Διατροφή

Show_mikites
Διατροφή

Μύκητες & βακτήρια που μας κάνουν καλό!

της Νεκταρίας Καρακώστα

Ο όρος «μύκητες» στους περισσότερους θυμίζει δερματικές παθήσεις, σε κάποιους άλλους τη μούχλα ή το ροκφόρ! Λίγοι ξέρουν ότι στους μύκητες ανήκουν και τα κάθε είδους μανιτάρια, που χάρη στην ιδιαίτερη γεύση τους μπορούν να  απογειώσουν σε νοστιμιά κάθε μας πιάτο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για ορισμένα βακτήρια. Ενώ έχουμε την τάση να θεωρούμε πάντα τα βακτήρια επικίνδυνα, υπάρχουν κάποια που αποτελούν ασπίδα της υγείας μας! Με τη βοήθεια του φαρμακοποιού κ. Άρη Πασχαλίδη, ακτινογραφούμε μύκητες και βακτήρια που αγαπούν την υγεία μας, αλλά και το περιβάλλον!
Oι μύκητες θεωρούνται ένα από τα πιο ευφυή μικροσκοπικά δημιουργήματα της φύσης, αφού μέσω περίπλοκων μηχανισμών ανάπτυξης και μεταβολισμού, παράγουν κάποιες πολύ σημαντικές ουσίες, απαραίτητες για την εξασφάλιση της ζωής στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μύκητες υπάρχουν σχεδόν παντού: Από τη μαγειρική (μανιτάρια), τη βιομηχανία τροφίμων (ζυμομύκητες) και τη βιοτεχνολογία (βιοσύνθεση πολύπλοκων μορίων, όπως η πενικιλίνη), ακόμα και στον ίδιο μας τον οργανισμό. Η Candida Albicans (ή απλώς Candida), για παράδειγμα, είναι ένα γένος ζυμομυκήτων που διαβιούν φυσιολογικά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό ως τμήμα της μικροβιακής χλωρίδας του δέρματος και των βλεννογόνων της αναπνευστικής, της γαστρεντερικής οδού και του γυναικείου γενετικού συστήματος.
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι πολλά φάρμακα προέρχονται, άμεσα ή έμμεσα, από τον κόσμο των μυκήτων. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι πολλοί μύκητες δεν είναι επιβλαβείς αλλά, αντίθετα, ωφέλιμοι. Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας, παίζοντας σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από φυσιολογικές λειτουργίες, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, η πέψη της τροφής και η καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Οι καλοί μύκητες...

Μανιτάρια: Πλευρώτους (Pleurotus ostreatus), πορτομπέλλο (Amanita caesarea), ασπρομανίταρα (Agaricus bisporus), βασιλομανίταρα, τρούφα, μορχέλα και πολλά άλλα. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 14.000 είδη μανιταριών, εκ των οποίων τρώγονται τα 3.000!
«Στα μανιτάρια αποδίδονται αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μανιτάρια όπως η τρούφα, έχουν επίσης αφροδισιακές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η κατανάλωση μανιταριών τονώνει την άμυνα του οργανισμού, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη», τονίζει ο κ. Πασχαλίδης.
Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες (100 γραμμάρια μανιταριών αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες), πολύ λίγα λίπη, μηδενική χοληστερόλη και ελάχιστο νάτριο που είναι βασικό συστατικό του άλατος (χλωριούχο νάτριο) το οποίο όταν είναι υψηλό στον οργανισμό προκαλεί υψηλή πίεση. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β, ιδιαίτερα σε ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ.
Θεωρούνται ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους, καθώς προσφέρουν πρωτεΐνη σχεδόν ισάξια με εκείνη των ζωικών πηγών, αλλά και για εκείνους που κάνουν δίαιτα, αφού προκαλούν κορεσμό με ελάχιστες θερμίδες.

