Ψυχολογία

Show_198
Ψυχολογία

Σύνδρομο επιτάχυνσης. Πήρατε το στρες μαζί στις διακοπές;

του Ραζμίκ Αγαμπατιάν

Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά και η «μαγική» λέξη «διακοπές», κυριαρχεί στις σκέψεις και τις συζητήσεις των περισσοτέρων από εμάς. Θα έμοιαζε τουλάχιστον με ανέκδοτο, αν έκπληκτοι διαπιστώναμε πως κατά τη διάρκειά τους δεν βιώνουμε καμία ουσιαστική αλλαγή και η γνώριμη καθημερινότητα, μας ακολουθεί πιστά, ακόμα και σε αυτή την περίοδο ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

Διακοπές σημαίνουν χαλάρωση και διασκέδαση. Με άλλα λόγια, αποφυγή κάθε συνήθειας που συνδέεται με την καθημερινότητα και αλλαγή νοοτροπίας, σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με το χρόνο και τα προγράμματα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε και τόσο αρμονικά, όπως τουλάχιστον δείχνουν σε πρώτη ανάγνωση. Δυστυχώς, οι περισσότεροι, είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε γιατί φοβόμαστε  την αλλαγή, μεταφέρουμε στις διακοπές τα …πάντα. Από τα συνήθη άγχη και το στρες μας, μέχρι μικροπράγματα καθημερινής χρήσης, τα αγαπημένα αντικείμενα των παιδιών και ένα σωρό άλλα πράγματα που «βαπτίζονται» χρήσιμα και απαραίτητα.

Το χειρότερο  είναι ότι δεν μπορούμε να «ξεφορτωθούμε» την έγνοια της εργασίας, που αφήνουμε πίσω. Έτσι, αλλάζουμε παραστάσεις, χωρίς ταυτόχρονα να μεταβάλλουμε προς το καλύτερο τον ρυθμό και τον τρόπο της ζωής μας.  Τι φταίει και δεν χαλαρώνω; 
Το άγχος: Ο σύγχρονος άνθρωπος διακατέχεται από τη πίεση του ότι διαρκώς δεν θα προλάβει κάτι και ότι ο χρόνος δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να περνάει ανεκμετάλλευτος.
Ο φόβος: Η συνήθεια και η επανάληψη της καθημερινότητας παρέχουν την ασφάλεια του γνωστού και οικείου. Έτσι, το άτομο καταφεύγει στην ασφάλεια  της ρουτίνας και όχι στη ριζική αλλαγή των διακοπών.
Η άγνοια: Φαίνεται πως η δυσκολία του να χαλαρώσει και να διασκεδάσει κάποιος πραγματικά, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν το έμαθε ποτέ ή δεν μπόρεσε να το ζήσει.
Η αποφυγή των «θέλω»: Η διαρκής κινητικότητα λόγω εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων, δρα ανασταλτικά  στη σχέση που αναπτύσσει ένα άτομο με τον εαυτό του και τις πραγματικές του επιθυμίες. Όταν, λοιπόν, κάποιος βρεθεί ξαφνικά να έχει ελεύθερο χρόνο, πιθανότατα θα έρθει σε επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματά του, κάτι που τον φοβίζει και τον απογοητεύει.
Η αδυναμία τού «ποιος είμαι»: Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της αποτρέπουν τους περισσότερους ανθρώπους από το να εμβαθύνουν στην ουσία της ύπαρξής τους. Οικοδομούν έτσι μια εικόνα για τον εαυτό τους, που θεωρούν ότι τους βολεύει. Αυτή η αδυναμία γίνεται μπούμερανγκ, όταν οι συνθήκες είναι πιο «ανθρώπινες», γιατί τα συναισθήματα που προκύπτουν είναι διαστρεβλωμένα.
Τον εγκλωβισμό στα «πρέπει»: Πρόκειται για τον αντίποδα της ευχαρίστησης. Ο εγκλωβισμός αυτός επιβάλλει στο άτομο να είναι «άψογο», μέσα από τα «πρέπει» και «είθισται», που του εμφύσησαν οι «ανώτεροί» του. Έτσι, στις διακοπές εμφανίζει περισσότερη κούραση - κυρίως ψυχική - παράλληλα με ένα πικρό αίσθημα ανικανοποίητου και μάταιου.


Για καλές διακοπές:
1
Επιλέξετε έναν τρόπο και τόπο διακοπών που θα σας ξεκουράσει και θα σας ευχαριστήσει πραγματικά. Μην ακολουθείτε π.χ. τις επιταγές των περιοδικών ή μιας εκπομπής, πηγαίνοντας κάπου που είναι «in».
2 Οργανώστε από πριν τις εργασιακές υποχρεώσεις που θα «τρέχουν» όσο θα λείπετε, ώστε να μην είστε υποχρεωμένοι σε καθημερινή επικοινωνία ή έγνοια με τη δουλειά σας.
3 Επειδή έχει αποδειχθεί ότι χρειάζονται 2-3 μέρες για να μπορέσουμε να αποσυνδεθούμε από τη γνώριμη καθημερινότητα, καλό θα ήταν ο χρόνος των διακοπών σας, να είναι μεγαλύτερος των δέκα ημερών.
4 Μη βάζετε πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των διακοπών και γίνετε «ασυνεπείς» με τον ίδιο σας τον εαυτό.
5 Πάρτε μαζί σας όσο λιγότερα αντικείμενα, από αυτά που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά σας.
6 Μην αφήσετε πίσω στην πόλη, το κέφι σας για ζωή.

Αν είστε διαρκώς …στην «τσίτα»:  α. Επιλέξτε οργανωμένες εκδρομές, που έχουν το στοιχείο του προγραμματισμού και της συνεχούς μετακίνησης, με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. β. Προτιμήστε μέρη που παρέχουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, π.χ. γυμναστήρια, γήπεδα, κινηματογράφους, οργανωμένες εξορμήσεις κ.λπ. γ. Φροντίστε το σημείο που θα κάνετε διακοπές, να συγκεντρώνει άτομα με την ίδια με εσάς νοοτροπία και ανάγκη.  δ. Αυτού του τύπου οι διακοπές θα σάς προσφέρουν τη δυνατότητα να αλλάξετε περιβάλλον, διευρύνοντας τον κοινωνικό αλλά -πολλές φορές- και τον επαγγελματικό σας ορίζοντα, μέσα όμως από πιο «χαλαρές» συνθήκες.