Διατροφή

Show_1460
Διατροφή

Λιποτροπικοί παράγοντες για έλεγχο σωματικού βάρους και καλή υγεία

Ο όρος "λιποτροπικός" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1934 από τους Best, Huntsman και Ridout , για να περιγράψει τη δράση της χολίνης στην πρόληψη και θεραπεία του λιπώδους ήπατος. Η κύρια λειτουργία των λιποτροπικών είναι να προλαμβάνουν τη μη φυσιολογική και υπερβολική συσσώρευση του λίπους στο συκώτι, όπως επίσης και να προωθούν την αποτοξίνωσή του.

Η χολίνη, η ινοσιτόλη και η μεθειονίνη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το συκώτι διαχειρίζεται τα λίπη , με αποτέλεσμα να μπορούν να διεγείρουν την καύση του λίπους στο σώμα βοηθώντας υπέρβαρα άτομα στην προσπάθεια τους για απώλειας βάρους.
Ας εξετάσουμε τα συστατικά που περιέχονται στις λιποτροπικές φόρμουλες και την ευεργετική τους δράση στην υγεία μας.

Χολίνη
Η χολίνη είναι ένωση παρόμοια με αυτήν των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αν και το σώμα παράγει κάποια ποσότητα χολίνης, είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να λαμβάνουμε χολίνη και μέσω της διατροφής, καθώς έχει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, ως δομικό στοιχείο των κυττάρων και στη διαδικασία μεταβολισμού του λίπους σε ενέργεια. Μια δίαιτα χαμηλή σε χολίνη εμποδίζει την ικανότητα του συκωτιού να επεξεργαστεί τα λίπη, έχοντας ως αποτέλεσμα την υπερβολική συσσώρευση του λίπους στον οργανισμό και κατά συνέπεια την αύξηση βάρους. Η χολίνη επίσης βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και της ομοκυστεΐνης, ουσιών των οποίων οι αυξημένοι δείκτες στο αίμα σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ινοσιτόλη
Η ινοσιτόλη δρα εξίσου ως λιποτροπικός παράγοντας, σε ηπιότερο ωστόσο βαθμό σε σχέση με τη χολίνη, βοηθώντας στη γαλακτωματοποίηση των λιπών. Η ινοσιτόλη συμβάλλει στην αναδιανομή του λίπους στον οργανισμό ενώ σε συνδυασμό με τη χολίνη, προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση. Σαν αποτέλεσμα της θετικής της επίδρασης στο μεταβολισμό, η ινοσιτόλη χρησιμοποιείται από υπέρβαρους ανθρώπους στην απώλεια βάρους.

Μεθειονίνη
Η μεθειονίνη είναι απαραίτητο θειούχο αμινοξύ με λιποτροπική δράση, το οποίο δεν συντίθεται από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να χρειάζεται να το λάβουμε από τη διατροφή μας. Βοηθά στη μείωση των λιπών και της χοληστερίνης στο συκώτι, προωθεί την υγιή λειτουργία των κυττάρων και την αποβολή των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό. Αυστηροί χορτοφάγοι και άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες ή φυτικές πρωτεΐνες για παράδειγμα από σόγια, δεν προσλαμβάνουν αρκετή μεθειονίνη.

Η λήψη, επομένως ενός συμπληρώματος με λιποτροπικούς παράγοντες θα βοηθήσει στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, στη μείωση της χοληστερίνης, στη διάσπαση των διατροφικών λιπών και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, με συνολικά πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας.