Υγεία

Show_ponos_forweb
Υγεία

Μαθαίνοντας τον Χρόνιο Πόνο!

Όσο κι αν ο πόνος οξύς ή χρόνιος είναι ένα δυσάρεστo συναίσθημα, αποτελεί για ορισμένους 
μέρος της καθημερινής τους ζωής. Τι συμβαίνει όμως με τον πόνο που έχει παρατεταμένη διάρκεια; Η επίδρασή του στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου είναι καταλυτική, γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά. Μπορούν να βοηθήσουν στην ύφεση του χρόνιου πόνου οι αλλαγές στον τρόπο ζωής; Ποιες είναι αυτές; Ο ειδικός νευρολόγος κ. Νικόλαος Γούργος, δίνει όλες τις απαντήσεις.

«Γιατρέ μου, κοντεύω να τρελαθώ από τον πόνο», «δεν αντέχω άλλο να πονάω», «δεν μπορώ να ηρεμήσω και να κοιμηθώ από τον πόνο», είναι κάποιες από τις φράσεις που απευθύνουν στον γιατρό τους οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο.

Τι είναι ο χρόνιος πόνος;
Το κύριο στοιχείο που τον ορίζει είναι η διάρκειά του. Ως χρόνιος ορίζεται «ο πόνος που επιμένει για εβδομάδες, μήνες, χρόνια, πέρα από το διάστημα που χρειάζεται για την επούλωση μιας βλάβης ή /και τη θεραπεία μιας νόσου. Αποτελεί πλέον ο ίδιος νόσο, που χρειάζεται θεραπεία είτε αιτιολογική, όταν υπάρχει αιτία, είτε συμπτωματική, όταν δεν αναγνωρίζεται σαφής αιτία. Γενικά, χρόνιος θεωρείται κάθε πόνος που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες», εξηγεί ο ειδικός νευρολόγος, κ. Νικόλαος Γούργος.

Τι προκαλεί τον πόνο;
Πολλές είναι οι καταστάσεις υγείας που μπορεί να προκαλούν χρόνιο πόνο με πιο συχνά αναφερόμενες:

•  την οστεοπόρωση
•  την οστεοαρθρίτιδα
• τα ρευματολογικά νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, σκληρόδερμα, ψωριασική αρθρίτιδα, σύνδρομο Σιόγκρεν, αγγειίτιδες, δηλαδή φλεγμονές των αρτηριών, κ.ά.)
• τις νευραλγίες, τις ημικρανίες – κεφαλαλγίες (π.χ. νευραλγία τριδύμου νεύρου κ.ά.)
• τον ψυχικό πόνο (λόγω κατάθλιψης, θανάτου συγγενικού προσώπου, εργασιακής ανασφάλειας κ.ά.)
• την έλλειψη πυριδοξίνης (δηλαδή βιταμίνης Β6)
• τον καρκίνο (ο πόνος οφείλεται συνήθως στην καταστροφή των ιστών των προσβληθέντων δομών, λόγω χημειοθεραπείας)
• τα εγκεφαλικά - μπορεί να εμφανιστεί τύπος χρόνιου νευροπαθητικού πόνου, όταν τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) υποστεί βλάβη
• τη Σκλήρυνση κατά πλάκας
• τον πόνο στο μέλος-«φάντασμα» (σε περιπτώσεις ακρωτηριασμού)
• τα κατάγματα στα οστά και τις αλλοιώσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων
• διάφορες λοιμώξεις (π.χ. ερπητικές λοιμώξεις, λοιμώξεις από τον ιό HIV)
• τη διαβητική νευροπάθεια
• την ουρική αρθρίτιδα
• την ινομυαλγία
• το σύνδρομο Μυοσίτιδας εξ άγχους (οσφυαλγία ή αυχεναλγία).

