Ψυχολογία

Show_%ce%94%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%ad%cf%82_%ce%88%cf%86%ce%b7%ce%b2%ce%bf%ce%b9-%ce%93%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82_forweb
Ψυχολογία

Έφηβοι: Διακοπές με ή χωρίς την οικογένεια;

Όταν ένα ζευγάρι έχει παιδί στην εφηβεία, το όνειρο για τις «κλασικές», ιδανικές οικογενειακές διακοπές, μπορεί να κλονιστεί, όταν το παιδί αποφασίσει πως, ήρθε η ώρα να κάνει τις δικές του καλοκαιρινές επιλογές.

Όλοι θυμόμαστε πως όταν ήμασταν γύρω στα δεκαέξι είχαμε αρχίσει, όχι μόνο να ονειρευόμαστε τις πρώτες μας καλοκαιρινές διακοπές με τους φίλους και συμμαθητές μας- χωρίς την επίβλεψη των γονιών μας ή άλλων ενηλίκων- αλλά και να επιδιώκουμε να τις ζήσουμε. Μια επιθυμία που ενδεχομένως δημιουργούσε ομηρικούς καβγάδες στην οικογένεια, καθότι η ανησυχία των μεγάλων κόντρα στην ανάγκη των εφήβων για ανεξαρτητοποίηση, είναι μια παλιά κλασική ιστορία που παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Έτσι με το που τελειώνουν οι σχολικές εξετάσεις, αρκετά αγόρια και κορίτσια θέτοντας το ερώτημα «να πάω με την παρέα μου διακοπές;», έρχονται αντιμέτωπα με το γονεϊκό «ούτε να το σκέφτεσαι».
Το πώς θα διαχειριστούν οι γονείς  αυτή την «πρόκληση», σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον τρόπο σκέψης που οι ίδιοι έχουν αναπτύξει. Με άλλα λόγια, σχετίζεται με το κατά πόσο είναι γενικά αγχώδεις στη ζωή τους, δηλαδή αν συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν μια άγνωστη κατάσταση ως επικίνδυνη ή καταστροφική ή αν είναι σε θέση να επιδεικνύουν ψυχραιμία σε αντίστοιχες περιπτώσεις και να λειτουργούν επιτυχώς σε ανάλογες καταστάσεις.
Τα παιδιά που θα πάνε με τους φίλους τους και χωρίς τους γονείς τους διακοπές, θα χρειαστεί να πάρουν αποφάσεις, να οργανωθούν, να προστατέψουν τον εαυτό τους από ενδεχόμενους κινδύνους και επιπολαιότητες, να προγραμματίσουν σωστά, να θέσουν τα όριά τους κλπ. Και όλα αυτά δεν αποτελούν σημαντικό τεστ μόνο για τους νεαρούς εφήβους, αλλά και για τον τρόπο που μεγάλωσαν. Μια καλή συμφωνία με όρους και κανόνες – π.χ. συχνότητα και ώρες τηλεφωνημάτων - που θα τηρηθούν αμοιβαία, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η «κόντρα» για το πρώτο βήμα ανεξαρτησίας του εφήβου. Αν δεν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, τότε οι διακοπές μπορεί να αποδειχτούν... «μαρτύριο» και για τις δύο πλευρές.

who is who

Κασσιανή Μαδεμλή
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 

Δείτε εδώ: Καλοκαίρι, ιδανική εποχή για σύσφιξη σχέσεων ή μήπως όχι;