Διατροφή

Show_spirulina
Διατροφή

Σπιρουλίνα: Η πιο συμπυκνωμένη φυσική τροφή

ΤΗΣ ΒΙΒΕΤΤΑΣ ΛΑΪΝΙΩΤΗ

Έχει χαρακτηριστεί «τροφή του μέλλοντος» και «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», έχοντας προσελκύσει την προσοχή ακόμη και της NASA. Η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν γραφτεί για την σπιρουλίνα, έναν οργανισμό που ανήκει στα βρώσιμα κυανοβακτήρια. Ποια είναι όμως τα οφέλη για την υγεία μας και ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν; Κυρίες και κύριοι, σάς παρουσιάζουμε τη… σπιρουλίνα!

H σπιρουλίνα συνιστά φυσική πηγή βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής εδώ και 30 χρόνια. Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι ένα μικροσκοπικό νηματώδες κυανοπράσινο μικροφύκος του γλυκού νερού, το όποιο όμως μπορεί να αναπτυχθεί και σε θαλασσινό νερό. Όπως εξηγεί ο φαρμακοποιός κ. Θεόδωρος Σακόπουλος «πρόκειται για ένα φύκος του γένους arthrospira (100% φυσικό προϊόν), που επειδή καλλιεργείται σε γλυκά νερά, δεν περιέχει ιώδιο και άρα είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από θυρεοειδή».

Αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν μεταξύ τους νημάτια, τα οποία πολλές φορές είναι σπειροειδή, από όπου πήρε και το όνομά της. Το κυανοπράσινο χρώμα της οφείλεται σε μια χρωστική ουσία, την πρωτεΐνη φυκοκυανίνη -που είναι και ισχυρό αντιοξειδωτικό-, αλλά και στη χλωροφύλλη.

► Πώς παράγεται;

Η καλλιέργεια του μικροφύκους γίνεται σε μεγάλες υπαίθριες δεξαμενές, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, ενώ ορισμένες εταιρείες την παράγουν απευθείας σε φυσικές λίμνες, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, αλλά πάντα με φυσικούς τρόπους, χωρίς δηλαδή την χρήση εντομοκτόνων και λιπασμάτων. Στη συνέχεια, η σπιρουλίνα θερίζεται, ξηραίνεται ή υγροποιείται και συσκευάζεται. Θα τη συναντήσουμε στο εμπόριο σε διάφορες μορφές, όπως ταμπλέτες, κάψουλες και σκόνη.

 

► Μια πλούσια διατροφική πηγή

Είναι αξιοθαύμαστο πώς ένα τόσο μικρό φύκι, μπορεί να κρύβει μέσα του τόσες πολλές βιταμίνες και στοιχεία απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τον ειδικό, μερικά συστατικά απαντώνται στη σπιρουλίνα στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί ποτέ σε τρόφιμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κύριο Σακόπουλο περιέχει:

  • πλήρη και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (40%).
  • βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6, Β12).
  • σίδηρο. Είναι 58 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ήπαρ του ωμού βοδινού1!
  • βιταμίνη Ε, με βιολογική αξία 49% μεγαλύτερη σε σχέση με τη συνθετική βιταμίνη Ε.
  • β-καροτένιο (προβιταμίνη Α)
  • γ-λινολενικό οξύ, που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα.
  • ιχνοστοιχεία και μέταλλα (ασβέστιο, φώσφορος, χλώριο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, χαλκός)
  • ελάχιστες θερμίδες. Πέντε γραμμάρια σπιρουλίνας αποδίδουν περίπου 14,5 θερμίδες.

 

► Πώς βοηθά τον οργανισμό

Ανοσολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια απέδειξαν ότι προσθέτοντας σπιρουλίνα σε καλλιέργεια ανοσοποιητικών κυττάρων, αυξήθηκε σημαντικά στο δείγμα η παραγωγή κυτοκινών, πρωτεϊνών δηλαδή που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Έτσι συμπέραναν ότι η λήψη σπιρουλίνας συνιστά «ένεση ενδυνάμωσης» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παράλληλα, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια συνέδεσαν την προσθήκη της σπιρουλίνας στην καθημερινή διατροφή, με μειωμένη απώλεια μνήμης και ικανότητας μάθησης λόγω της ηλικίας, η οποία αποδόθηκε στην πλούσια αντιοξειδωτική της δράση (Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, 2002).

