Ψυχολογία

Show_%ce%9a%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9_-_%ce%88%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1_forweb
Ψυχολογία

Καλοκαίρι: Έντονα συναισθήματα σε χαλαρό φόντο

Πολυήμερες ή ολιγοήμερες, με παρέα ή μόνο για δύο, οι διακοπές είναι η διέξοδος από την καθημερινότητά μας, η ευκαιρία να αλλάξουμε παραστάσεις και να ανακτήσουμε τις χαμένες ισορροπίες. Επιπλέον, πολλοί τις θεωρούν ως ιδανική εποχή για να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους, καθώς η χαλαρότητα του καλοκαιριού, μοιάζει ιδανική για τον στόχο αυτό. Είναι όμως έτσι;
«Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ένα απαραίτητο διάλειμμα από το καθημερινό άγχος, την πίεση και την ρουτίνα και ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε», εξηγεί η κ. Κασσιανή Μαδεμλή, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια. Είναι σημαντικές, γιατί ως ένα βαθμό μας επανασυνδέουν με την ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων, κάτι που για τον ψυχισμό μας μεταφράζεται πως, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα από τα συνηθισμένα, άρα μπορούμε να αφεθούμε σε μια πιο χαλαρή πραγματικότητα χωρίς περιορισμούς και ευθύνες.

Ενίσχυση της ερωτικής διάθεσης
«Η μείωση του άγχους, η χαλάρωση και η αίσθηση ότι είναι μια περίοδος με λιγότερα «πρέπει», συμβάλλουν στην ενίσχυση της ερωτικής διάθεσης», διευκρινίζει η κ. Μαδεμλή. Το ότι δεν απασχολούμε το μυαλό μας με επιλύσεις προβλημάτων, μας υπενθυμίζει πως οι διακοπές περιλαμβάνουν το «παιχνίδι», με διαφορετική έννοια για κάθε ηλικία. Ίσως μετά από πολλά χρόνια γάμου ή σχέσης ξεχνάμε ή παραβλέπουμε αυτή τη «διαδικασία», αλλά συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερη ερωτική διάθεση.
Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την πεποίθηση όλων αυτών που θεωρούν τις διακοπές, ως ιδανική αφετηρία για να ανανεώσουν τη σχέση τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι να δώσουμε τον χρόνο και χώρο που χρειάζεται το έτερο ήμισυ, προκειμένου να «προσαρμοστεί» σε μια πιο χαλαρή πραγματικότητα και να είμαστε ανοιχτοί να το ακούσουμε και να το σεβαστούμε.

Διαφωνίες και εντάσεις
Όσο κι αν θέλουμε όλα να πάνε τέλεια την περίοδο αυτή, πάντα θα υπάρχει το ενδεχόμενο, διάφοροι λόγοι και αφορμές να αποτελέσουν πηγή εντάσεων ανάμεσα στο ζευγάρι. Οι εντάσεις αυτές, μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και από την περίοδο οργάνωσης των διακοπών και να αφορούν την επιλογή του προορισμού, την οργάνωση του προγράμματος, αλλά και την παρέα που θα επιλεγεί.
Η πίεση που υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, μπορεί να φορτίσει ακόμη περισσότερο το ζευγάρι, το οποίο βλέπει τις επιλογές του να περιορίζονται, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εντάσεις και διαφωνίες (ενδεχομένως και στην επίρριψη ευθυνών εκατέρωθεν).
Και κατά τη διάρκεια των διακοπών, όμως, τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν πιο δύσκολα απ’ ό,τι υπολόγιζαν. Είτε το ζευγάρι είναι στην αρχή της σχέσης του, είτε μετράει αρκετά χρόνια συμβίωσης, οι διακοπές είναι η περίοδος που είναι συνέχεια μαζί και κάνουν τα πάντα μαζί! Πολλές καθημερινές συνήθειες, οι οποίες πριν δεν έμοιαζαν ενοχλητικές ή απλά παραγνωρίζονταν, μπορούν κατά τη διάρκεια των κοινών διακοπών να επιδράσουν καταλυτικά στη σχέση, φέρνοντας στην επιφάνεια παλιά προβλήματα ή ανεκδήλωτα παράπονα.
Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα, αν κάνει την εμφάνισή του ένας απρόσμενος καλοκαιρινός έρωτας και αν η αυξημένη ερωτική διάθεση της εποχής...εκδηλωθεί σε τρίτο πρόσωπο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι, ως την περίοδο της απιστίας.

who is who

Κασσιανή Μαδεμλή
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 

Δείτε εδώ πώς να διαχειριστείτε τις πρώτες ανεξάρτητες διακοπές των παιδιών σας:

 

 

  • Σχετικά Θέματα