όγκο του αίματος που η καρδιά μας αντλεί σε κάθε χτύπο κατά 10%. Η αερόβια άσκηση (βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο κ.λπ.), όχι μόνο αναγκάζει το σώμα να παράγει περισσότερα αντιοξειδωτικά, αλλά αυξάνει και την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
  2. Τεχνικές ηρεμίας.
  3. Καλός ύπνος.
  4. Λήψη ιχθυελαίων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, εκτός από το ότι αντιμετωπίζουν την υπερχοληστερολαιμία, έχουν αντιαρρυθμικές ιδιότητες.
  5. Σούπα ή σαλάτα; Την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσουν αν θα πάρεις σούπα ή σαλάτα, παράγγειλε τη δεύτερη. Γιατί να προτιμήσεις ωμά και όχι μαγειρεμένα λαχανικά; Διότι το μαγείρεμα εξατμίζει έως και το 30% των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα λαχανικά.
  6. Ο νόμος του λίπους: Το λίπος που κουβαλάς σήμερα μπορεί να σε σκοτώσει αύριο. Το περιττό λίπος σώματος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένας ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 3 ολόκληρα χρόνια.
  7. Ξηροί καρποί. Φρόντισε να καταναλώνεις διαφορετικούς ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών, που περιέχουν ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα. Προσπάθησε να τρως περί τα 55 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών ημερησίως.
  8. Κοινωνικότητα. Σε μελέτη που διεξήχθη σε άτομα 70 ετών και άνω, Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν το μεγαλύτερο δίκτυο φίλων εμφάνιζαν και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Για έναν μέσο άντρα, το να έχει σταθερούς και καλούς φίλους γύρω του μπορεί να του προσθέσει έως κι 7 χρόνια ζωής. Επίσης, έχει βρεθεί από μελέτες ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο από τους ανύπαντρους.

 

 

who is who

Ιωάννης Θ. Μαυρεπής, Ειδικός Καρδιολόγος.

Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1994), έχει υπηρετήσει στο Κ.Υ. Σκύδρας, στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής και στο Κ. Υ. - Νοσοκομείο Ηγουμενίτσας. Έκανε το ειδικό μέρος της καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης, όπου ειδικεύθηκε σε μελέτη υπερτασικών με υπερσύγχρονα καταγραφικά 24ώρου, σε 24ωρη καταγραφή ρυθμού με Holter ρυθμού και σε τοποθετήσεις βηματοδοτών. Συμμετείχε σε στεφανιογραφικές εξετάσεις και αγγειοπλαστικές στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (καθηγητή κ. Λουρίδα) και στην Καρδιοχειρουργική κλινική ΑΧΕΠΑ (καθηγητή κ. Σπανό). Έχει μετεκπαιδευθεί στο Adult Echocardiography Laboratory, University of Maryland Hospital, Baltimore. Εργάσθηκε στο Διαγνωστικό κέντρο Καλαμαριάς και στο ιατρικό τμήμα της EXPRESS SERVICE. Διατηρεί Καρδιολογικό Ιατρείο στη Νεάπολη Θεσ/νίκης. Έχει πλήθος δημοσιευμένων εργασιών και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει βραβευθεί από την EUROPEAN HEART ASSOCIATION ως ερευνητής στην EURO HEART SURVEY. Είναι μέλος της American Heart Association και της European Society of Cardiology.

Αν. Ρωμυλίας 28, Νεάπολη Θεσ/νίκης, Τηλ.: 2310637666 Κιν: 6944169666, 6976564313 e-mail: minyas1967@yahoo.gr