Τέλος, πολυάριθμες εργασίες έχουν αποδώσει στη σπιρουλίνα δράση ενάντια στην υπερλιπιδαιμία και την παχυσαρκία.

 

► Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ…

Για τις πολλαπλές δράσεις της σπιρουλίνας ευθύνονται επιμέρους συστατικά της όπως:

Τα αμινοξέα: Φροντίζουν για την προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνουν την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα αντιοξειδωτικά: Εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς δρουν κατά των ελεύθερων ριζών.

Η χλωροφύλλη: Διεγείρει τη λειτουργία του εντέρου και του ήπατος και συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξίνων.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σε έρευνες με ερωτηματολόγια, αρκετά άτομα υποστήριξαν πως η κατανάλωση σπιρουλίνας τούς πρόσφερε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι σε ασθένειες, ταχύτερη ανάρρωση, περισσότερη ενέργεια και βελτίωση των σωματικών και πνευματικών τους επιδόσεων. Άλλοι δήλωσαν πως έχουν αποκτήσει πυκνότερα μαλλιά και πιο υγιή επιδερμίδα, ενώ άλλοι παρατήρησαν πως η σπιρουλίνα τους βοήθησε να χάσουν ευκολότερα τα περιττά κιλά.

► Τρόποι κατανάλωσης

Ο φαρμακοποιός επισημαίνει πως «η σπιρουλίνα είναι καλό να λαμβάνεται πρωινές ώρες ή νωρίς το μεσημέρι και όχι αργότερα, γιατί μπορεί να φέρει αϋπνία, λόγω της τόνωσης που προσφέρει. Η δόση είναι 1-3γραμμάρια/ημέρα για τους ενήλικες. Είναι καλό την πρώτη φορά που κάποιος καταναλώνει σπιρουλίνα να αυξάνει την δόση της σταδιακά».

Αν το ζητούμενο είναι η αύξηση της ενέργειας, τότε θα πρέπει να λαμβάνετε σπιρουλίνα μαζί με τα γεύματα ή πριν από την δραστηριότητα κατά την οποία χρειάζεστε περισσότερη τόνωση (π.χ. γυμναστική). Επίσης, όταν νιώθετε πτώση της ζωτικότητάς σας. ||

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο φαρμακοποιός κ. Σακόπουλος Θεόδωρος αναφέρει πως η σπιρουλίνα:

❱ Είναι κατάλληλη για αθλητές, άτομα που δουλεύουν πολλές ώρες και, γενικά, για οποιονδήποτε χρειάζεται τόνωση και θέλει να εμπλουτίσει την διατροφή του. ❱ Βοηθάει ιδιαίτερα στη τόνωση του ανοσοποιητικού, ιδιότητα πολύ χρήσιμη το χειμώνα! ❱ Μπορεί να βοηθήσει άτομα που ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος καθώς τους παρέχει διατροφικά στοιχεία που πιθανώς δεν λαμβάνουν από την τροφή και, ταυτόχρονα, ενισχύει το αίσθημα κορεσμού. ❱ Είναι πολύτιμο συμπλήρωμα για άτομα που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, λόγω της περιεκτικότητάς της σε υψηλής απορρόφησης οργανικό σίδηρο και βιταμίνη Β12. ❱ Ενδείκνυται για τους χορτοφάγους, λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Β12, σίδηρο και πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά που συνήθως απουσιάζουν σε μια διατροφή δίχως κρέας.

 

who is who

Ο Θεόδωρος Σακόπουλος είναι φαρμακοποιός. Γεννήθηκε το 1980 και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Portsmouth στην Αγγλία, από όπου και απέκτησε το 2003 μάστερ με τίτλο «Πολυμερή για γονιδιακή θεραπεία». Διατηρεί φαρμακείο από το 2005 και έχει πτυχίο Ομοιοπαθητικής, μελισσοθεραπείας, αρωματοθεραπείας και ενεργειακής διατροφής.

 

1. Kamenidou I., Aggelopoulos St., Batzios A., Natural medical attributes and benefits of Spirulina: Segmentation based on consumers’ knowledge, Journal of Medicinal Plants Research Vol. 5(14), pp. 3192-3199, 18 July, 2011