Ζυμομύκητες: Αποτελούν τη βάση για την παραγωγή ξυδιού, κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών. Το οινόπνευμα προέρχεται από τη ζύμωση που κάνουν αυτοί οι μύκητες στα σάκχαρα του σταφυλιού και των άλλων φυτών, ανάλογα με το ποτό.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι μύκητες Αspergillus oryzae και Rhizopus oligosporus. Ο πρώτος χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σάλτσας σόγιας. Μαζί με άλλους μικροοργανισμούς ζυμώνουν ένα μίγμα σόγιας-σιταριού. Ο Rhizopus oligosporus χρησιμοποιείται στην παραγωγή του tempeh, που αποτελεί παραδοσιακό τρόφιμο από σόγια, σημαντικό σε χώρες όπως η Ινδονησία.

Μαγιά μπίρας: Η λέξη μαγιά προέρχεται από την τουρκική maya που είναι η… ζύμη! Η ζύμη της μπίρας είναι ο μύκητας Saccharomyces cerevisiae. «Στην πραγματικότητα, αποτελεί έναν μονοκύτταρο οργανισμό, έναν ζυμομύκητα σαν αυτούς που περιγράψαμε παραπάνω. Λόγω της σύστασής της, η μαγιά μπίρας θεωρείται ότι ωφελεί τον μεταβολισμό, την εντερική λειτουργία, τη μυϊκή μάζα, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαθέτει προβιοτική δράση, ενώ εφοδιάζει τον οργανισμό με υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα χρήσιμα για έναν μεγάλο αριθμό βιολογικών διεργασιών του οργανισμού, μαγνήσιο, σίδηρο, αλλά και χρώμιο- αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη μαγιά μπίρας αποδίδεται και αντιδιαβητική δράση. Η μαγιά μπίρας φέρεται επίσης να μειώνει τη χοληστερόλη, ενώ οι πιο γνωστές της δράσεις είναι η καταπολέμηση της διάρροιας και της ακμής», εξηγεί ο κ. Πασχαλίδης.
«Η μαγιά μπίρας μπορεί να αποτελέσει, επίσης, πολύτιμο σύμμαχο στη δίαιτα. Χάρη στην περιεκτικότητά της σε ίνες και λόγω της προβιοτικής της δράσης, προσφέρει ενέργεια και ένα αίσθημα κορεσμού που διαρκεί. Ενισχύει επίσης το μυϊκό σύστημα και ως εκ τούτου θεωρείται χρήσιμο συμπλήρωμα για αθλούμενους και αθλητές», συμπληρώνει ο ειδικός.

...Και ορισμένα super φιλικά βακτήρια!

Lactobacillus Acidophilus: Περιέχεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων προβιοτικών και ωφελεί πολλαπλά τον ανθρώπινο οργανισμό. Βελτιώνει την οικολογία του εντερικού σωλήνα και του ουρογεννητικού συστήματος και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη παθογενών μικροβίων.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι μία ετερογενής κατηγορία «ζωντανών μη παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι όταν χορηγούνται σε κατάλληλες ποσότητες συμβάλλουν θετικά στην υγεία του ξενιστή».
Bifidobacterium lactis: Αυτό το φιλικό για τον οργανισμό βακτήριο ανακαλύφθηκε το 1900 από τον Henry Tissier, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για τον θεραπευτικό του ρόλο στις γαστρεντερικές διαταραχές. Είναι πολύτιμο για τον οργανισμό, καθώς μειώνει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, π.χ. από τη χρήση αντιβιοτικών, τη διάρροια, κ.λπ. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, μειώνει τον χρόνιο πόνο και τη φλεγμονή του εντέρου. Eπίσης, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του ατοπικού εκζέματος στα παιδιά με τροφικές αλλεργίες. Περιέχεται σε διάφορα προϊόντα, όπως σε γιαούρτια και βρεφικές τροφές, ενώ μπορείτε να το βρείτε και σε μορφή συμπληρώματος.

 

who is who

Άρης Πασχαλίδης
Φαρμακοποιός MSc
Ανοίξεως Σταμάτας 2, Πλατεία Ανοίξεως
14569, Άνοιξη, Αττική
τηλ. 210 6219 328
web: www.pharmacydiscount.gr