Ποιες οι επιπτώσεις του;
Ο χρόνιος πόνος επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση και όπως αναφέραμε και παραπάνω, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Πολύ συχνά, όπως εξηγεί ο κ. Γούργος, ο ασθενής, παρά τις διαβεβαιώσεις του γιατρού ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για τον πόνο, εξακολουθεί να ανησυχεί πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του, αφού εξακολουθεί να πονάει. Εκτός από αυτές τις σκέψεις και ο ίδιος ο πόνος θέτει σε δοκιμασία τον ασθενή. Όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, ο ασθενής έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει καταθλιπτική διαταραχή. Ειδικά αν ο πόνος τον δυσκολεύει να κοιμηθεί το βράδυ, κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουραστεί και απομονώνεται από το περιβάλλον του.
«Η μεγάλη διάρκεια του πόνου επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, μειώνει την ικανότητα ελέγχου των καθημερινών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, αλλοιώνει την πνευματική και σωματική λειτουργία του ατόμου. Ο ασθενής παρουσιάζει μειωμένη αυτοεκτίμηση, ανησυχεί ότι ο πόνος θα επηρεάσει τις δραστηριότητές του, επαγγελματικά και κοινωνικά, και θυμό εφόσον υπάρχει επιδείνωση της υγείας του», τονίζει ο νευρολόγος.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο χρόνιος πόνος είναι μία «επιζήμια» κατάσταση, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την οικονομία. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2015 από την Αμερικάνικη Ακαδημία Διαχείρισης του Πόνου έδειξε ότι περίπου 25 εκατομμύρια των Αμερικανών ενηλίκων είχε πόνο κάθε μέρα τους τρεις τελευταίους μήνες. Αν γι’ αυτόν τον αριθμό ασθενών, υπολογίσει κανείς τις δαπάνες που κάνει τόσο ο ασθενής όσο και το κράτος προς αναζήτηση ανακούφισης (σε φάρμακα, φυσικοθεραπείες, ψυχοθεραπεία και άλλες εναλλακτικές μεθόδους), αλλά και τις «χαμένες» εργατοώρες εξαιτίας του πόνου, γίνεται κατανοητό ότι μιλάμε για σημαντικά οικονομικά μεγέθη.
Εκτός όμως από αυτό, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. «Αναλογιστείτε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η νόσος για τον ασθενή που πάσχει από χρόνιο πόνο και την οικογένειά του. Υπάρχει καθημερινό άγχος για το αν θα επανέλθει και σε τι ένταση ο πόνος, αναστολή σε μεγάλο βαθμό των ατομικών ή και κοινωνικών δραστηριοτήτων του ασθενούς που συμπαρασύρει και αυτές των υπόλοιπων μελών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις των μελών της οικογένειας και να υπάρξει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση του πάσχοντα.

Η λύση είναι στο χέρι σας
Η Ένωση Αμερικανών Ψυχολόγων (APA) προτείνει πέντε σημεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου:

  1. Διαχειριστείτε το άγχος σας. Ο συναισθηματικός και ο σωματικός πόνος είναι στενά συνδεδεμένοι.
  2. Συζητήστε με τον εαυτό σας εποικοδομητικά. Εστιάστε στις βελτιώσεις που παρατηρείτε, π.χ. «Αυτή την εβδομάδα πονάω λιγότερο από την προηγούμενη» κλπ.
  3. Γίνετε ενεργοί και δραστήριοι. Σκεφτείτε την εύρεση ενός χόμπι που σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Όσο δεν σκέφτεστε τον πόνο, τόσο λιγότερο πονάτε.
  4. Βρείτε υποστήριξη. Απευθυνθείτε σε άλλους ανθρώπους που είναι στην ίδια κατάσταση με εσάς και μπορούν να μοιραστούν και να κατανοήσουν τις αλλαγές στη διάθεσή σας.
  5. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Η υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ο ψυχολόγος, μπορεί να σας βοηθήσει να χειριστείτε τις σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες της κατάστασής σας.

 

Δείτε εδώ τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον χρόνιο πόνο εναλλακτικά!

 

who is who

Νικόλαος Γούργος
Ειδικός Νευρολόγος
Μιαούλη 16, Τρίκαλα Θεσσαλίας
Τηλ. 2431400680
e-mail: gouniko@yahoo.gr